Ionuț Neagu – Întrebare parlamentară – Cum sunt reflectate în instrumentele juridice bilaterale româno-kazahe drepturile persoanelor aparținând minorității române înrudite din Kazahstan și posibilitatea acordării de sprijin de către statul român înrudit.

Adresată:  Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministru al Afacerilor Externe

De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 09/04/2024

Obiectul întrebării: Cum sunt reflectate în instrumentele juridice bilaterale româno-kazahe drepturile persoanelor aparținând minorității române înrudite din Kazahstan și posibilitatea acordării de sprijin de către statul român înrudit.

Stimată doamnă ministru,

Minoritatea română înrudită din Kazahstan, indiferent de apelativele folosite în privința membrilor ei în societate, este cea mai numeroasă comunitate de români dintr-un stat aparținând Asiei Milocii și continentului asiatic în general.

De asemenea, Kazahstanul este, după Federația Rusă, al doilea stat ex-sovietic în care există o importantă comunitate diasporală de Români.

Exprimăm opinia că minoritatea națională română din Kazahstan, aflată în dinficultate culturală și identitară extremă și având nevoie de sprijin din partea statului român înrudit, ar putea constitui o punte de legătură între cele două state ale noastre – România și Kazahstan.

Datele disponibile rezultate din recensămintele sovietice și cele ulterioare ne prezintă următorul tablou al prezenței elementului etnic românesc în această țară:

Anul19261939195919701979198919992009
Români28553210150922657731102340532005414245

Cu toate acestea, oficialii kazahi susțin că în Kazahstan ar locui peste 20 000 de români. Cu ocazia întâlnirii sale cu Secretarul de stat pentru relația cu românii de peste hotare, Sebastian Ioan Hotca, din 11 octombrie 2015, vicepreședintele (și șef al Secretariatului) Adunării Popoarelor din Kazahstan, Eralî Tugjanov a declarat: ”Românii din Kazahstan sunt peste 20 de mii. În principal, ei locuiesc în Karaganda și Pavlodar (…). Ei se află sub protecția statului. Consider că aceasta este chestiunea esențială[1].

Având în vedere cele expuse mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

  1. Cum sunt reflectate în instrumentele juridice bilaterale româno-kazahe de orice nivel (interstatal, interguvernamental, interministerial, interdepartamental etc.) drepturile persoanelor aparținând minorității române înrudite din Kazahstan, precum și posibilitatea de acordare de sprijin de către statul român înrudit.
  • În eventualitatea unui răspuns negativ la punctul precedent al întrebării parlamentare, care sunt inițiativele părții române în vederea includerii unor prevederi despre persoanele aparținând minorității române înrudite din Kazahstan în documentele bilaterale româno-kazahe care ar urma să fie semnate.


[1] В Казахстане проживают свыше 20 тысяч румын / În Kazahstan locuiesc peste 20 de mii de români, în ziarul guvernamental de limbă rusă Казахстанская Правда / Kazahstanskaia Pravda din 12.10.2015, disponibil aici: http://www.kazpravda.kz/news/obshchestvo/v-kazahstane-prozhivaut-svishe-20-tisyach-rumin/

Comments are closed

MAI MULTE ARTICOLE

În ultima perioadă, mișcarea suveranistă din România și candidatul său la alegerile prezidențiale din 4 […]
”Tot ce știam noi despre democrație și libertate ar trebui aruncat la gunoi. Asta dacă […]
Senatorul AUR, Petrișor Peiu, condamnă ferm incompetența crasă a guvernului Ciolacu, care a transformat adoptarea […]
”Îi mulțumim președintelui POT, Anamaria Gavrilă, pentru sprijinul și determinarea de a rămâne uniți! Împreună […]
  Adresată: Ministrului Educației și Cercetării, Domnului Daniel-Ovidiu David De către domnul senator: Eugen-Cristian ȘIPOȘ […]