Ionuț Neagu – Întrebare parlamentară – Cuantumul taxei consulare pentru înregistrarea cererii de renunțare la cetățenia română.

Adresată:  Domnului Bogdan Lucian AURESCU, ministru al Afacerilor Externe

                   Domnului Adrian CÂCIU, ministru al Finanțelor

De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități

Circumscripția: nr. 15 Covasna

Data: 08/02/2023

Obiectul întrebării: Cuantumul taxei consulare pentru înregistrarea cererii de renunțare la cetățenia română.

Stimați domnilor miniștri,

Articolul 13 al Legii nr. 198 din 21 octombrie 2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate prevede următoarele: ”Cuantumul taxelor consulare prevăzute în anexă poate fi revizuit prin ordin comun al ministrului afacerilor externe şi al ministrului economiei şi finanţelor”.

Anexa Serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate prevede o taxă consulară în cuantum de 600 de Euro pentru înregistrarea cererii de renunțare la cetățenia română. Acest fapt clasează România în rândul primelor 10 state ale lumii în ordinea descrescătoare a cuantumului taxei pentru simpla înregistrare a cererii de renunțare la cetățenie. Mai multe state ale lumii îi exonerează pe solicitanți de plata acestui tip de taxă consulară.

Potrivit informațiilor disponibile pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe și pe paginile de internet ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României în străinătate, cuantumul actual al taxei consulare pentru înregistrarea cererii de renunțare la cetățenia română este de 605 de Euro. Prin comparație, în cazul cererilor de dobândire a cetățeniei române taxa consulară constituie 600 RON (circa 120 de Euro) sau de cinci ori mai puțin decât în cazul cererilor de renunțare la cetățenie. Astfel, încasările la Bugetul de stat din încasarea taxei consulare pentru înregistrarea cererii de renunțarea la cetățenia română au un impact minor pentru finanțele publice, dar unul major pentru bugetul personal sau familial al solicitanților.

Mai mulți români din exilul economic care au obținut cetățenia statelor de domiciliu actual și ar dori să renunțe la cetățenia română ne-au sesizat asupra faptului că acest cuantum al taxei pentru înregistrare a cererii de renunțarea la cetățenia română este împovărător pentru ei și pentru familiile acestora. De exemplu, în cazul unei familii cu trei copii totalul taxelor consulare care ar urma să fie achitate pentru simpla înregistrare a cererilor de renunțare la cetățenia română se ridică la 3 025 de Euro.

Multe dintre cazurile compatrioților noștri care doresc să renunțe la cetățenia română sunt ale persoanelor aparținând minorităților naționale/etnice care au obținut cetățenia statelor lor înrudite și au emigrat definitiv în aceste țări. În foarte multe cazuri este vorba despre persoane care au pierdut efectiv orice legătură cu statul român și nu mai dețin de ani de zile, chiar de decenii, acte românești valabile. Cei mai mulți sunt cei care, obținând cetățenia Republicii Ungare, s-au stabilit în statul lor înrudit, cetățenia română devenind astfel pentru ei una facultativă, la care sunt, în cele mai multe cazuri, dispuși să renunțe.

În general, potrivit informațiilor prezentate de către Autoritatea Națională pentru Cetățenie din cadrul Ministerului Justiției, numărul persoanelor care renunță anual la cetățenia română este de zeci de ori, iar în unii ani de peste 100 de ori mai mic decât numărul persoanelor care solicită dobândirea sau redobândirea cetățeniei române.

În diverse state ale lumii, mărimea taxei consulare pentru renunțarea la cetățenie este variabilă. De exemplu, Statele Unite ale Americii prevăd o taxă consulară în mărime variabilă de la 470 la 2 350 USD, în funcție de solicitant, Egipt – 800 USD, Jamaica – 1010 USD, Sierra Leone – 663 USD, Estonia – 20 Euro, Kazahstan – circa 150 Euro, în funcție de cursul valutar, Federația Rusă – 32500 RUB sau circa 526 Euro, în funcție de cursul valutar, Letonia – 21,34 Euro sau 7,11 Euro în cazul persoanelor supuse represiunilor politice, persoanelor cu gradul I de invaliditate, orfanilor sau persoanelor socialmente vulnerabile, Republica Moldova – 300 Euro, Polonia – 360 Euro, Liban – 350 USD, Italia – circa 225 USD, Danemarca – cca 126 USD, Kârgâzstan – 45 000 KGS sau circa 510 USD, în funcție de cursul valutar, Tadjikistan – 350 Euro, Belarus – 250 Euro, Ucraina – 300 Euro, India – circa 75 Euro, în funcție de cursul valutar, Pakistan – 15 Euro, Singapore – 25 USD, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord – circa 470 USD de persoană, dar nu mai mult de circa 1000 USD pentru o familie, indiferent de numărul membrilor acesteia, Germania – 28 Euro, Canada – cca 75 USD, Republica Populară Chineză – cca 40 USD, Australia – circa 150 USD, Noua Zeelandă – circa 270 USD, Malaysia – cca 4 USD, Coreea de Sud – 20 USD, Taiwan – 30 USD, Japonia – gratis, Africa de Sud – gratis, Suedia – gratis, Chile – gratis, Irlanda – gratis.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

  1. Câte ordine comune ale ministrului Afacerilor Externe și ministrului Finanțelor (Economiei și Finanțelor) pentru revizuirea cuantumului taxei consulare pentru înregistrarea cererii de renunțare la cetățenia română au fost emise din anul 2008 până în prezent. De când datează aceste ordine comune și cum a variat cuantumul acestui tip de taxă consulară în ultimii 14 ani.
  2. Câte persoane au achitat acest tip de taxă consulară în ultimii 14 ani, defalcat pe fiecare an al perioadei și pe fiecare stat de acreditare a misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare ale României.
  3. Care este cuantumul total al sumelor încasate la Bugetul de stat din acest tip de taxă consulară în ultimii 14 ani, defalcat pe fiecare an al perioadei.
  4. Dacă Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Finanțelor consideră necesară și oportună revizuirea prin ordin comun al celor doi miniștri titulari a cuantumului taxei consulare pentru înregistrarea cererii de renunțare la cetățenia română. În cazul unui răspuns afirmativ la acest punct, când anume urmează să fie emis un asemenea ordin comun de revizuire.

Orice alte informații tangente cu acest subiect sunt binevenite.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Adresată: Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministrul afacerilor externe Doamnei Simona BUCURA-OPRESCU, ministrul muncii și solidarității sociale Doamnei Ligia DECA, ministrul educației Domnului Alexandru RAFILA, ministrul sănătății De către Domnul senator: Dorinel COSMA Circumscripția electorală: Nr. 7, Botoșani Grupul Parlamentar: A.U.R. Ședința Senatului din data de: 27.09.2023 Obiectul […]
Către: Domnul Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila           Ministrul Sănătății Adresată de către: Sorin Lavric Circumscripția electorală: Nr. 29, Neamț Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Ședința Senatului din: 27.09.2023 Obiectul interpelării: Bolnavii cronici fără medicamente din cauza nefinanțării programelor naționale de sănătate Domnule Ministru, […]
Adresată: Domnului Prim-ministru al României, Marcel Ciolacu De către: Senator AELENEI Evdochia Circumscripția: nr. 14, Constanţa Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Ședința Senatului din data de: 27.09.2023 Obiectul interpelării: asumarea responsabilității sau girarea companiilor de stat în dauna mediului privat Stimate domnule Prim-ministru,                  Din […]
Adresată: Prim-ministrului României, Ion-Marcel CIOLACU De către: Senator Andrei BUSUIOC  Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul interpelării: Exceptarea de la obligația purtării centurii de siguranță a conducătorilor de  autovehicule care prestează servicii de curierat Stimate domnule Prim-ministru, Virusul […]
Adresată de către senator: Ionuț Neagu Circumscripția electorală: nr. 15 – Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Ședința Senatului din data de: 27.09.2023 Titlul declarației politice: Discriminarea de către propriul Guvern a urmașilor românilor persecutați de regimul hortist între anii 1940-1944 Domnule președinte, stimați colegi, La începutul acestui an a fost […]
Adresată de către domnul senator: Valentin-Rică CIOROMELEA Circumscripția electorală: Nr. 38, Tulcea Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) Şedinţa Senatului din data de: 30.09.2023 Titlul declaraţiei politice: Alexandra, o dramă tăcută! Moartea Alexandrei nu trebuie uitată! A trecut mai bine de o lună de la […]