Ionuț Neagu – Întrebare parlamentară – Creșterea semnificativă a numărului secțiilor de votare pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința peste hotare.

Adresată: Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministrul Afacerilor Externe

De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 18/10/2023

Obiectul întrebării: Creșterea semnificativă a numărului secțiilor de votare pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința peste hotare.

Stimată doamnă ministru,

În anul viitor 2024 cetățenii români cu domiciliul sau reședința peste hotare vor trebui să participe la trei scrutine: alegerile europarlamentare, alegerile prezidențiale, alegeri pentru Camera Deputaților și Senatul României.

Potrivit prevederilor legale, Ministerul Afacerilor Externe organizează secţii de votare pentru alegătorii care se află în străinătate în zilele votării, pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare şi institutele culturale din străinătate. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe poate organiza, cu acordul autorităţilor străine, secţii de votare şi în alte locaţii. Pentru obținerea acordului autorităților străine în vederea înființării secțiilor de votare în alte localități decât cele în care există misiuni diplomatice, oficii consulare, secții consulare și institute culturale române sunt necesare demersuri întreprinse în timp util.

Dat fiind că România este în continuare statul cu cea mai mare rată a expatrierii la nivelul Uniunii Europene și una dintre cele mai ridicate din lume, ținând cont de faptul că în ultimii trei ani numărul cetățenilor români cu drept de vot având domiciliul sau reședința peste hotare a cunoscut o creștere importantă, intervenim respectuos pe lângă Ministerul Afacerilor Externe în vederea inițierii în timp util a demersurilor necesare pentru organizarea unui număr semnificativ mai mare de secții de votare în alte localități din străinătate decât cele în care există misiuni diplomatice, oficii consulare, secții consulare și institute culturale române. Considerăm că, pentru a fi suficient, numărul de secții de votare organizate peste hotare în anul 2024 ar trebui să fie cel puțin dublu față de anul 2020.

Având în vedere cele prezentate mai sus vă rugăm să ne comunicați punctual:

  1. Dinamica numărului de secții de votare organizate de MAE peste hotare, defalcat pe fiecare stat străin și pe fiecare scrutin din 1990 până în prezent.
  • Gradul de corelare a numărului de secții de votare organizate de MAE în alte state cu numărul de cetățeni români cu domiciliul sau reședința în fiecare dintre statele lumii. Rugăm că această informație să fie prezentată în ordinea descrescătoare a numărului de cetățeni români cu domiciliul sau reședința în statele lumii.
  • Numărul de secții de votare pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința peste hotare preconizat de MAE pentru alegerile europarlamentare, prezidențiale și parlamentare din 2004, defalcat pe fiecare stat străin.
  • Dacă MAE a inițiat deja demersuri pe lângă autoritățile altor state în vederea organizării în anul 2024 a unui număr suficient de secții de votare pentru românii cu domiciliul sau reședința peste hotare. În eventualitatea unui răspuns afirmativ la acest punct, vă rugăm să indicați în ce state aceste demersuri au fost inițiate deja și ce creștere a numărului de secții de votare este avut în vedere în raport cu scrutinele din anul 2020.
  • Lista localităților din străinătate, altele decât cele în care există misiuni diplomatice, oficii consulare, secții consulare și institute culturale române, în care MAE intenționează să organizeze suplimentar față de 2020 secții de votare pentru scrutinele din anul 2024.
  • Lista consulatelor onorifice ale României în care, la scrutinele din anul 2020, MAE nu a organizat secții de votare pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința peste hotare.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

  Adresată: Domnului Florin-Ionuț BARBU, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 16.06.2025 Obiectul întrebării: Situația industriei de morărit […]
Adresată:  Doamnei Raluca TURCAN, ministru al Culturii De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 18.06.2024 Obiectul întrebării: Protejarea și recuperarea operelor lui Brâncuși de […]
Președintelui AUR, George Simion, i s-a restricționat astăzi accesul în incinta Parchetului General, acolo unde a mers pentru a depune o solicitare de restituire a telefonului mobil, confiscat în mod abuziv de procurori. „E o țară în care procurorii au voie să te ridice în mod […]
Toți cei șase europarlamentari AUR au aderat la Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR). „Ne-au cântat prohodul, dar s-au înșelat! Europarlamentarii AUR vor activa în cadrul Grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), cel mai important grup conservator din Parlamentul European. Sper ca alături de celelalte guverne […]
  Adresată:  domnului Alexandru RAFILA, ministrul Sănătății De către: Senator Gheorghe Adrian CĂTANĂ Circumscripția electorală: nr. 34 Sibiu Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 18/06/2024 Obiectul interpelării: fără sprijin guvernamental în țară nu se mai produc medicamente inovative Stimate domnule ministru, România nu mai produce […]
  Adresată: Doamnei Luminiţa-Teodora ODOBESCU, Ministrul Afacerilor Externe De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 16.06.2025 Obiectul întrebării: Înființarea Institutului Cultural Român la Cernăuți […]