Adresată: Domnului Lucian ROMAȘCANU, ministru al Culturii
Domnului Victor OPASCHI, secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Culte
Doamnei Enikő Katalin LACZIKO, secretar de stat la Departamentul Relații Interetnice
Domnului Istvan RADULY, prefect al județului Covasna
Domnului Sandor PETRES, prefect al județului Harghita
Doamnei Mara-Cristina TOGĂNEL, prefect al județului Mureș
De către: Senator Ionuț NEAGU, secretar al Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi
Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna
Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Data: 11/05/2022
Obiectul întrebării: Cimitirele evreiești din județele Covasna, Harghita și Mureș.
Stimate domnule ministru,
Stimate domnule secretar de stat,
Stimată doamnă secretar de stat,
Stimată doamnă și stimați domnilor prefecți,
Cu ocazia ultimei deplasări în circumscripția mea electorală (nr. 15 Covasna), am vizitat din nou locul cimitirului evreiesc din localitatea Vâlcele, aflat într-o stare deplorabilă. Am avut o întâlnire și cu domnul Herman ROSNER, liderul comunității evreiești din județul Covasna, cu care am discutat aspecte ale problematicii evreiești actuale și istorice din județ. Domnul Herman ROSNER a fost inițiatorul înfrățirii municipiului Sfântu Gheorghe cu orașul israelian Ghivataim din districtul Tel Aviv.
Cu toate că nu există un inventar al cimitirelor evreiești/mozaice din județele Covasna, Harghita și Mureș, se știe că există mai multe cimitire evreiești/mozaice, cele cunoscute fiind din localitățile Târgu Mureș, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Vâlcele (înființat în anul 1830), Boroșneu Mare (înființat în 1810), Adămuș, Gheorgheni, Toplița, Luduș, Târnăveni, Bogata, Iernut, Valea Izvoarelor, Orga, Cipău, Acățari, Șilea Nirajului, Miercurea Nirajului, Bezidu Nou, Nazna, Sângeorgiu de Pădure, Măgherani, Glodeni, Voivodeni, Suplac, Reghin, Gurghiu, Petelea, Sovata, Ulieș, Sânpetru de Câmpie, Tușinu, Dâmbu, Stânceni, Plopiș, Răstolița, Lunca Bradului, Deda, Sighișoara, Dumitreni, Boiu, Coroisânmartin.
Din informațiile de care dispunem, au existat cimitire evreiești/mozaice și în localitățile Band, Bărboși, Brâncovenești, Chinari, Cristurul Secuiesc, Ditrău, Hodoșa, Lunca de Jos, Merești, Odorheiul Secuiesc, Praid, Răzoare, Rușii Munți, Vălenii de Mureș, Viforoasa și Zau de Câmpie, însă nu cunoaștem care este starea actuală a acestor locuri sacre ale comunității evreiești, comunitate care, se știe, a avut o soartă tragică, fiind exterminată de regimul hortist de ocupație prin trimiterea în lagărele naziste ale morții. În unele localități au existat câte două cimitire evreiești.
Majoritatea acestor cimitire mozaice, parte a patrimoniului evreiesc din țara noastră, se află într-o stare avansată de ruină, iar altele, abandonate, se pare că au fost jefuite în ultimele decenii, astfel dispărând complet. Presa națională și cea internațională au abordat episodic subiectul[1][2].
Cu excepția cimitirului evreiesc din municipiul Reghin, datând din secolele XVIII-XIX și situat sub ”Pădurea rotundă” (nr. MS-IV-a-B-16103), se pare că niciun alt cimitir evreiesc sau monument funerar evreiesc din județele Covasna, Harghita și Mureș nu este clasificat ca monument istoric și, astfel, nu este luat sub protecția statului.
Având în vedere cele expuse mai sus, vă rugăm respectuos să ne comunicați, fiecare în partea sa de competență:
- Lista cimitirelor evreiești/mozaice din județele Covasna, Harghita și Mureș, defalcată pe fiecare județ și localitate.
- O informație privind starea actuală și statutul juridic al cimitirelor evreiești/mozaice din cele trei județe. Vă rugăm să specificați în fiecare caz în parte proprietarul terenului și administratorul cimitirului (administrația publică locală, unitățile de cult, operatori economici, asociații, fundații etc.).
- Dacă autoritățile publice locale de nivelul I și II din județele Covasna, Harghita și Mureș au angajat sau nu proceduri legale în vederea clasificării vreunui cimitir evreiesc/mozaic sau monument funerar muzaic din aceste județe. În cazul unui răspuns pozitiv, vă rugăm să indicați care a fost deciziile și acțiunile în consecință ale Ministerului Culturii, ca organ central de resort.
- Dacă, în ultimele trei decenii, au autoritățile publice locale de nivelul I și II din județele Covasna, Harghita și Mureș au destinat sau nu fonduri din bugetele locale pentru întreținerea corespunzătoare a cimitirelor evreiești/mozaice. În cazul unui răspuns pozitiv, vă rugăm să indicați destinațiile concrete și sumele alocate/utilizate în acest scop.
- Dacă, în ultimele trei decenii, Federația Comunităților Evreiești din România a solicitat/utilizat sau nu, pentru întreținerea corespunzătoare a cimitirelor evreiești/mozaice din județele Covasna, Harghita și Mureș, fonduri alocate acesteia, de la Bugetul de stat al României, prin Departamentul Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului. În cazul unui răspuns pozitiv, vă rugăm să indicați destinațiile concrete și sumele alocate/utilizate în acest scop.
- Dacă, în ultimele trei decenii, Federația Comunităților Evreiești – Cultul mozaic din România a solicitat/utilizat sau nu, pentru întreținerea corespunzătoare a cimitirelor evreiești/mozaice din județele Covasna, Harghita și Mureș, fonduri alocate acesteia, de la Bugetul de stat al României, prin Secretariatul de Stat pentru Culte. În cazul unui răspuns pozitiv, vă rugăm să indicați destinațiile concrete și sumele alocate/utilizate în acest scop.
[1] Mircea Barbu, Trafic cu pietrele funerare din cimitirele evreiești abandonate, Radio Europa Liberă, 14 februarie 2020: https://romania.europalibera.org/a/video-trafic-cu-pietrele-funerare-din-cimitirele-evreie%C8%99ti-abandonate/30433155.html
[2] Ioana Ardeleanu, Trafic cu pietre funerare la Vâlcele. Hoții au șters aproape orice urmă a cimitirului evreiesc, We Radio, 24 februarie 2020: https://weradio.ro/trafic-cu-pietre-funerare-la-valcele/
Nu există răspunsuri