Adresată: Domnului István HORVÁTH, Președinte al Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale
De către: Senator Ionuț NEAGU, secretar al Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi
Data: 28/04/2021
Obiectul întrebării: Colaborarea Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale cu instituții și autorități din Republica Ungară și asistarea de către acest stat vecin a minorității sale înrudite din România
Stimate domnule președinte,
Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale (ISPMN) a fost înfiinţat prin Ordonanţa Guvernului 121/2000, aprobată prin Legea 396/2001, funcţionează conform prevederilor Hotărârii Guvernului 893/2007, își are sediul în municipiul Cluj-Napoca și, ca instituţie publică distinctă, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului, se află în coordonarea Departamentului pentru Relaţii Interetnice.
Obiectivele ISPMN sunt studierea şi cercetarea inter şi pluridisciplinară a păstrării, dezvoltării şi exprimării identităţii etnice, aspectelor sociologice, istorice, culturale, lingvistice, religioase sau de altă natură ale minorităţilor naţionale şi ale altor comunităţi etnice din România.
Totodată, printre atribuţiile principale ale ISPMN sunt:
- elaborarea, coordonarea, efectuarea şi contractarea de studii, analize şi cercetări interdisciplinare şi pluridisciplinare, fundamentale, respectiv aplicate, privind diferitele aspecte ale păstrării, dezvoltării şi exprimării identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase în rândul minorităţilor naţionale şi a altor comunităţi etnice constituite în urma unor procese migraţionale recente;
- organizarea şi realizarea de programe în parteneriat cu instituţii şi organisme internaţionale;
- elaborarea, tipărirea şi difuzarea în ţară şi în străinătate de publicaţii, rapoarte de informare, precum şi alte materiale cu caracter ştiinţific;
- organizarea de vizite de documentare şi schimburi de experienţă cu persoane din ţară şi din străinătate în scopul cunoaşterii experienţei altor sisteme de protecţie a drepturilor cetăţeneşti ale persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.
Unul dintre domeniile de cercetare ale ISPMN vizează modelele legislative de protecție a minorităților din Europa Centrală și de Sud-Est.
Este de notorietate că sistemul maghiar de protecție a drepturilor cetățenești ale persoanelor aparținând minorităților naționale înrudite de peste hotare este unul funcțional și eficient, prezentând, ca experiență și bună practică în domeniu, un interes deosebit pentru țara noastră, în vederea preluării unora dintre aceste bune practici.
De asemenea, potrivit informațiilor postate pe pagina de internet a Institutului, acesta dezvoltă de mai mulți ani parteneriate cu instituții și autorități din Republica Ungară, fără a se specifica despre ce instituții și autorități anume este vorba.
Având în vedere cele menționate, vă rugăm respectuos să ne transmiteți, punctual, următoarele:
- Care sunt instituțiile și autoritățile din Republica Ungară cu care ISPMN dezvoltă parteneriate. Vă rugăm să ne prezentați în copie documentele (acorduri, convenții, protocoale, memorandumuri etc.) în baza cărora ISPMN dezvoltă aceste colaborări și parteneriate.
- Câte vizite de documentare şi schimburi de experienţă cu persoane și instituții din Republica Ungară au avut, din 2007 până în prezent, reprezentanții ISPMN în scopul cunoaşterii experienţei sistemelor de protecţie drepturilor cetăţeneşti a persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale și care au fost, în fiecare caz aparte, rezultatele concrete ale acestor vizite.
- Care este cadrul legislativ și normativ al Republicii Ungare în materie de asistare a minorităților sale înrudite de peste hotare și cum este aplicat acesta minorității etnice maghiare din România? Am fi recunoscători dacă ne-ați pune la dispoziție, în traducere în limba română, actele legislative și normative respective.
- Care a fost, defalcat pe fiecare dintre anii 1990-2020 și pe fiecare program sau domeniu, cuantumul fondurilor bugetare alocate de Republica Ungară minorității sale înrudite din România. Ce studii, publicații, rapoarte de informare, materiale cu caracter științific au fost elaborate de către ISPMN în acest domeniu?
Vă rugăm să transmiteți răspunsul dumneavoastră în scris.
Nu există răspunsuri