Adresată: Domnului Florin Vasile CÎȚU, prim-ministru al României
Doamnei Ioana MIHĂILĂ, ministru al Sănătății
Domnului István RÁDULY, prefect al județului Covasna
De către: Senator Ionuț NEAGU, secretar al Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi
Data: 16/06/2021
Obiectul întrebării: Necesitatea redeschiderii Centrului de Patologie Neuromusculară de la Vâlcele, județul Covasna
Stimate domnule prim-ministru,
Stimată doamnă ministru,
Stimate domnule prefect,
În România, există circa 35.000 de bolnavi cu distrofii musculare, o boală patologică degenerativă ce nu are leac, dar care poate fi ameliorată prin tratament adecvat.
Până în anul 2011 în comuna Vâlcele din județul Covasna a funcționat singurul Centru de Patologie Neuromusculară din România. În anul 2002 acest Centru a fost declarat unitate de interes public național, prin Hotărârea de Guvern nr. 1106 pentru declararea unor unităţi sanitare de interes public naţional, aflate în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Sănătăţii şi Familiei. Avantajul acestui Centru unic la scară națională consta în existența tuturor facilităților necesare tratamentului, a unei clime adecvate, a izvoarelor de apă minerală și a spațiilor de petrecere a timpului liber în natură.
Centrul de Patologie Neuromusculară a fost o unitate de cercetare medicală de primă mărime, specializată doar pe cercetare neuromusculară, folosind apele minerale din zonă în tratamentele terapeutice (apa minerală de Vâlcele este considerată cea mai bogată în magneziu din ţară şi a patra din lume, fiind foarte eficientă în ameliorarea stărilor de epuizare fizică şi psihică, întârzieri în dezvoltare, în convalescenţă, afecţiuni cardiovasculare, ischemie cardiacă).
În anul 2011 Centrul de patologie neuromusculară de la Vâlcele a fost închis urmare a Hotărârii de Guvern nr. 489/2011 privind desfiinţarea şi reorganizarea unor unităţi sanitare publice din judeţul Covasna, având la bază un demers al Consiliului Județean Covasna, fapt ce a atras protestele justificate ale personalului medical, dar mai ales ale pacienților transferați la spitalul din Întorsura Buzăului (mulți dintre aceștia fiind imobilizați în cărucioare sau prezentând cazuri sociale), unde nu dispunea nici de dotările necesare și nici de medici calificați.
Asociația Distroficilor Muscular din România a cerut oficial, argumentat solid și în repetate rânduri redeschiderea Centrului de patologie neuromusculară de la Vâlcele.
Printre argumentele Asociației Distroficilor Muscular din România au fost și următoarele aspecte:
- desfiinţarea unicului spital de profil din România şi preluarea activităţii de către Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Geza” Covasna în cadrul Secţiei Externe Întorsura Buzăului, este considerată o măsură abuzivă şi nelegală, fiind dispusă contra intereselor persoanelor cu distrofii musculare;
- distroficii muscular nu sunt internaţi în alte spitale care deţin specialişti în terapii de întreţinere, fiindu-le refuzată internarea în unităţi spitaliceşti de medicină generală;
- clima rece din zona Întorsura Buzăului este contraindicată bolnavilor distrofici, temperatura foarte scăzută, presiunea foarte mare, sunt factori care favorizează evoluţia bolii;
- imposibilitatea deplasării într-un spaţiu natural adecvat pentru petrecerea timpului liber, aşa cum era cel din localitatea Vâlcele;
Asociația Distroficilor Muscular din România a subliniat cu diverse ocazii că Centrul de Patologie Neuromusculară „Dr. Radu Horia” Vâlcele, fiind unitate de interes naţional nu putea fi desfiinţat printr-o hotărâre de guvern având la bază propunerile Consiliului Judeţean Covasna şi a Direcţiei de Sănătate Publică Covasna. De asemenea, s-a arătat că însăți existenţa sediului Asociaţiei Distroficilor Muscular din România în apropierea Centrului de Patologie Neuromusculară constituia un avantaj pentru pacienţii diagnosticaţi cu distrofie musculară, asigurând o mai bună comunicare între membrii asociaţiei precum şi cu personalul medical de specialitate.
Având în vedere cele expuse mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:
- Punctul de vedere al Guvernului României și al Ministerului Sănătății privind necesitatea redeschiderii fostului Centru de Patologie Neuromusculară de la Vâlcele, județul Covasna, din perspectiva interesului public național și al interesului pacienților cu distrofii musculare din România, așa cum fusese acesta avut în vedere prin HG 1106/2002. În cazul unui răspuns pozitiv, vă rugăm să indicați o perspectivă concretă de timp avută în vedere pentru această redeschidere.
- Ce inițiative concrete au întreprins în acest sens autoritățile publice locale de nivelul I și II din județul Covasna, din anul 2011 până în prezent, în vederea redeschiderii Centrului de Patologie Neuromusculară de la Vâlcele.
- Care este situația juridică și tehnică actuală a clădirilor fostului Centru de Patologie Neuromusculară de la Vâlcele, județul Covasna, care sunt cheltuielile suportate de la bugetele publice locale sau de la bugetul național pentru întreținerea lor din anul 2011 până în prezent și care ar fi cuantumul cheltuielilor necesare pentru reabilitarea acestora în vederea reintroducerii lor în circuitul sanitar național.
Vă rog să transmiteți răspunsurile dumneavoastră în scris.
Nu există răspunsuri