Adresată: Domnului Tudorel ANDREI, Președinte al Institutului Național de Statistică
De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi
Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna
Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Data: 23/04/2024
Obiectul întrebării: Numărul pe localități al etnicilor Secui înregistrați la recensământul populației și locuințelor din România, runda 2020/2021 (RPL2021).
Stimate domnule Președinte,
Secuii sunt o etnie de origine turcică (nemaghiară), care a fost supusă unui proces intens de maghiarizare lingvistică.
În istoria veche și cea contemporană se atestă existența mai multor popoare care vorbesc o altă limbă decât cea a strămoșilor lor, adoptând idiomuri străine, cărora le-au conferit particularități distincte, astfel apărând etnolectele. A se vedea irlandezii vorbitori nativi de limbă engleză, evreii vorbitori nativi de limbă idiș (germanică), ladino/sefardă (latină), karaimă (turcică) sau romaniotă (grecească), grecii vorbitori nativi de limbă urumă (turcică), rromii vorbitori ai unor etnolecte românești sau maghiare etc., etc. Mulți cercetători afirmă că secuii vorbesc în prezent un etnolect propriu, de origine maghiară, care nu este identic cu limba maghiară standard vorbită de etnicii maghiari din Ungaria sau din alte state.
La recensământul organizat de autoritățile austro-ungare în anul 1850 au fost înregistrate în Transilvania 180 850 persoane de etnie secuiască, distinct de etnia maghiară.
În ultimele trei decenii chestiunea secuiască este speculată de către cercurile politice budapestane și entități asociative maghiare din România, de regulă finanțate de către Budapesta. Astfel, UDMR, entitate reprezentativă a minorității maghiare din țara noastră, a insistat asupra includerii etniei secuiești de origine turcică la aceeași rubrică/poziție cu etnia maghiară de origine ugro-finică în Nomenclatorul minorităților naționale utilizat la ultimul recensământ al populației României.
La 1 decembrie 2021, momentul de referință al Recensământului populației și locuințelor din runda 2020/2021 (RPL2021), în România s-au declarat de etnie secuiască un număr de 53. 830 persoane.
Având în vedere cele expuse mai sus, vă rog respectuos să ne transmiteți:
- Numărul, defalcat pe localități, al etnicilor Secui înregistrați la recensământul populației și locuințelor din România, runda 2020/2021 (RPL2021).
- O statistică comparativă succintă privind persoanele de etnie secuiască din România înregistrate cu ocazia tuturor recensămintelor generale ale populației de după 1918.
Nu există răspunsuri