Ionuț Neagu – Întrebare parlamenară – De ce este numărul de osii al locomotivelor criteriu tehnic de departajare a competitorilor în cadrul licitațiilor de achiziție organizate de CFR? Câți bani pierde statul din cauza acestui fapt?

Adresată:  Domnului SORIN GRINDEANU, ministrul Transporturilor și Infrastructurii

De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 12/03/2024

Obiectul întrebării: De ce este numărul de osii al locomotivelor criteriu tehnic de departajare a competitorilor în cadrul licitațiilor de achiziție organizate de CFR? Câți bani pierde statul din cauza acestui fapt?

Stimate domnule ministru,

În ianuarie 2024, CFR a semnat un contract cu concernul francez Alstom, pentru cumpărarea a 16 locomotive contra a 150 de milioane de Euro (sau 9, 375 milioane de Euro bucata), în condițiile în care Softronic Craiova produce locomotive electrice la fel de bune, achiziționate în Germnaia și Suedia la prețuri de trei ori mai mici.

Contractul semnat de CFR (în speță, de Autoritatea Feroviară Română) include și mentenanța timp de 20 de ani pentru cele 16 locomotive achiziționate la preț triplu față de locomotivele produse în România de către Softronic Craiova și preferate de companii străine ca Deutsche Bahn Cargo (Germania) sau Green Cargo (Suedia).

Producătorul român de locomotive nu a putut participa la licitația câștigată de compania franceză Alstom, întrucât caietul de sarcini prevedea ca locomotivele să aibă doar 4 osii, în timp ce locomotivele Softronic Craiova au 6 osii.

Specialiști în domeniu au opinat că numărul de osii nu ar fi trebuit să fie condiție tehnică de departajare a competitorilor. Printre condiiile de departajare ar fi trebuit să fie: fiabilitatea, disponibilitatea, mentenabilitatea, siguranța, energia regenerată, prețul, costul mentenanței, garanția oferită etc.

Administatotorul firmei Softronic Craiova, Ionel Ghiță, a declarat pentru presă că ”pentru România, având în vedere relieful divers, pentru trenurile de călători cu mai mult de 10 vagoane se recomandă o locomotivă cu 6 osii pentru că în tracțiune nu contează numai puterea locomotivei ci si aderența ei, care este direct proporțională cu greutatea”.

Specialiști din domeniu au precizat că diferenţa între o locomotivă cu 4 osii şi una cu 6 este că cele cu 6 osii pot trage garnituri mai grele, urcă mai bine, se comportă mai bine iarna, când e gheaţă pe şine, având o aderenţă mai bună. De altfel, majoritatea locomotivele CFR sunt cu 6 osii.

Există suspiciunea rezonabilă, bazată pe evidențe, că strecurarea în caietul de sarcini a prevederii ca locomotiva să aibă doar 4 osii a fost făcută pentru a restrânge serios cercul potenţialilor furnizori, ca să nu spunem direct că s-a făcut pentru a elimina din cursă firma românească Softronic Craiova.

Rezultatul la care s-a ajuns este că au fost achiziționate 16 locomotive cu prețul de 150 de milioane de Euro care au plecat peste hotare, când ar fi putut fi achiziționate cu 50 de milioane de Euro care să fi rămas în România. Efectul real a produs inutil o breșă de 100 de milioane de Euro în finanțele publice ale românilor, pe motivul sau pretextul banal al celor 4 osii.

Exprimăm opinia că ceastă situație vine în răspăr cu linia patriotismului economic anunțat de actualul guvern, în condiții de austeritate bugetară, și contravine criteriilor legale privind eficiența, economicitatea și eficacitatea folosirii fondurilor publice.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

  1. Dacă Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a fost și este la curent cu modul în care a fost organizată de către CFR licitația de achiziție a celor 16 locomotive contra sumei de 150 000 000 de Euro, inclusiv cu faptul că în caietul de sarcini a fost strcurată condiția tehnică de departajare a competitorilor privind cele 4 osii.
  • Care este poziția oficială a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în legătură cu strecurarea în caietul de sarcini a condiției tehnice de departajare a competitorilor pe criteriul numărului de osii și care au fost acțiunile și atitudinea ministerului în cazul acestei licitații de achiziție a 16 locomotive din străinătate, prin care finanțele publice au fost grav prejudiciate.
  • Dacă Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a sesizat sau nu autoritățile competente ale statului român asupra acestui caz susceptibil de corupție, prin care prejudițicul adus finanțelor publice ale românilor se ridică la cel puțin 100 de milioane de Euro (circa jumătate de miliard de RON).

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Vreau să aduc în discuție portul din Constanța pentru care guvernul caută în regim de urgență un miliard de Euro pentru construcția de terminale specializate, bani care se doresc aduși din Emiratele Arabe Unite. Acesta a fost și scopul vizitei premierului Ciolacu în Qatar zilele trecute, […]
Spitalul de boli paliative din Botoșani, singura unitate spitalicească ridicată de la zero în ultimele trei decenii în județ, pentru care s-au plătit 3.2 milioane de euro, zace încă nefolosit, fiindcă statul român nu l-a recepționat nici la patru ani de la terminarea lucrărilor. Care sunt […]
Comasare alegerilor reprezintă, cu siguranță, încă o bătaie de joc la adresa cetățenilor acestei țări! Concretizarea acestei coaliții împotriva naturii – PSD-PNL nu reflectă, nici pe departe, vreo preocupare pentru viitorul european al acestei țări ci, mai degrabă, veșnica preocupare a unor adevărate găști mafiote de […]
După eșecul confirmat al ”României Educate”, dublat de eșecul simulării examenelor naționale căruia îi putem adăuga, liniștiți, și nebunia burselor de ”merit” pentru medii de 3 și 4 – o advărată mită electorală din bani publici, pseudoministrul educației, doamna Ligia Deca, recidivează, considerând că examenul de […]
Instituţia militară nu trebuie să fie în topul știrilor!. Cu cât se dă mai puţin în spectacol, cu atât este mai bine pentru ea şi pentru ţară. Calitatea ei se apreciază nu după cum se prezintă în faţa camerelor de luat vederi sau în paginile jurnalelor, […]
O statistică sumbră a Ministerului Sănătății și autorităților locale ne arată că după Revoluția din 1989, construcția de noi spitale este doar promisiune electorală și atât. În campania care l-a scos victorios pe Dragnea, acesta promitea românilor 8 spitale regionale, iar la 8 ani distanță, românii […]