Adresată: Domnului Barna Tánczos, ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor
De către: Senator Ionuț NEAGU, secretar al Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi
Data: 08/09/2021
Obiectul întrebării: Ameliorarea situației în domeniul forestier, stoparea defrișărilor ilegale și a exporturilor de masă lemnoasă din România.
Stimate domnule ministru,
A devenit un loc comun în dezbaterea publică din România subiectul privind necesitatea stopării defrișărilor ilegale și despăduririi accelerate a țării. Se consideră că prioritățile Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor trebuie să vizeze modificarea punctuală a cadrului legislativ în domeniu, restructurarea unor instituţii și reoperaţionalizarea Sistemului Naţional Integrat de Urmărire a Trasabilităţii Materialelor Lemnoase – SUMAL. Este cunoscut că anterior SUMAL a fost efectiv blocat și subfinanțat.
Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:
- Care au fost măsurile urgente și inițiativele concrete pe plan instituțional, operațional, administrativ și legislativ ale Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor în ultimele 9 luni în vederea stopării urgente a defrișărilor ilegale din România, a elaborării, aprobării și punerii în practică a unor politici silvice conforme interesului național și priorităților de mediu ale țării. Rugăm ca răspunsul să vizeze și măsurile privind reoperaţionalizarea Sistemului Naţional Integrat de Urmărire a Trasabilităţii Materialelor Lemnoase – SUMAL.
- Care au fost, către data de 1 ianuarie a fiectărui an din intervalul 2010-2021, suprafețele acoperite cu păduri din țara noastră în hectare și procentual raportat la ansamblul teritoriului național.
- Care a fost numărul de hectare de pădure defrișate în fiecare dintre anii intervalului 2010-2020 și defalcat pe fiecare județ al țării, precum și numărul de hectare împădurite/reîmpădurite în țara noastră defalcat pe fiecare județ și pe fiecare dintre anii aceluiași interval (2010-2020).
- Care a fost în expresie financiară costul împăduririlor/reîmpăduririlor, defalcat pe fiecare județ și pe fiecare an al intervalului 2010-2020, precum și care au fost sursele mijloacelor financiare implicate (alocate de la bugetul statului sau de la bugetele administrațiilor locale, alocate din fonduri externe, surse private etc.).
- Care au fost, în metri cubi, defalcat pe fiecare din ultimii 10 ani, cantitățile totale de masă lemnoasă exportată din România, precum și cum s-au distribuit aceste cantități în fiecare din ultimii ani pe fiecare țară de destinație a acestor exporturi.
Nu există răspunsuri