Valentin-Rică Cioromelea – Interpelare către Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor – Șacalii din Delta Dunarii

Adresată: Domnului Ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos

De către senator: Valentin-Rică Cioromelea

Ședința Senatului din data de: 08.09.2021

Obiectul interpelării: Șacalii din Delta Dunarii

Stimate domnule Ministru, Barna Tánczos

După nenumărate întâlniri cu cetațenii din Delta Dunarii, vă aduc la cunoștință că printre multe alte probleme ale județului Tulcea, una strigentă este problema șacalilor.

Şacalul auriu este o specie invazivă de prădător care s-a înmulţit necontrolat după dispariţia lupului din Delta Dunării, singurul său duşman natural. Vorbim despre carnivori feroce, care, chiar dacă nu atacă oamenii, fac prăpăd în gospodării.

Înmulțirea necontrolată a șacalilor, reprezintă un pericol major pentru siguranța comunităților locale din județul Tulcea, în special cele din Delta Dunării. Acestia atacă frecvent animalele domestice, distrug culturi iar in unele localitati izolate dezgroapă mortii din cimitire. Este vorba despre localitatile Caraorman și Crișan, unde oamenii privesc neputincioși cum șacalii profanează mormintele.

Sunt convins că este nevoie de elaborarea unor norme clare pentru vânătoarea de şacali, care nu se poate desfăşura în aceleaşi condiţii ca la alte specii și susțin că momentan aceasta este singura variantă prin care locuitorii Deltei Dunarii se pot simți în siguranță.

Pe aceasta cale, cer ARBDD precum și Ministerului Mediuliul să înceapă urgent un recensamânt și  luarea de măsuri pentru diminuarea populației de șacali prin modificări legislative care să permită vânătoarea speciilor care produc daune si amenința viața locuitorilor din Delta Dunării.

Astfel, conform prerogativelor dumneavoastră și în baza atribuțiilor oferite de funcția pe care o dețineți, vă solicit răspuns la următoarele întrebări:

  1. Sunt in desfasurare licitații de atribuire in regim de urgență a activității de extracție unor asociații/organizații/asocieri ale vânătorilor care să dovedească experiență/expertiză în modalitatea adecvată de recoltare a acestei specii?
  2. Pana la elaborarea planului de împușcare al sacalilor, aveți in vedere elaborarea, în regim de urgență, a unui studiu de evaluare a populației de șacali?
  3. Există o evidență a numărului de exemplare de șacali precum și răspândirea acestora pe întreg teritoriul județului Tulcea?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condamnă publicarea unei prime forme a unui document intern al Comisiei Europene, adresat traducătorilor, care recomandă evitarea referirii la Crăciun și înlocuirea numelor biblice în limbajul oficial. „Niște birocrați nealeși de nimeni și care par că nu mai reprezintă pe nimeni […]
tricolor
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) îl invită pe Klaus Iohannis la Alba Iulia, la evenimentele dedicate Zilei Naționale, pentru a constata la fața locului cât de dorit mai este de români în funcția prezidențială. „Dacă vrea să fie președintele tuturor românilor, și nu doar al PNL, […]
becuri
A doua zi după învestirea Guvernului Ciucă, cel mai mare furnizor de energie electrică pentru clienții casnici din România, ELECTRICA S.A., a anunțat creșterea substanțială, de la 1 ianuarie 2022, a prețurilor de distribuție. Acestea urmează a fi majorate cu până la 84%. La fel au […]
Președintele Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi invită românii la “Marșul Unirii” de la Alba-Iulia pe 1 decembrie. “Alba Iulia, capitala Unirii tuturor românilor va găzdui și în acest an serbările la 103 ani de la Marea Unire de la 1918. Ca în […]
Reprezentanţii Bucovinei au declarat unirea cu România la 28 noiembrie 1918 în Sala Sinodală a Palatului Mitropolitan din Cernăuţi. Iar acest episod istoric fericit se datorează în principal boierului Iancu Flondor, jurnalistului Valeriu Branişte, profesorului Sextil Puşcaru, medicului Isidor Bodea sau ofiţerului Ilie Lazăr. Iancu Flondor, […]
Către: Domnul Adrian Câciu, Ministrul Finanțelor De la: Silviu-Titus PĂUNESCU, Deputat AUR, circumscripţia electorală nr.23 IALOMIŢA Obiectul întrebării:Clarificări privind situația economică a României                                       Stimate Doamnule Ministru, Având în vedere că noul Guvern al României a fost investit pe clasica procedură de repede-înainte, cu dezbateri minime […]