Valentin-Rică Cioromelea – Interpelare către Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor – Șacalii din Delta Dunarii

Adresată: Domnului Ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos

De către senator: Valentin-Rică Cioromelea

Ședința Senatului din data de: 08.09.2021

Obiectul interpelării: Șacalii din Delta Dunarii

Stimate domnule Ministru, Barna Tánczos

După nenumărate întâlniri cu cetațenii din Delta Dunarii, vă aduc la cunoștință că printre multe alte probleme ale județului Tulcea, una strigentă este problema șacalilor.

Şacalul auriu este o specie invazivă de prădător care s-a înmulţit necontrolat după dispariţia lupului din Delta Dunării, singurul său duşman natural. Vorbim despre carnivori feroce, care, chiar dacă nu atacă oamenii, fac prăpăd în gospodării.

Înmulțirea necontrolată a șacalilor, reprezintă un pericol major pentru siguranța comunităților locale din județul Tulcea, în special cele din Delta Dunării. Acestia atacă frecvent animalele domestice, distrug culturi iar in unele localitati izolate dezgroapă mortii din cimitire. Este vorba despre localitatile Caraorman și Crișan, unde oamenii privesc neputincioși cum șacalii profanează mormintele.

Sunt convins că este nevoie de elaborarea unor norme clare pentru vânătoarea de şacali, care nu se poate desfăşura în aceleaşi condiţii ca la alte specii și susțin că momentan aceasta este singura variantă prin care locuitorii Deltei Dunarii se pot simți în siguranță.

Pe aceasta cale, cer ARBDD precum și Ministerului Mediuliul să înceapă urgent un recensamânt și  luarea de măsuri pentru diminuarea populației de șacali prin modificări legislative care să permită vânătoarea speciilor care produc daune si amenința viața locuitorilor din Delta Dunării.

Astfel, conform prerogativelor dumneavoastră și în baza atribuțiilor oferite de funcția pe care o dețineți, vă solicit răspuns la următoarele întrebări:

  1. Sunt in desfasurare licitații de atribuire in regim de urgență a activității de extracție unor asociații/organizații/asocieri ale vânătorilor care să dovedească experiență/expertiză în modalitatea adecvată de recoltare a acestei specii?
  2. Pana la elaborarea planului de împușcare al sacalilor, aveți in vedere elaborarea, în regim de urgență, a unui studiu de evaluare a populației de șacali?
  3. Există o evidență a numărului de exemplare de șacali precum și răspândirea acestora pe întreg teritoriul județului Tulcea?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a anunțat că printre prioritățile din această sesiune parlamentară se numără reducerea impozitării muncii în România. Astăzi, în a doua zi de la reluarea activității parlamentare, AUR face un prim pas concret în acest sens prin depunerea unei inițiative legislative prin […]
Către: Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministru al Guvernului României Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș Subiectul întrebării: Efectele adverse ale vaccinurilor anti-COVID 19 Stimate Domnule Prim-ministru, Atât în Europa, cât și în Statele Unite cresc numărul rapoartelor care demonstrează o legătură directă între procesul […]
Către: Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministru al Guvernului României Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28, Mureș Subiectul întrebării: Taxarea suplimentară a companiilor energetice Stimate Domnule Prim-ministru, La final de an am asistat la una dintre cele mai îngrijorătoare știri din domeniul energetic, anume faptul că […]
Către: Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministru al Guvernului României Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28, Mureș Subiectul întrebării: Guvernanța corporativă a întreprinderilor publice Stimate Domnule Prim-ministru, La începutul anului 2023, domnul Silviu Geană, președintele Federației Sindicatelor din Silvicultură (FSS) Silva, trăgea public un semnal de […]
Către: Carol-Eduard NOVÁK, Ministrul sportului Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș Subiectul întrebării: Investiții ale statului ungar în România Stimate Domnule Ministru, Statul ungar a finanțat cu 1 milion de euro construirea unei baze sportive la Miercurea Ciuc. La ceremonia de deschidere, […]
Către: Domnul Alexandru RAFILA, Ministrul Sănătății Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28, Mureș Subiectul întrebării: Campanie de conștientizare asupra importanței vaccinării Stimate Domnule Ministru, Din presa națională reiese faptul că ministerul pe care îl coordonați a inițiat pe SICAP o licitație pentru „servicii […]