Adresată: Domnului Ionel Nicolae CIUCĂ, prim-ministru al României
De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi
Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna
Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Data: 31/05/2023
Obiectul interpelării: Locul stabilit și sumele colectate în vederea realizării depozitului geologic de mare adâncime pentru stocarea definitivă a deșeurilor radioactive și a combustibilului nuclear uzat din România.
Stimate domnule prim-ministru,
România este o țară activă nuclear, ponderea energiei electrice produse de Centrala nuclear-electrică Cernavodă fiind importantă, cu potențial de creștere în cazul lansării a încă două unități nucleare de producție, 3 și 4. În mod evident, una dintre chestiunile de importanță și preocupare majoră în domeniu o reprezintă depozitarea definitivă a deșeurilor radioactive și a combustibilului nuclear uzat.
Cele două reactoare nucleare de la Cernavodă produc în fiecare an circa 180 de tone de combustibil nuclear uzat, care conține uraniu. Depozitarea lui se face timp de 6 ani sub formă lichidă, în bazinele reactoarelor, apoi pentru 50 de ani poate fi depozitat în formă solidă, în depozitul intermediar de deșeuri radioactive de la Cernavodă. Destinația sa finală ar urma să fie însă într-un depozit geologic de mare adâncime.
Dacă cea mai mare parte a deșeurilor radioactive din România sunt predepozitate și depozitate intermediar în depozite special amenajate de la Cernavodă, județul Constanța, o altă parte, mai mică, este depozitată intermediar în fosta mină de uraniu de la Băița, județul Bihor, din munții Apuseni, până când vor fi realizate capacități de depozitare definitivă.
România planifică realizarea unui depozit geologic de mare adâncime pentru depozitarea definitivă a deșeurilor radioactive și a combustibilului nuclear uzat abia către anul 2055, adică la încheierea primilor cinci ani din a doua jumătate a secolului. Costurile pentru realizarea unui asemenea depozit geologic de mare adâncime s-ar ridica la aproximativ 3 miliarde de euro.
Legislația în vigoare prevede ca Centrala nuclear-electrică Cernavodă, prin Nuclearelectrica, și alți titulari de autorizații în domeniul nuclear vor cotiza bani în două conturi: câte 0,6 euro pentru fiecare megawatt-oră de energie electrică produs, în contul-pușculiță cu economii pentru viitoarea dezafectare a unităților nucleare; și câte 1,4 euro pentru fiecare megawatt-oră de energie electrică produs, în contul-pușculiță cu economii destinate construirii și exploatării ulterioare a depozitelor definitive pentru deșeuri radioactive.
Presa națională a scris că dacă e să respectăm formula din lege și să calculăm producția de energie a celor două unități nucleare de la Cernavodă, din 2007 până în 2021 (peste 203 milioane megawați-oră), în aceste conturi ar fi trebuit să se afle circa 400 de milioane de euro, cu mult mai mult decât se aflau la finalul anului 2020 (285 de milioane de euro), plus sumele care s-au adăugat în 2021.
Având în vedere cele expuse mai sus, vă rog respectuos să ne comunicați punctual:
- Care sunt capacitățile de depozitare intermediară a deșeurilor radioactive și a combustibilului nuclear uzat în amplasamentul Centralei nuclear-electrice Cernavodă. Rugăm să vă referiți distinct la deșeurile și materialul uzat păstrat în formă lichidă, cât și sub formă solidă.
- Care este cantitatea de deșeuri radioactive și combustibil nuclear uzat depozitate intermediar, până în acest moment, în amplasamentul Centralei nuclear-electrice Cernavodă.
- Care sunt cantitățile de deșeurile radioactive și combustibil nuclear uzat depozitate intermediar, până în acest moment, în fosta mină de la Băița, județul Bihor.
- Care este locul identificat pentru realizarea depozitului geologic de mare adâncime pentru stocarea definitivă a deșeurilor radioactive și a combustibilului nuclear uzat din România.
- Care sunt sumele colectate până în acest moment pentru realizarea depozitului geologic de mare adâncime pentru stocarea definitivă a deșeurilor radioactive și a combustibilului nuclear uzat din România. Rugăm să precizați motivele pentru care sumele colectate diferă de cele rezultate din calcul, conform formulei prevăzute de lege.
Orice alte informații suplimentare tangente cu acest subiect sunt binevenite. Vă rugăm să prezentați răspunsul dumneavoastră oral și în scris.
Nu există răspunsuri