Adresată: Domnului Petre DAEA, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
De către: Senator Gheorghe Adrian CĂTANĂ, membru al Comisiei pentru administrație publică
Circumscripția electorală: nr. 34 Sibiu
Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Data: 31/05/2023
Obiectul interpelării: Sprijinul cooperativelor agricole din județul Sibiu
Stimate domnule ministru,
Din 1990, agricultura românească se confruntă cu problema fărâmițării pământurilor ca urmare a desființării cooperativelor din perioada comunistă. Nicu Vasile, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, a dezvăluit recent că pământurile din țară sunt fărâmițate într-o proporție asemănătoarea cu anii de dinaintea revoltelor țărănești din 1907.
Una dintre soluțiile acestei probleme este asocierea țăranilor, respectiv a fermierilor în cooperative agricole. Din punct de vedere economic, cooperativele au capacitatea de a răspunde cererii ridicate de produse agricole din partea orașului. Pe plan identitar, țăranii înscriși în cooperativă își pot conserva identitatea, lucrând tradițional pământul, dar procesând și vânzând produsele prin asociere.
Există în țară cooperative agricole de succes, ce reprezintă un model de conservare a spiritului țărănesc în modernitate. Printre aceste cooperative se numără cea înființat în orașul bistrițean Sângeorz-Băi. Cooperativa oferă în prezent cel mai mare preț din țară pentru laptele colectat de la țăranii din zonă!
Cu toate că soluția este cunoscută și pusă în practică, observăm în jurul nostru că tot mai muți țărani își părăsesc satele, iar 75% dintre românii săraci trăiesc în mediul rural conform unui raport al Băncii Mondiale din 2023.Cu alte cuvinte, nu ne fructificăm pe cât ar trebui potențialul agricol al satelor românești.
Până în prezent, s-au înființat în Sibiu puține cooperative agricole cu toate că agricultorii au o piață de desfacere ridicată de vreme ce județul este printre cele mai dezvoltate din țară.
Având în vedere cele prezentate, vă rugăm respectuos să ne comunicați răspunsul la următoarele întrebări:
- Ce alte soluții pentru susținerea țăranilor români cunoașteți în afara asocierii în cooperative?
- Câte cooperative agricole s-au înființat în județul Sibiu din 1990 și până în prezent?
- Câte cooperative agricole își desfășoară activitatea pe teritoriul județului Sibiu în prezent? Vă rugăm să le menționam numele?
- Prin ce forme Ministerul Agriculturii a sprijinit mișcarea cooperativă din județul Sibiu în timpul mandatelor dumneavoastră?
- Câte fonduri alocate de ministerul pe care-l conduceți au fost accesate de cooperativele din județul Sibiu în comparație cu cele din județul Bistrița-Năsăud în timpul mandatelor dumneavoastră?
Vă solicit răspunsul dumneavoastră în scris.
Vă mulțumesc pentru atenție!
Nu există răspunsuri