Ionuț Neagu – declarație politică – Promovarea sănătății femeilor și întărirea instituției familiei prin Declarația Consensului de la Geneva, semnată în anul 2020

Adresată de către domnul senator Ionuț Neagu în ședința Senatului din data de 28.04.2021.

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Vreau să aduc atât în atenția dumneavoastră, cât și a opiniei publice ratificarea, în anul 2020, a unui important instrument internațional în domeniul drepturilor omului. Este vorba despre Declarația Consensului de la Geneva, ce privește promovarea sănătății femeilor și întărirea instituției familiei. Eu personal îl consider un element esențial care, pe lângă politici economice de ajutorare a dezvoltării familiilor și a creșterii familiilor, numărului membrilor acestora, să poată reversa trendul demografic negativ cu care România se confruntă după 1990.

Declarația a fost semnată în peste 30 de țări, locuite de 1,6 miliarde de oameni din întreaga lume. Printre țările semnatare sunt: Statele Unite ale Americii, Polonia, Ungaria, Brazilia, Paraguay, Georgia și altele.

Toți semnatarii și-au declarat sprijinul pentru valorile comune și efortul de apărare a drepturilor fundamentale ale omului. Astfel, declarația întărește angajamentul de protecție a drepturilor omului.

Pilonii documentului sunt următorii: îngrijirea sănătății femeilor; protejarea vieții umane; întărirea familiei – ca unitate de bază a societății; apărarea suveranității națiunilor în crearea propriilor politici de protecție a vieții.

Declarația are un număr de șapte puncte, după cum urmează:

1. Reafirmă că toți sunt egali în fața legii și drepturile femeilor sunt o parte inalienabilă, integrală și indivizibilă a tuturor drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

2. Subliniază dreptul egal al bărbaților și femeilor de a se bucura de toate drepturile civile și politice, precum și drepturile economice, sociale și culturale; iar drepturile egale, oportunitățile și accesul la resurse, cât și împărțirea egală a responsabilităților pentru familie de către bărbați și femei și un parteneriat armonios între ei sunt esențiale pentru bunăstarea lor și a familiilor lor; și că „femeile și fetele trebuie să se bucure de acces egal la educație de calitate, resurse economice și participare politică, precum și oportunități egale cu bărbații și băieții în domeniul ocupării forței de muncă, conducerii și luării deciziilor la toate nivelurile.

3. Reafirmă că demnitatea și valoarea persoanei umane sunt inalienabile și că orice ființă umană are dreptul inerent la viață și angajamentul de a le permite femeilor să treacă în siguranță prin sarcină și naștere și să le ofere cuplurilor cele mai mari șanse de a avea un copil sănătos.

4. Subliniază că în niciun caz nu trebuie promovat avortul ca metodă de planificare familială și că orice măsuri sau modificări legate de avort în cadrul sistemului de sănătate nu pot fi determinate decât la nivel național sau local, în conformitate cu procesul legislativ național. Reafirmă că orice copil are nevoie de protecție și îngrijiri speciale, atât înainte, cât și după naștere, și ar trebui luate măsuri speciale de protecție și asistență în numele tuturor copiilor, pe baza principiului interesului superior al copilului.

5. Reafirmă că familia este unitatea naturală și fundamentală a societății și are dreptul la protecția societății și a statului și că maternitatea și copilăria au dreptul la îngrijire și asistență specială, iar femeile joacă un rol important în familie și recunoaște contribuția femeilor la bunăstarea familiei și la dezvoltarea societății.

6. Recunoaște că dreptul fundamental la sănătate este esențial pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă aferente, definind că sănătatea este o stare de bunăstare fizică, mentală și socială completă și nu doar la absența bolii sau a infirmității și că accentul actual predominant este doar de îngrijire a sănătății fizice, mai degrabă decât menținerea unei stări de sănătate optime, împiedicând astfel o abordare holistică; astfel  se recunoaște existența diferitelor necesități ce apar în diferite etape de viață ale unui individ, implicând livrarea de informații necesare, și aptitudini cât și îngrijire pentru a sprijinii sănătatea optimă pe tot parcursul vieții.

7. Reafirmă importanța suveranității naționale, cât și a rolului și responsabilității guvernelor naționale pentru emiterea propriei legislații privind dreptul universal de acces la sănătate în acord cu contextul și prioritățile naționale, protejând demnitatea umană, cât și toate drepturile și libertățile prevăzute de Declarația Universală a Drepturilor Omului.

Atât sub aspect personal, cât și doctrinar, acest instrument internațional este în rezonanță deplină cu convingerile mele. Astfel, împreună cu doi colegi, voi avea onoarea de a reprezenta România în cadrul “Conferinței regionale în zona Intermarium privind Declarația Consensului de la Geneva”, care se va desfășura în data de 29 aprilie 2021, la ora 16:00. Vă invit să urmăriți această conferință pe Youtube, folosind cuvintele cheie “Geneva Declaration  Intermarium”.

Doamnelor și domnilor senatori,

În calitatea mea de senator ales în Circumscripția nr. 15 – Covasna, voi face tot posibilul pentru aderarea țării noastre la Declarația Consensului de la Geneva cu privire la promovarea sănătății femeilor și întărirea instituției familiei.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită partidelor aflate la guvernare să renunțe la propunerea de creștere cu 60% a impozitului pe dividende și cu 80% a TVA-ului pentru industria HORECA, măsuri fiscale care ar afecta dramatic antreprenorii români. „În loc să procedeze la debirocratizare, la reducerea […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a strâns la nivel național, precum și din diaspora, peste 2 milioane de semnături pentru demiterea lui Klaus Iohannis din funcția de președinte al României. „Românii nu îl mai vor pe Klaus Iohannis. Această campanie s-a bucurat de o largă susținere […]
Către: Domnul Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății Domnul Attila-Zoltán Cseke, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Adresată de către: Senator Adrian Costea Circumscripţia electorală: 23 Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Obiectul întrebării: Deficitul de medici de familie în România Data: 22 iunie 2022 Stimați Domni Miniștri, […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Dorinel Cosma Circumscripţia electorală: Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Controalele la  societățile comerciale ce practică arderi ilegale de deșeuri Stimate domnule Ministru, Pe 14 aprilie au avut loc […]
 Adresată:  Domnului ministru Carol Eduard NOVAK, Ministrul Sporturilor De către:  Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU  Circumscripţia electorală nr.14 Constanța,  Grupul  Parlamentar  AUR – Senat  şi prezentată în şedinţa Plenului din 22.06.2022 Obiectul întrebării : situația în care fostului mare fotbalist  Stelian Carabaș  i s-a îngrădit dreptul […]
Adresată: Domnului Ministru al Transporturilor Și Infrastructurii, Sorin Mihai GRINDEANU De către: Senator Andrei BUSUIOC Circumscripția electorală: NR. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Obiectul întrebării: Probabilitatea dezvoltării unui drum de mare viteză pe ruta Tișița- Vama Albița. Data: 22.06.2022 Stimate domnule ministru, Sorin […]