Ionuț Neagu – declarație politică – Promovarea sănătății femeilor și întărirea instituției familiei prin Declarația Consensului de la Geneva, semnată în anul 2020

Adresată de către domnul senator Ionuț Neagu în ședința Senatului din data de 28.04.2021.

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Vreau să aduc atât în atenția dumneavoastră, cât și a opiniei publice ratificarea, în anul 2020, a unui important instrument internațional în domeniul drepturilor omului. Este vorba despre Declarația Consensului de la Geneva, ce privește promovarea sănătății femeilor și întărirea instituției familiei. Eu personal îl consider un element esențial care, pe lângă politici economice de ajutorare a dezvoltării familiilor și a creșterii familiilor, numărului membrilor acestora, să poată reversa trendul demografic negativ cu care România se confruntă după 1990.

Declarația a fost semnată în peste 30 de țări, locuite de 1,6 miliarde de oameni din întreaga lume. Printre țările semnatare sunt: Statele Unite ale Americii, Polonia, Ungaria, Brazilia, Paraguay, Georgia și altele.

Toți semnatarii și-au declarat sprijinul pentru valorile comune și efortul de apărare a drepturilor fundamentale ale omului. Astfel, declarația întărește angajamentul de protecție a drepturilor omului.

Pilonii documentului sunt următorii: îngrijirea sănătății femeilor; protejarea vieții umane; întărirea familiei – ca unitate de bază a societății; apărarea suveranității națiunilor în crearea propriilor politici de protecție a vieții.

Declarația are un număr de șapte puncte, după cum urmează:

1. Reafirmă că toți sunt egali în fața legii și drepturile femeilor sunt o parte inalienabilă, integrală și indivizibilă a tuturor drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

2. Subliniază dreptul egal al bărbaților și femeilor de a se bucura de toate drepturile civile și politice, precum și drepturile economice, sociale și culturale; iar drepturile egale, oportunitățile și accesul la resurse, cât și împărțirea egală a responsabilităților pentru familie de către bărbați și femei și un parteneriat armonios între ei sunt esențiale pentru bunăstarea lor și a familiilor lor; și că „femeile și fetele trebuie să se bucure de acces egal la educație de calitate, resurse economice și participare politică, precum și oportunități egale cu bărbații și băieții în domeniul ocupării forței de muncă, conducerii și luării deciziilor la toate nivelurile.

3. Reafirmă că demnitatea și valoarea persoanei umane sunt inalienabile și că orice ființă umană are dreptul inerent la viață și angajamentul de a le permite femeilor să treacă în siguranță prin sarcină și naștere și să le ofere cuplurilor cele mai mari șanse de a avea un copil sănătos.

4. Subliniază că în niciun caz nu trebuie promovat avortul ca metodă de planificare familială și că orice măsuri sau modificări legate de avort în cadrul sistemului de sănătate nu pot fi determinate decât la nivel național sau local, în conformitate cu procesul legislativ național. Reafirmă că orice copil are nevoie de protecție și îngrijiri speciale, atât înainte, cât și după naștere, și ar trebui luate măsuri speciale de protecție și asistență în numele tuturor copiilor, pe baza principiului interesului superior al copilului.

5. Reafirmă că familia este unitatea naturală și fundamentală a societății și are dreptul la protecția societății și a statului și că maternitatea și copilăria au dreptul la îngrijire și asistență specială, iar femeile joacă un rol important în familie și recunoaște contribuția femeilor la bunăstarea familiei și la dezvoltarea societății.

6. Recunoaște că dreptul fundamental la sănătate este esențial pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă aferente, definind că sănătatea este o stare de bunăstare fizică, mentală și socială completă și nu doar la absența bolii sau a infirmității și că accentul actual predominant este doar de îngrijire a sănătății fizice, mai degrabă decât menținerea unei stări de sănătate optime, împiedicând astfel o abordare holistică; astfel  se recunoaște existența diferitelor necesități ce apar în diferite etape de viață ale unui individ, implicând livrarea de informații necesare, și aptitudini cât și îngrijire pentru a sprijinii sănătatea optimă pe tot parcursul vieții.

7. Reafirmă importanța suveranității naționale, cât și a rolului și responsabilității guvernelor naționale pentru emiterea propriei legislații privind dreptul universal de acces la sănătate în acord cu contextul și prioritățile naționale, protejând demnitatea umană, cât și toate drepturile și libertățile prevăzute de Declarația Universală a Drepturilor Omului.

Atât sub aspect personal, cât și doctrinar, acest instrument internațional este în rezonanță deplină cu convingerile mele. Astfel, împreună cu doi colegi, voi avea onoarea de a reprezenta România în cadrul “Conferinței regionale în zona Intermarium privind Declarația Consensului de la Geneva”, care se va desfășura în data de 29 aprilie 2021, la ora 16:00. Vă invit să urmăriți această conferință pe Youtube, folosind cuvintele cheie “Geneva Declaration  Intermarium”.

Doamnelor și domnilor senatori,

În calitatea mea de senator ales în Circumscripția nr. 15 – Covasna, voi face tot posibilul pentru aderarea țării noastre la Declarația Consensului de la Geneva cu privire la promovarea sănătății femeilor și întărirea instituției familiei.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

O delegație a partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condusă de președintele AUR, deputatul George Simion, se află în perioada 21 – 26 februarie în Washington DC, Statele Unite ale Americii, unde participă la CPAC – Conservative Political Action Conference, cea mai mare conferință a liderilor […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat, la Washington DC, că ceea ce se întâmplă zilele acestea în România nu este doar un simplu act politic, ci este un atac asupra instituțiilor statului, asupra competitorilor politici care le sunt potrivnici celor aflați […]
Președintele AUR, George Simion, a transmis, din Statele Unite ale Americii, de la CPAC, un mesaj cu privire la ultimele evoluții de pe scena politică din România. Acesta a spus că ceea ce se întâmplă în România este inimaginabil, un atac asupra democrației. „Ceea ce se […]
conferință de presă AUR
Alianța pentru Unirea Românilor a organizat joi, 22 februarie, o conferință de presă în cadrul căreia s-a prezentat poziția partidului despre desfășurarea alegerilor din acest an. Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR, a declarat în cadrul conferinței de presă organizată chiar în fața Guvernului României, că actuala coaliție […]
Adresată:  Către Mircea FECHET  – Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către: Senator  AUR Evdochia Aelenei Circumscripția electorală: nr. 14 ConstanțaŞedinţa Senatului Romaniei din data de: 20.02.2024  Obiectul înterpelării: ”Automatele de reciclare – ne pare rău, nu funcționează!” Domnule Ministru,      Am numit obiectul prezentei interpelări […]
Democrația a fost oficial ucisă de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, disperați să rămână la putere pentru următorii 10 ani de iluzorie stabilitate. Ce nu înțeleg ei este că românii s-au săturat de cele două partide care au nenorocit România timp de 34 de ani și […]