Adresată: Domnului Bogdan AURESCU, ministru al Afacerilor Externe
De către: Senator Claudiu-Richard TÂRZIU, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români de pretutindeni
Data: 28/04/2021
Obiectul interpelării: Negocierile privind restituirea Tezaurului României la Moscova (peste 93 de tone de aur) și alte bunuri românești depuse la Moscova
Stimate domnule ministru,
Începând cu luna decembrie 1916, Tezaurul Băncii Naționale a României (BNR) a fost evacuat la Moscova, conform înțelegerilor dintre guvernele român și rus. De asemenea, au fost evacuate la Moscova și alte valori aparținând unor diverse bănci românești private, societăți comerciale, persoane particulare, colecții de artă, bijuterii, arhive etc. Doar monedele istorice și lingourile metalice au constituit 93,4 tone de aur. Tezaurul României și celelalte valori au fost depozitate în Sala Armelor de la Kremlin, în compartimentul rezervat Sucursalei moscovite a Băncii de Stat a Rusiei. Rusia sovietică a confiscat Tezaurul României, fapt care a marcat negativ relației României cu URSS.
Statul român și Banca Națională a României nu au renunțat niciodată la Tezaurul BNR și au întreprins constant demersuri pentru recuperarea acestuia. În anii 1935 și 1956 URSS a restituit un număr de bunuri românești confiscate, altele decât aurul Băncii Naționale a României depozitat la Moscova. De asemenea, Federația Rusă, în calitate de stat succesor de drept al Imperiului Rus și al URSS, a restituit în 2008 o foarte mică parte a bunurilor românești confiscate (mai concret: 12 monede istorice de aur).
Chestiunea Tezaurului BNR la Moscova a fost readusă oficial pe agenda româno-rusă cu ocazia semnării, la 4 iulie 2003, a Tratatului privind relațiile prietenești și de colaborare dintre România și Federația Rusă, făcând obiectul Declarației comune a miniștrilor Afacerilor Externe ai României și Federației Ruse care au agreat înființarea unei Comisii comune pentru studierea problemelor izvorâte din istoria complicată a relațiilor bilaterale româno-ruse, inclusiv problema Tezaurului BNR depus la Moscova și confiscat de către URSS, al cărei succesor de drept este Federația Rusă.
Potrivit informațiilor de care dispunem, Comisia comună româno-rusă a avut patru sesiuni între anii 2003 și 2016, reprezentanții statului român prezentând documentele originale care atestă predarea Tezaurului BNR și a celorlalte bunuri către reprezentanții statului rus, fapt acceptat de componența rusă a Comisiei comune.
Având în vedere cele expuse mai sus, vă rugăm respectuos să ne comunicați:
- O informație la zi privind stadiul negocierilor româno-ruse în chestiunea restituirii de către Federația Rusă a Tezaurului Băncii Naționale a României depus la Moscova.
- Ce demersuri concrete a întreprins Ministerul Afacerilor Externe după luna martie 2016 în vederea organizării unor noi sesiuni ale Comisiei comune româno-ruse în chestiunea Tezaurului României la Moscova și care au fost de fiecare dată reacțiile părții ruse?
Vă rugăm să răspundeţi oral şi în scris.
Nu există răspunsuri