Deputatul AUR, Ionelia-Florenţa Priescu, a adresat o interpelare oficială Ministerului Sănătăţii, solicitând o nouă analiză şi eventuale modificări a noului text legal introdus în Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii prin OUG 130/2024.
Prin noua modificare se urmăreşte înlăturarea neregulilor şi ambiguităţilor de ordin legal ce au ieşit la iveală odată cu tragedia de la Târgu-Jiu din noiembrie 2024 când un adolescent de 16 ani şi-a pierdut viaţa după ce a ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu, iar medicul a refuzat să intervină deoarece nu avea o specializare pediatrică.
Prin OUG 130/2024 a fost introdus un nou text legal care permite medicilor fără specializare pediatrică să intervină în cazurile medicale urgente ce implică minori. Deputatul Ionelia-Florenţa Priescu cere o serie de modificări asupra noului text legal şi critică modalitatea de reglementare legală a situaţiei avute în vedere.
„În faţa unei vieţi aflate în pericol, un chirurg nu a intervenit pentru că legea nu i-o permitea clar. Într-o Românie normală, medicul trebuie să salveze vieţi, nu să stea cu frica dosarelor penale! Acest caz tragic nu este un accident izolat, ci un simptom al unui sistem bolnav, în care regulile sunt făcute fără să ţină cont de realitatea din spitale. Iar realitatea este că România duce lipsă de medicii pediatri!
Între timp, Guvernul a venit cu o modificare prin Ordonanţa 130/2024, dar această schimbare este departe de a fi suficientă! Textul legal spune că medicii care nu au specializare pediatrică vor putea interveni doar dacă transferul la alt spital nu este posibil! Vedem cum, din nou, un text legal suferă de pe urma neclarităţii şi impune limite ce sunt în contradicţie cu stiuaţia faptică din spitale. Consider că atunci când vorbim de cazuri medicale urgente ce au în prim plan minori iar secundele fac diferenţa dintre viaţă şi moarte, nu ne permitem niciun fel de limitări de timp. Minorii au un organism mai sensibil, iar starea lor se poate înrăutăţi mult mai rapid decât în cazul unei persoane adulte.
În calitate de deputată de Gorj, judeţul unde s-a întâmplat această tragedie, mă simt responsabilă să intervin şi să mă asigur că noua reglementare nu va permite noi tragedii de acest fel! Cer Ministrului Sănătăţii să aibă în vedere modificarea acestui nou text de lege care nu trebuie să prezinte neclarităţi. Astfel, cer să fie eliminată condiţia referitoare la imposibilitatea transferului către un alt spital! Medicii trebuie să poată acţiona imediat, fără să fie blocaţi de condiţii suplimentare!
Vă întreb, cine garantează că un medic pus în faţa unei situaţii urgente ce implică un minor, ca cea de la Târgu-Jiu, nu va pierde timp vital pentru a îndeplini această condiţie, pentru a verifica şi demonstra imposibilitatea transferului? Sau cine garantează că decizia de transfer nu a fost pripită, situaţie în care copilul decedează pe drumul către spitalul de transfer?
De asemenea, consider că trebuie introdusă în textul legal obligativitatea de a acorda asistenţă medicală în astfel de cazuri, pentru ca personalul medical să nu mai ezite şi să nu acţioneze sub un stres sporit în cazuri urgente ce implică minori! Să fie clară datoria medicilor de a acţiona în vederea salvării unui copil aflat în stare critică chiar dacă aceştia nu au specializare pediatrică.
O ţară care lasă birocraţia şi reglementările legale neclare să ucidă nu este o ţară care îşi respectă cetăţenii! Nu avem voie să lăsăm tragedia de la Târgu-Jiu să fie uitată! Haideţi să ne asigurăm că limitele în care medicii pot acţiona sunt clar trasate, fără urmă de interpretare”, a declarat Ionelia-Florenţa Priescu.
Deputatul AUR solicită Ministerului Sănătăţii să răspundă public la aceste întrebări şi să îşi asume modificarea conformă a textului legal criticat astfel încât în România să nu mai aibă loc tragedii de tipul celei de la Târgu-Jiu!
Nu există răspunsuri