Iacob Constantin Ciprian – Întrebare – Până unde poate merge justiția penală din Dâmbovița?

Adresată: Domnului  Radu Marinescu,  Ministrul  Justiției

De către Domnul Senator:  Constantin-Ciprian IACOB

Circumscripţia electorală: Nr. 16, Dâmbovița

Grupul Parlamentar: AUR

Obiectul întrebării:  Până unde poate merge justiția penală din Dâmbovița?

          STIMATE DOMNULE MINISTRU,

             Supunem atenției publice un caz cu totul aparte, o faptă petrecută în data de 13.08.2022. De ce spunem că este un fapt cu totul aparte, pentru că este vorba de un ziarist cu state vechi care conform declarației domniei sale a fost agresat fizic într-un autocar plin cu 16 persoane, pus la dispoziție de către Consiliul Județean Dâmbovița – autoritate publică județeană.

              Ziaristul cu pricina se numește Florenț Mocanu, care este editorul singurului ziar regional pe suport de hârtie – Gazeta Munteniei, membru marcant al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și director al Departamentului de Creație Jurnalistică din cadrul UZPR – Filiala Ion Heliade Rădulescu – Dâmbovița.

              După cum vă spuneam anterior acesta a fost agresat fizic, cu un rucsac, în noaptea de 13.08.2022, în timp ce venea de la Festivalul Padina Fest unde a participat în calitate de ziarist pentru a realiza un reportaj în ziarul mai sus amintit.

              A fost agresat fizic de un reprezentant al unui site, cu numele de Năstase Ionel Adrian, care nu are nici o legătură cu fostul Prim-Ministru- Adrian Năstase.

              S-a dispus începerea urmăririi penale in rem , prevăzută de art. 193 Cod Penal, deoarece ziaristul în cauză – dl. Florenț Mocanu  a prezentat acte medico-legale: certificat medico-legal efectuat de către SML Dâmbovița, raport de expertiză medico-legală și avizarea acestuia la Institutul Național de Medicină Legală ,,Mina Minovici’’, care a menținut concluziile SML Dâmbovița.

              De ce am spus ,,până unde merge justiția penală din Dâmbovița,, , pentru că vrem să aflăm motivele pentru care Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgoviște a dat o soluție neconformă cu realitatea actelor din dosar, procurorul  Ioana Alin Costin constatând că fapta penală nu există, în realitate ea existând, dovadă fiind chiar imaginile video.

           Menționăm că ziaristul Mocanu a depus pe lângă actele medico-legale, o înregistrare audio-video care surprinde integral momentul agresiunii. Procesul-verbal de vizionare a înregistrării este defectuos realizat, întrucât agentul de Poliție nu face referire la persoanele care apar în înregistrare și nici la aspectele care se aud: cuvinte, expresii jignitoare, zgomote. 

           Deși făptuitorul ,,regretă cele întâmplate’’ și încearcă să găsească o modalitate de stingere a litigiului pe cale amiabilă, fapta nu este luată în considerare de către organele de cercetare penală în cauză.

              Procurorul Ioana Alin Costin clasează cauza pe motivul că fapta nu există, în realitate, însă, fapta a existat, mărturie fiind Încheierea din data de 13.03.2025, pronunțată de Judecătoria Târgoviște, în care se menționează expres: 

               ,,În cauză, însă, din cuprinsul certificatului medico-legal nr. A2/622/16.08.2022 rezultă că față de persoana vătămată a fost exercitată o acțiune de lovire, aceasta prezentând leziuni traumatice care s-ar fi putut produce prin lovire cu un corp dur la data de 13.08.2022……………..’’

Astfel, persoana vătămată a fost agresată de către făptuitor care a folosit un rucsac pe care l-a îndreptat către victimă.

Ne întrebăm oare, de ce s-a soluționat de către Parchetul de pe lângă Judecătoria  Târgoviște speța in cauză, printr-o soluție de clasare, precum că ,, fapta nu ar exista’’ (art. 16 alin. 1 lit. a CPP), când in realitate fapta a existat, iar procurorul nu a analizat probele si mijloacele existente la dosarul cauzei.

Concluzionăm că această stare de fapt arată cum unele organe de cercetare penală din Dâmbovița refuză să ia în considerare probe și mijloace de probă (actele medico-legale eliberate de către medicii legiști din cadrul INML ,, Mina Minovici’’ București).

 Mai prezintă o garanție a sistemului judiciar din Dâmbovița actele medico -legale eliberate de către medicii legiști din cadrul Institutului Național de Medicină Legală ,, Mina Minovici’’ București?

                În acest context, domnule ministru, vă rog să-mi răspundeți la următoarea întrebare:

           Considerați că a fost soluționat corect Dosarul nr. 3652/P/295/2022 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgoviște ?

Distribuie acest articol!

Comments are closed

MAI MULTE ARTICOLE

Subiectul declarației:  Legalitatea nu e negociabilă.                                    Justiția Română între Independență […]
Adresată: Domnului Ministru al Finanțelor ALEXANDRU NAZAREDe către Domnul Senator […]
Adresată: Domnului  Radu Marinescu,  Ministrul  Justiției De către Domnul Senator:  […]