Iacob Constantin Ciprian – Întrebare – Efectele ORDONANȚEI DE URGENȚĂ nr. 4 din 20 februarie 2025

Adresată: Domnului Tánczos Barna, Ministrul Finanțelor

De către domnul senator: Constantin-Ciprian IACOB                                

Circumscripția electorală: nr.16, Dîmboviţa

Grupul Parlamentar: A.U.R.

Ședința Senatului din data de: 02.04.2025               

Obiectul Întrebării:  Efectele ORDONANȚEI DE URGENȚĂ nr. 4 din 20 februarie 2025

          Stimate Domnule Ministru,

          ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 4 din 20 februarie 2025 prevede la Art. III că  Alineatele (3) și (4) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„(3) Autoritatea publică tutelară poate mandata reprezentanții statului în adunarea generală a acționarilor la societăți și consiliul de administrație al regiilor autonome, ca în cazul operatorilor economici care aplică prevederile Ordonanței Guvernului nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici ori majoritari sau dețin direct ori indirect o participație majoritară, aprobată cu completări prin Legea nr. 47/2014, cu modificările și completările ulterioare, să poată prevedea în bugetele de venituri și cheltuieli anuale acordarea a cel mult 12 salarii/indemnizații cu titlu de plată compensatorie în cazul concedierilor colective/ disponibilizărilor salariaților.

(4) Autoritatea publică tutelară poate mandata reprezentanții statului în adunarea generală a acționarilor la societăți și în consiliul de administrație la regii autonome, ca în cazul operatorilor economici care aplică prevederile Ordonanței Guvernului nr. 26/2013, aprobată cu completări prin Legea nr. 47/2014, cu modificările și completările ulterioare, să poată prevedea în bugetele de venituri și cheltuieli anuale acordarea de bonusuri, prime, plăți compensatorii, gratificații sau orice alte drepturi de natură salarială pentru retragerea din activitate ca urmare a pensionării la nivelul de maximum un salariu.

Art. 2. După alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (3^1), cu următorul cuprins:

(3^1) Autoritatea publică tutelară poate înceta înainte de termen, din cauze neimputabile, contractele de mandat ale membrilor consiliului de administrație, respectiv ai consiliului de supraveghere, în vederea îndeplinirii jaloanelor sau țintelor stabilite în Planul național de redresare și reziliență al României. În acest caz, remunerațiile compensatorii stabilite contractual pentru revocarea fără justă cauză sau intempestivă prevăzute în aceste contracte de mandat se reduc de drept la valoarea de maximum 6 remunerații.”

​În acest context, domnule ministru, vă rog să-mi răspundeți la următoarele întrebări:

Care este impactul financiar minim, având în vedere compensațiile reprezentate prin cele 6 indemnizații pe care le vor primi membrii consiliilor de administrație?

Care este impactul financiar maxim în situația în care membrii consiliilor de administrație vor recurge la instanță, invocând contractul de mandat (care are valoare de legea părților) și care prevede plăți compensatorii mult mai mari decât cele 6 indemnizații?

                           

Comments are closed

MAI MULTE ARTICOLE

Adresată: Domnului Tánczos Barna, Ministrul Finanțelor De către domnul senator: Constantin-Ciprian IACOB                                 Circumscripția electorală: nr.16, […]
Adresată: Domnului Ion-Marcel Ciolacu, Prim-ministru De către domnul senator: Constantin-Ciprian IACOB                                 Circumscripția electorală: nr.16, Dîmboviţa […]
Adresată: Domnului Ion-Marcel CIOLACU, prim-ministru al României                            Domnului Daniel-Ovidiu DAVID, Ministrul Educației și Cercetării […]
Adresată: Domnului Ion-Marcel CIOLACU, prim-ministru al României De către: Senator Costache CHERTIF Circumscripția electorală: nr. […]