Situația tragică prin care trec Turcia și Siria, țări în care cutremure devastatoare au dus la pierderea a mii de vieți nevinovate, nu poate să stârnească în noi decât sentimente de solidaritate și de ajutorare. În același timp, ar trebui să fie și un semnal de alarmă pentru propriul nostru sistem, defectuos și din acest punct de vedere, al gestionării situațiilor de criză.
Probabil, fiecare român care a urmărit știrile referitoare la catastrofele recente s-a întrebat dacă nu cumva, la un moment dat, și noi ne vom confrunta cu astfel de calamități. România este, în continuare, supusă unui mare risc seismic. Cei de la putere, care ar trebui să știe clar măsurile necesare în cazul confruntării cu astfel de dezastre, sunt o apă și un pământ, iar planul lor de urgență ar fi pur și simplu un haos, cum, de altfel, se definește și întreaga lor guvernare!
Deși politicienii și-au asumat să poarte pe umeri responsabilitatea unui întreg popor, rămân nepăsători față de siguranța românilor. Există sute, poate chiar mii de clădiri care nu au fost controlate de instituțiile statului în vederea unor avize reale de stabilitate în fața unui cutremur de intensitate semnificativă. Spre exemplu, la Botoșani, ultimele expertize asupra clădirilor cu risc seismic au fost făcute cu ani în urmă.
Desigur, la Botoșani, una din lozincile politice cu care PSD-ul și-a câștigat mandatul a fost la periferie ca în centru, dar, mai degrabă, centrul de interes al orașului pare să prindă ușor-ușor contur de periferie subdezvoltată. Există clădiri vechi, blocuri întregi de locuințe care n-au fost reabilitate niciodată, în care trăiesc bătrâni, părinți și copii ale căror vieți, în contextul unui cutremur, ar fi într-un pericol iminent! Doar privind la aceste blocuri din stradă, peisajul este unul înfiorător, care nu te-ar putea duce nici măcar cu gândul la sentimentul de siguranță.
Totodată, în suburbiile orașului apar de nicăieri dezvoltatori care, prin mijloace neștiute și neavizate de nicio comisie, construiesc case pe care le vând la negru, care se demonstrează de prea multe ori a fi case de carton. În realitate, ele sunt bombe cu ceas, mai ales când vine vorba de adevărate dezastre naturale care nu pot fi gestionate în momentul dezlănțuirii lor. Dar pe autorități nu le interesează, căci ei își văd de vilele lor de milioane de euro, construite în cea mai mare siguranță și după ultima modă, atunci când vine vorba de lux.
Proiectul Ministerului Dezvoltării prin care, online, se pot solicita și primi fonduri pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, e frecție la un picior de lemn. Prea puțini români sunt conștienți de stadiul de protecție și stabilitate în care se află căminul lor, iar statul ar trebui să fie obligat să înființeze o comisie prin care absolut toate clădirile să fie evaluate și mai apoi să primească avizul pentru comercializare sau locuire. Expertiza trebuie să fie reală, nu doar pe hârtie, nu doar prin intermediul pilelor și relațiilor cu suspușii județelor și ale orașelor!
Un cutremur nu poate fi prevăzut sau controlat, astfel că nu putem decât să găsim măsuri cât mai optime pentru a-l gestiona. Dacă nu vom demara analize amănunțite și nu vom acționa riscăm ca, la cutremure mai mici decât cele resimțite în Turcia și Siai, mai bine de jumătate de țară să se prăbușească și să fie curmate mii de vieți nevinovate – ale unor oameni pe care îi iubim, ale părinților și ale copiilor noștri!
Nu există răspunsuri