Startul programului Casa Verde Fotovoltaice, un program mult așteptat de români!
România este o țară cu o multitudine de resurse naturale, bogății ce au fost moștenite din generație în generație. Prin prisma poziției geografice, a climatului dar și a tehnologiilor avansate, România este un mare producător de energie electrică prin multiplele tipuri de producere a acesteia.
În România, majoritatea producției de energie electrică se face cu ajutorul centralei nucleare de la Cernavodă, hidrocentralelor, termocentralelor, eolienelor sau a panourilor fotovoltaice.
În paralel cu această diversificare în vederea producției energetice, în România nu am văzut implementate proiecte cu adevărat serioase care să ajute și la îmbunătățirea rețelelor de transport a energiei electrice și a întregului sistem energetic. Consider că ar trebui luată în serios această problemă, pentru a nu asista la supraîncărcarea sistemului energetic, implicit la distrugerea acestuia.
Pentru a păstra un preț cât mai echilibrat al energiei electrice, trebuie ca instituțiile statului să vină ori de câte ori e necesar cu programe de sprijin în vederea producerii acesteia, fără a afecta mediul înconjurător, sănătatea umană și la costuri cât mai mici.
Una dintre aceste soluții o reprezintă sistemele de panouri fotovoltaice, sisteme ce pot fi montate cu ușurință de utilizatorii casnici, mai ales la costuri mici, datorită Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională, denumit generic „Casa Verde Fotovoltaice”, program derulat de Administrația Fondului pentru Mediu. Acest program vine în sprijinul utilizatorilor casnici cu o finanțare de până la 90% din valoarea proiectului în limita a 20.000 RON.
Acest program mult așteptat de români are un impact semnificativ asupra asigurării independenței energetice pentru consumatorii casnici, mai ales în aceste vremuri în care prețul la kw poate crește și de 10 ori peste noapte. În plus, ajută la reducerea amprentei de carbon, la atingerea țintelor europene privind tranziția către energiile regenerabile, energii produse fără a avea impact negativ asupra mediului înconjurător.
Până la demararea acestei ediții a programului Casa Verde Fotovoltaice, am adresat nenumărate întrebări ministrului mediului, apelor și pădurilor, întrucât au existat nenumărate amânări în lansarea programului. Nu mi se pare normal ca un astfel de program ce vine în sprijinul cetățenilor să stea blocat luni întregi, iar analiza și implementarea efectivă a sistemelor să se realizeze la trei, chiar patru ani de la înscrierea în program.
În încheiere, îmi doresc ca această ediție să fie una eficientă, fără blocaje birocratice și să ajute la asigurarea independeței energetice a cât mai multor români!
Nu există răspunsuri