Aș vrea să încep această declarație politică cu o întrebare, aparent simplă, dar cu un impact semnificativ asupra agriculturii din România și a micilor producători, și anume: ați fost în ultimul timp la piață sau în târg să cumpărați fructe și legume?
Este o întrebare la care ar trebui să spunem un „da” categoric deoarece au rămas tot mai puțini producători locali de legume și fructe.
Eu mă aprovizionez permanent de la micii producători și apreciez munca lor depusă cu atâta trudă și pasiune pentru acest domeniu, pentru a salva ce a mai rămas din agricultura românească.
De fiecare dată când merg în piață constat cu tristețe că numărul micilor producători este în scădere și, totodată, sortimentele fructelor și legumelor sunt tot mai restrânse. De fiecare dată, din discuțiile pe care le port cu micii producători, am constatat faptul că aceștia se confruntă cu o problemă serioasă privind forța de muncă, lipsa ajutoarelor din partea statului, lipsa irigațiilor, lipsa unui depozit pentru recolte precum și lipsa punctelor de desfacere.
Dacă ar exista depozite și puncte de desfacere, micii producători ar putea valorifica mult mai ușor recoltele iar noi, cetățenii, ne-am putea aproviziona mai ușor cu produse proaspete și sănătoase care au fost depozitate în condiții optime de temperatură și umiditate.
Ziua Recoltei este o zi ce aduce în atenție importanța micilor producători și rodul acestora dar, acest lucru ar trebui valorificat pe tot parcursul anului, nu doar în această zi!
Avem o țară cu un potențial agricol uriaș și trebuie să valorificăm acest lucru pentru a consuma produse proaspete și sănătoase, susținând în acest fel micii producători și economia României.
Haideți să încurajăm micii producători și să cumpărăm ori de câte ori avem ocazia produsele lor. De la înființarea unei culturi și până la recoltarea acesteia, există numeroase proceduri ce angrenează atât economia țării, cât și forța de muncă.
La mulți ani tuturor producătorilor de Ziua Recoltei!
Nu există răspunsuri