Adresată: Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministrul Afacerilor Externe
De către: Senator Gheorghe Adrian CĂTANĂ
Circumscripția electorală: nr. 34 Sibiu
Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Data: 07/11/2023
Obiectul întrebării: Revenirea în România a minorului Ben Greenberg, cetățean româno-israelian
Stimată doamnă ministru,
Vă aduc la cunoștință cazul minorului Ben Greenberg, cetățean româno-israelian, în vârstă de 12 ani, care se află într-un centru social privat din Israel de sub autoritatea statului israelian.
Ben Greenberg s-a născut în Sectorul 1 din București și a copilărit în România. Vorbește fluent limba română. Confesiunea sa este creștin-ortodoxă.
Potrivit informațiilor care ne-au parvenit la Senatul României, o judecătorie din Israel a hotărât, în anul 2022, ca minorul să fie plasat într-un centru social privat subvenționat de statul israelian pentru că ar fi fost agresat fizic de mama acestuia. Părinții copilului sunt despărțiți. După ce minorul a reclamat tatălui că mama copilului l-a abuzat fizic, acesta a cerut autorităților israeliene să restricționeze custodia mamei asupra copilului. Însă judecătoria a hotărât închiderea minorului într-un centru social chiar dacă tatăl acestuia a solicitat o altă soluție pentru rezolvarea problemei. Astfel, acesta trăiește într-un centru social din Israel din 5 ianuarie 2022.
Felul în care angajații centrului social îl tratează pe minorul Ben Greenberg ridică probleme grave din punctul de vedere al păstrării identității românești și creștin ortodoxe. Minorului nu i se permite:
- să studieze în limba română. Ben Greenberg stăpânește limba română, chiar dacă are cunoștințe de limba engleză și ebraică. Mai mult, angajații centrului social i-au confiscat manualele școlare în limba română primite de la părinți.
- să comunice în limba română nici măcar cu părinții, membrii ai familiei extinse (rude de gradul I, II) și prieteni, fie că o face prin mijloacele de comunicare electronice, fie față către față. De asemenea, angajații centrului supraveghează orice convorbire purtată de minor cu exteriorul.
Argumente pentru aducerea în țară a minorului Ben Greenberg:
- Statul Israel a declarat oficial că este în stare de război ca răspuns la atacul grupării teroriste „Hamas”. Drept urmare, Ministerul Afacerilor Externe are obligația de a se asigura de siguranța cetățeniilor români de pe teritoriul acestui stat aflat în război, mai ales că atât Israelul, cât și România au ratificat tratate internaționale din care menționez:
- Convenția ONU privind drepturile copilului, adoptată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite la 20 noiembrie 1989, stipulează în art. 38, alin. 1 și 3 că „1. Statele părţi se angajează să respecte şi să asigure respectarea regulilor dreptului umanitar internaţional aplicabile în caz de conflict armat şi menite sa garanteze protecţia copilului. 3. Conform obligaţiei care le revine în virtutea dreptului umanitar internaţional de a proteja populaţia civilă în caz de conflict armat, statele părţi vor lua toate măsurile fezabile, astfel încât copiii afectaţi de conflictul armat să beneficieze de protecţie şi de îngrijire.”
- Declarația privind protejarea femeilor si copiilor în situații de urgentă si în conflicte armate, adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite la 14 decembrie 1974:
- „Art. 3. Toate statele trebuie să-si îndeplinească în întregime obligațiile conform Protocolului de la Geneva din 1925 și Convențiilor de la Geneva din 1949, precum și celorlalte instrumente internaționale referitoare la respectarea drepturilor omului în timpul conflictului armat, care acordă garanții importante privind protecția femeilor și copiilor.”
- „Art. 4. Statele angajate într-un conflict armat, în operații militare pe teritorii străine sau în operații militare pe teritorii care se află sub dominație colonială vor depune toate eforturile pentru a cruța femeile și copiii de pustiirile războiului. Se vor face toate demersurile necesare pentru interzicerea unor măsuri ca persecuțiile, tortura, represalii, tratamente degradante și violente, în special luate împotriva acelei părți a populației civile constituită din femei și copii.”
- Ministerul Afacerilor Externe are datoria în baza art. 17 din Constituție să protejeze cetățenii români din afara granițelor: „Cetăţenii români în străinătate. Cetăţenii români se bucură în străinătate de protecţia statului român şi trebuie să-şi îndeplinească obligaţiile, cu excepţia acelora ce nu sunt compatibile cu absenţa lor din ţară.”
- Ministerul Afacerilor Externe are obligația în baza art. 7 din Constituție să protejeze identitatea românească a cetățenilor români din afara granițelor: „Statul sprijină întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor ţării şi acţionează pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase, cu respectarea legislaţiei statului ai cărui cetăţeni sunt.”
- Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție a analizat cazul și a propus ca soluție aducerea în țară și plasarea minorului Ben Greenberg în cadrul familiei extinse (de consulat documentul din anexă), mai exact în grija d-nei Schneider Luminița mătușa acestuia și sora tatălui care se află în România. Vă mai atașez în anexă analiza psihologică, socială și economică realizată de instituția publică prin care se demonstrează că mătușa copilului îndeplinește standardele materiale și morale ca să-l aibă în grijă pe minor.
Având în vedere că viața copilului este pusă în pericol în contextul din Israel și teritoriile palestiniene din prezent, vă pun următoarele întrebări:
- Când veți demara demersurile pentru aducerea în țară a minorului în grija mătușii (soluția Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție). De asemenea, să îmi puneți la dispoziție un plan de lucru în acest sens în care să menționați activitățile pe care urmați să le desfășurați.
- Dacă considerați că soluția propusă de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopției nu trebuie pusă în aplicare, vă rog să menționați ce alte alternative există pentru aducerea în România a minorului, argumentându-vă poziția.
- Dacă nu sunteți de acord cu argumentele aduse mai sus propuse pentru aducerea minorului în România, vă rog să-mi argumentați poziția domniei voastre.
- Ce măsuri a luat Ambasada României în Israel de când i s-a raportat cazul? Cum explicați că vreme de aproape doi ani niciun reprezentant diplomatic român nu a vizitat copilul?
- Care considerați că sunt principalele trei argumente pentru care partea israeliană nu ar permite revenirea în România a minorului, locul unde s-a născut și a crescut?
Nu există răspunsuri