Gheorghe-Adrian Cătană – Interpelare – Tranzitul a cel puţin 4 milioane tone de cereale lunar dinspre Ucraina

Adresată: Sorin Mihai GRINDEANU, ministrul TRANSPOTURILOR ȘI INFRASTRUCTURII

De către: Senator Gheorghe Adrian CĂTANĂ

Circumscripția electorală: nr. 34 Sibiu

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 19/03/2024

Obiectul interpelării: Tranzitul a cel puţin 4 milioane tone de cereale lunar dinspre Ucraina

Stimate domnule ministru,

Cu puțin timp în urmă ați declarat că peste 90% din gările şi haltele din România „arată aproape ca și gara din Mariupol”, semn că practicați o politică de subfinanțare a companiei CFR care conduce la distrugerea ireversibilă a unui pilon al sistemul feroviar din țară.

Înstrăinarea spitalelor CFR, demolarea unor poduri feroviare – de exemplu cel de la Câmpina -,  tăierea a 200 de milioane de euro de la lucrările de infrastructură feroviară ne fac să afirmăm că doriți nici mai mult, nici mai puțin decât falimentarea CFR!

Constatăm că Ministerul Transporturilor a semnat, în ultimele șase luni din 2023 și la începutul anului 2024, contracte pentru livrarea unor trenuri în valoare de 9,9 miliarde de lei., 119 rame electrice plus 16 locomotive electrice pentru suma de 2 miliarde de euro.

 Practic, România va cumpăra, cu bani europeni, 82 de trenuri electrice de la firma poloneză PESA , 37 de trenuri electrice de la compania franceză ALSTOM și încă 16 locomotive electrice de la aceiași francezi.

La organizarea licitațiilor, Autoritatea pentru Reformă Feroviară a impus prin condițiile de achiziție ca mentenanța trenurilor electrice să fie asigurată timp de 15 ani cu posibilitate de prelungire încă 15 ani …Discutând cu reprezentanții PESA, am constatat că nu au intenția de a angaja pentru activitatea de mentenanță nici un muncitor român, bazându-se exclusiv pe cei polonezi, pe motiv că „românii nu au cultura de a face mentenanță”!

Totodată, locațiile în care se vor construi depourile noi nu coincid cu actualele locații ale depourilor pe care CFR la deține în prezent.

Având în vedere cele de mai sus, vă solicit să-mi răspundeți în scris la următoarele întrebări:

  1. De ce depourile deținute de CFR nu au primit buget pe anul 2023?
  2. Sunteți conștient că din cauza lipsei fondurilor ați perturbat desfășurarea unor activități de pază, ecologizare, reparații planificate, în lipsa cărora depourile au intrat într-un proces ireversibil de distrugere?
  3. Pe ce motive ați permis companiei poloneze să construiască depouri noi în loc să le reamenajăm și să le modernizăm pe cele deținute de CFR?
  4. Ați informat sindicatele că, prin aceste politici dispare activitatea în actualele depouri, mulți specialiști din puținii rămași vor rămâne pe drumuri, clădirile, în mare parte de patrimoniu, vor ajunge mormane de moloz, situri contaminate oferite hoților?
  5. În gara Mediaș se află garată o ramă electrică ALSTOM. Întrebând care este destinația, am fost informat că se dorește a se face un soi de laborator de cale. Considerați că se justifică economic pentru compania CFR Infrastructură achiziția unei rame de câteva zei de milioane de euro?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, împreună cu o echipă de voluntari, au organizat o acțiune de curățenie în Delta Văcărești din București. Această zonă, situată la doar 5 km de centrul orașului, reprezintă cel mai mare spațiu verde compact din București, acoperind o suprafață […]
Specialiștii care au lucrat la programul de guvernare propus de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) au prezentat vineri, 12 aprilie, în cadrul unui eveniment organizat la Grand Hotel București, mai multe măsuri care apar în acesta. AUR a ales să prezinte măsuri ale programului de guvernare […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, Claudiu Târziu, a reacționat foarte dur față de votul din 11 aprilie din Parlamentul European, privind includerea, în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, a dreptului la avort. „O oroare fără margini a fost votată de […]
Revendicăm atenția asupra unui eveniment profund șocant, care a avut loc recent în cadrul sistemului medical românesc și care aruncă o umbră întunecată asupra integrității acestui malaxor condus de Ministrul Rafila. Un asistent medical din cadrul Spitalului Sf. Pantelimon din București aduce acuzații grave, sugerând că […]
În această săptămână, la Bruxelles, s-a votat dosarul privind gestionarea situațiilor legate de azil și migrație care prevede impunerea unor cote de refugiați pentru statele membre, un subiect fierbinte ce revine periodic în prim-plan și care a creat de-a lungul timpului controverse și tensiuni între reprezentanții […]
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Municipiului București, solicită președinților PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, retragerea de urgență a candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu la funcția de primar al Capitalei. Potrivit lui Mihai Enache, în ultimele zile au apărut mai multe informații care devoalează […]