Adresată de către domnul senator: Gheorghe Adrian CĂTANĂ
Circumscripția electorala: nr. 34 Sibiu
Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Către: Prim-ministrul – Nicolae CIUCĂ
Subiectul: Șantierul naval Mangalia
Ședința Senatului din data de: 22.03.2023
Stimate domnule Prim-ministru,
Îngrijorați fiind de informațiile cu privire la falimentul Șantierului de la Mangalia, remarcăm că Damen Shipyards Mangalia afirmă că, în acest moment este singurul acționar care susține financiar șantierul DSMa cu influxuri de capital.
Totodată constatăm că Damen Shipyards Mangalia a scos la vânzare mai multe imobile ale Șantierului Naval. Astfel DSMa arată că, deși conducerea șantierului are dreptul legal de a vinde aceste imobile, pentru un act managerial transparent și responsabil, a informat asupra acestui lucru atât Consiliul de Supraveghere, cât și acționarul majoritar. Acționarul majoritar, Ministerul Economiei este condus de Florin SPĂTARU care era ministru și când era angajatul Damen Shipyards Mangalia.
Greva angajaților șantierului, vânzarea activelor șantierului, intenția de a restructura angajații, faptul că olandezii de la Damen Shipyards Mangalia nu au făcut publice cifrele de anul trecut, știind că au fost pe pierderi și în 2020 și în 2021, ne îngrijorează.
Deşi la momentul preluării, olandezii declarau că vor ajunge la 3.000 de salariaţi, în realitate numărul s-a redus la 1500 de angajaţi. Cele mai recente date publice arată că şantierul a finalizat în 2020 cu afaceri de 88,5 mil. lei, faţă de afaceri de 131 milioane de lei anul anterior.
Compania raporta pierderi de 108,6 milioane lei, faţă de pierderi de 151 milioane de lei în 2019, se arată situl oficial ( www.mfinante.ro ) al Ministerului de Finanțe. Pe cealaltă parte, Damen Shipyards Mangalia spune că „șantierul este dotat cu toate facilitățile necesare manipulării structurilor foarte mari, de asemenea este echipat cu o linie de panouri semiautomată, spații moderne de sablare și vopsire, o macara tip portal de 1.000 de tone și alte echipamente care o fac foarte eficientă din punct de vedere operațional, dar și economic”. Analizând cele prezentate mai sus, apreciem că Damen Shipyards Group a preluat pachetul majoritar de la compania coreenă Daewoo ( cu o creanță de peste 800 de milioane de dolari, cranță aflată într-o acțiune de 10.000 de euro) şi au cesionat 2% statului român, astfel încât Ministerul Economiei, prin şantierul Naval 2 Mai Mangalia SA, a ajuns să controleze un pachet de 51%.
Fiind astfel administratorul șantierului, l-au băgat pe pierderi, au vândut active, au propus concedieri masive, toate menite ai scădea valoarea, facând șantierul neatractiv, a împrumutat cu fluxuri de capital societatea.
Care este pasul următor:
Solicitarea transformării creanțelor în acțiuni și preluarea pachetului majoritar de acțiuni. Putem să ne gândim că nu este întâmplătoare numirea lui Spătaru la conducerea Ministerului Economiei. Cel care trebuie să aprobe transformarea creanțelor în acțiuni este chiar ministrul economiei Florin Spătaru și în aceste condiții ne aflăm în fața unui act de trădare națională!
Florin Spătaru a fost angajat al Damen Shipyards Mangalia și a numit în consiliul de administrație numai apropiați ai conducerii PSD Galați, organizație ce l-a propus în locul senatorului Humelnicu. Cu toate că la Galați este facultatea de construcții navale, unica din România, din cadrul Universității Dunărea de Jos, Spătaru a numit în consiliul de conducere numai PSD-iști care nu au nimic comun cu domeniul naval. A reușit să numească în fruntea consiliului un ospătar care ar fi nașul președintelui organizației municipale PSD Galați, Ionuț Pucheanu. Dar am înțeles că acest chelner, Dan Constantin Dobrea, a fost și șeful politic la UNPR, a lui Spătaru. Totodată, Dobrea este nașul nașului de cununie a lui Spătaru, fiind și nașul actualului primar de Galați.
Citind în presă, Dobrea este cercetat de către DNA privind modul în care s-a numit la conducerea Salrom. După ce a reușit să impună pe platforma șantierului naval Damen Mangalia numai firme gălățene, a reușit să acutizeze pierderile șantierului, astfel fiind copleșit de marimea pălăriei și-a dat demisia în ianuarie.
Situația dezastruoasă a șantierului sub administrarea Damen, având la cârmă penalul Dobrea a impus ca Damen-ul să bage bani pentru a plătii datoriile din perioada în care administrează șantierul, sau făcea parte din scenariu!
”Performanțele” manageriale dezastroase realizate în ultimele șapte luni de patronul unei terase de fițe din Galați la Societatea Națională a Sării-Salrom au intrat în vizorul unor instituții de forță ale statului român.
Însă, tot printr-o inginerie administrativă, actualul director general de la Salrom a ajuns pe 17 ianuarie 2021 inspector la Primăria Lehliu Gară, după care la 1 mai 2021, chiar dacă era zi liberă, ajunge inspector la Primăria Galați, adică în subordinea finului său. Ceea ce se știe mai puțin este faptul că Dan-Constantin Dobrea este nașul actualului edil al municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, și este nașul nașului de cununie al actualului ministru al Economiei, Florin Spătaru, cel care l-a impus la Salrom și la Șantierul Naval 2 Mai SA Mangalia.
Directorul general al Salrom, Dan Constantin Dobrea, numit în această funcție de ministrul PSD al economiei a fost anterior inspector la Primăria Lehliu-Gară. În 2020 se face funcționar public. Mai exact, inspector principal superior în cadrul Compartimentului financiar – contabil din cadrul Primăriei Lehliu-Gară, unde după un an se mută al Primăria Galați, tot inspector principal, dar la departamentul de „Promovare Urbană”, într-o zi liberă. Acest lucru este evident premeditat, ajungând la primăria finului. Finul fiind pe val, președintele organizației municipale PSD Galați, a primit un umil post la Salrom dublat de o sinecură, președintele consiliului de administrație a șantierului naval Mangalia.
Inconștiența acestor numiri politice cu nuanțe de trădare națională continuă prin o nouă numire la conducerea consiliului de administrație a șantierului naval a Marinelei Voivozeanu, care în trecut a fost dată afară de la un salon de înfrumusețare, fiind suspectată că fura banii clienților!
Voivozeanu a avut un traseu fulminant, reușind să ajungă din purtător de cuvânt la CJ Călărași, șefa organizației de femei social-democrate din județ. Conform sursei citate, aceasta este susținută de președintele CJ Călărași și președintele filialei județene PSD Vasile Iliuță. Acesta din urmă a fost trimis în judecată în 2021 pentru abuz în serviciu, fals intelectual în formă continuată și șantaj. Deși nu are un CV publicat, conform sursei citate, Voivozeanu nu ar avea studii care să demonstreze aptitudini în gestionarea Șantierului Naval 2 Mai. Recent, aceasta ar fi absolvit Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală în Călărași.
Diploma i-a permis în decembrie 2022 să fie promovată în funcția de manager la Biblioteca Județeană Călărași, iar acum este la un pas pentru un alt salt profesional impresionant, în conducerea Șantierului 2 Mai. Inconștiența numirilor făcute de ministrul Spătaru continuă, astfel un fost șef la circ și cimitire, preot a ajuns director la Apărare. Colegul său ar fi luat mită 13 miei de Paște… Mule numiri controversate ale ministrului Spătaru, dar nu pot să nu amintesc aici și de directorul Romarm, Gabriel Țuțu. Domnule prim-ministru Nicolae CIUCĂ, vă solicităm să trimiteți corpul de control al prim ministrului și slavă Domnului, aveți ce verifica!
Rugăm să analizați o sesizare extrem de interesantă a Grupului minerilor de la Salinele Societății Naționale a Sării SA. De asemenea, Grupului minerilor de la Salinele Societății Naționale a Sării S.A i-au mai transmit premierului Nicolae Ciucă și că, ”Trecutul elastic și fluid, determinat de necesitatea prezentului domn Dan Constantin Dobrea la conducerea Societății Naționale a Sării S.A este cu atât mai nocivă, încât a determinat pe ministrul Economiei să abordeze tema vânzării pachetului de acțiuni deținut de Fondul Proprietatea către o companie din Austria prin intermediul Bursei Române de Valori”. Adică, directorul Dan Constantin Dobrea venit de la Galați l-a convins pe ministrul Economiei, Florin Spătaru, tot din Galați, adică pe cel care l-a impus în fruntea Salrom, să vândă acțiunile societății către o firmă din Austria. Vă solicit să verificați cele semnalate și să ne comunicați rezultatele acestor verificări în scris, la adresa cabinetului parlamentar precum și la grupul parlamentar AUR din Senatul României.
Nu există răspunsuri