Gheba Daniel – Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 122/2023 privind exploatațiile de creștere a porcinelor și combaterea pestei porcine africane în România

CĂTRE,

BIROUL PERMANENT AL SENATULUI

În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1) și ale art. 75 din Constituția României, republicată și cu prevederile art. 92 alin. (1) din Regulamentul Senatului, republicat, cu modificările și completările ulterioare, vă înaintăm Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 122/2023 privind exploatațiile de creștere a porcinelor și combaterea pestei porcine africane în România, spre dezbatere și adoptare.                                                                                                                                                          

În temeiul art. 111 alin. (1) din Constituția României, republicată vă adresăm rugămintea de a solicita Guvernului, să comunice punctul de vedere asupra prezentei propuneri legislative.

Conform prevederilor art. 113 din Regulamentul Senatului, republicat, cu modificările și completările ulterioare, solicităm procedura de urgență pentru această iniţiativă legislativă.

De asemenea, adresăm rugămintea de a solicita, avizul Consiliului Legislativ și  avizul Consiliului Economic și Social.

Inițiatori:

Deputat: Flucuş Dumitru

Deputat: Gheba Daniel

Deputat: Scripnic Lilian

Deputat: Albișteanu Mihail

Expunere de motive

Satul românesc reprezintă practic leagănul spiritualității noastre ca popor și principal factor de dezvoltare economic de-a lungul timpului.

Prin impunerea unor norme de aplicare asupra Legii Porcului neconforme cu tradiția și forma de organizare a familiilor țărănești se lovește direct în tradițiile unui spațiu drag românilor.

Familia țărănească este numeroasă și nu are decât câteva mijloace de subzistență, printre care creșterea animalelor pentru comercializare care reprezintă o parte consistentă a bugetului acesteia. Iar creșterea de porci este printre cele mai importante în obținerea de venituri.

Prin banii câștigați din vânzarea suinelor, capii de familie au putut de-a lungul timpului să ofere stabilitate și posibilitatea educării copiilor lor, au putut să ofere un trai decent, au putut să progreseze.

Perpetuarea acestor tradiții nu trebuie să interfereze cu activitatea statului, având în vederea atât valoarea materială, cât și simbolică a comunității rurale. De asemenea, un alt aspect important este încurajarea comercializării de carne autohtonă în dauna celei exterioare României.

Stoparea volumului importurilor în beneficiul producătorilor autohtoni trebuie să devină adevărata datorie a tuturor politicienilor români. Prin aceasta este sprijinită economia locală, parte a economiei naționale, dar și conservarea tradițiilor transmise de la înaintași.

Inițiatori:

Deputat: Flucuş Dumitru

Deputat: Gheba Daniel

Deputat: Scripnic Lilian

Deputat: Albișteanu Mihail

LEGE pentru modificarea Legii nr. 122/2023 privind exploatațiile de creștere a porcinelor și combaterea pestei porcine africane în România

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Articolul unic:  Articolul 35 din Legea nr. 122/2023  privind exploatațiile de creștere a porcinelor și combaterea pestei porcine africane în România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 421 din 16 mai 2023, se modifică după cum urmează:

”Art. 35

(1) Persoanele fizice neînregistrate la oficiul registrului comerțului din cadrul exploatațiilor comerciale de tip familial, care doresc să crească porcine atât pentru consum familial, cât și pentru comercializare, în baza atestatului de producător și a carnetului de comercializare, conform prevederilor art. 2 lit. c) și art. 8 alin. (6) din Legea nr. 145/2014, cu modificările și completările ulterioare, către exploatații de tip gospodăresc și comerciale de tip familial, precum și către abatoare, au obligația de a solicita autorizarea sanitar-veterinară la direcția sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București, în maximum 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi.

(2) Creşterea porcinelor poate fi făcută de către persoane fizice în cadrul exploataţiilor noncomerciale de subzistenţă, înregistrate în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor – SNIIA, precum și de deținătorii de porcine în sensul art. 2 lit. h) din lege.

(3) Persoanele fizice care doresc să crească porcine exclusiv pentru consum familial, în gospodării țărănești și în alte gospodării ale populației, nu sunt obligate să obțină atestatul de producător și carnetul de comercializare, ci doar eliberarea unei Adeverințe de către medicul veterinar.

 (4) Porcinele pot fi crescute pentru îngrăşare și comercializare de către persoane fizice, fiind permisă reproducţia în aceste exploataţii, iar carnea şi produsele din carne rezultate în urma sacrificării acestora pot fi  destinate consumului în gospodăria proprie și se pot comercializa, cu respectarea normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, precum şi cu respectarea normelor de biosecuritate şi bunăstare. Aceste persoane fizice nu se vor autoriza și înregistra fiscal și nu se vor înregistra în SNIIA.”

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (2) din Constituția României, republicată.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat astăzi, la Bruxelles, că au trecut trei zile de la închiderea urnelor și, totuși, președintele AEP Toni Greblă refuză să explice de ce nu se anunță rezultatele finale. „Încercăm să înțelegem cum e posibil ca […]
Adrian Axinia, deputat AUR, a atras atenția, în cadrul unei declarații susținută la Bruxelles, asupra numărului uriaș de voturi declarate nule atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele locale. „România este un stat capturat, iar puterea politică de la București, efectiv, a asasinat democrația. Spun […]
Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, susține că democrația este pusă sub semnul întrebării, în contextul în care 5% din voturile românilor exprimare la alegerile europarlamentare au fost anulate. „Într-un stat condus de hoți, nu se putea altfel decât ca aceste alegeri să fie fraudate, pornind de la […]
AUR a reușit la alegerile din 9 iunie un scor istoric. După doar 4 ani de la înființare, AUR este a doua forță politică a României după alianța comasaților. Am reușit ca în 4 ani de zile aproape să ne triplăm numărul de voturi obținute, de […]
Au trecut mai bine de 15 ore de când s-au închis urnele, iar Biroul Electoral Central refuză să publice rezultate parțiale oficiale. Între timp, sunt răspândite date neverificate, care induc intenționat lumea în eroare. Pe site-uri specializate sunt încărcate procese verbale neverificate, fără să se fi […]
Georgiana Teodorescu, candidat AUR, a prezentat duminică, 9 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, susținută la sediul din Alianței pentru Unirea Românilor, noi informații privitoare la fraudele electorale care se află astăzi în desfășurare. ”Prima și cea mai gravă despre care am aflat recent și […]