Gheba Daniel – Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 122/2023 privind exploatațiile de creștere a porcinelor și combaterea pestei porcine africane în România

CĂTRE,

BIROUL PERMANENT AL SENATULUI

În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1) și ale art. 75 din Constituția României, republicată și cu prevederile art. 92 alin. (1) din Regulamentul Senatului, republicat, cu modificările și completările ulterioare, vă înaintăm Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 122/2023 privind exploatațiile de creștere a porcinelor și combaterea pestei porcine africane în România, spre dezbatere și adoptare.                                                                                                                                                          

În temeiul art. 111 alin. (1) din Constituția României, republicată vă adresăm rugămintea de a solicita Guvernului, să comunice punctul de vedere asupra prezentei propuneri legislative.

Conform prevederilor art. 113 din Regulamentul Senatului, republicat, cu modificările și completările ulterioare, solicităm procedura de urgență pentru această iniţiativă legislativă.

De asemenea, adresăm rugămintea de a solicita, avizul Consiliului Legislativ și  avizul Consiliului Economic și Social.

Inițiatori:

Deputat: Flucuş Dumitru

Deputat: Gheba Daniel

Deputat: Scripnic Lilian

Deputat: Albișteanu Mihail

Expunere de motive

Satul românesc reprezintă practic leagănul spiritualității noastre ca popor și principal factor de dezvoltare economic de-a lungul timpului.

Prin impunerea unor norme de aplicare asupra Legii Porcului neconforme cu tradiția și forma de organizare a familiilor țărănești se lovește direct în tradițiile unui spațiu drag românilor.

Familia țărănească este numeroasă și nu are decât câteva mijloace de subzistență, printre care creșterea animalelor pentru comercializare care reprezintă o parte consistentă a bugetului acesteia. Iar creșterea de porci este printre cele mai importante în obținerea de venituri.

Prin banii câștigați din vânzarea suinelor, capii de familie au putut de-a lungul timpului să ofere stabilitate și posibilitatea educării copiilor lor, au putut să ofere un trai decent, au putut să progreseze.

Perpetuarea acestor tradiții nu trebuie să interfereze cu activitatea statului, având în vederea atât valoarea materială, cât și simbolică a comunității rurale. De asemenea, un alt aspect important este încurajarea comercializării de carne autohtonă în dauna celei exterioare României.

Stoparea volumului importurilor în beneficiul producătorilor autohtoni trebuie să devină adevărata datorie a tuturor politicienilor români. Prin aceasta este sprijinită economia locală, parte a economiei naționale, dar și conservarea tradițiilor transmise de la înaintași.

Inițiatori:

Deputat: Flucuş Dumitru

Deputat: Gheba Daniel

Deputat: Scripnic Lilian

Deputat: Albișteanu Mihail

LEGE pentru modificarea Legii nr. 122/2023 privind exploatațiile de creștere a porcinelor și combaterea pestei porcine africane în România

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Articolul unic:  Articolul 35 din Legea nr. 122/2023  privind exploatațiile de creștere a porcinelor și combaterea pestei porcine africane în România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 421 din 16 mai 2023, se modifică după cum urmează:

”Art. 35

(1) Persoanele fizice neînregistrate la oficiul registrului comerțului din cadrul exploatațiilor comerciale de tip familial, care doresc să crească porcine atât pentru consum familial, cât și pentru comercializare, în baza atestatului de producător și a carnetului de comercializare, conform prevederilor art. 2 lit. c) și art. 8 alin. (6) din Legea nr. 145/2014, cu modificările și completările ulterioare, către exploatații de tip gospodăresc și comerciale de tip familial, precum și către abatoare, au obligația de a solicita autorizarea sanitar-veterinară la direcția sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București, în maximum 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi.

(2) Creşterea porcinelor poate fi făcută de către persoane fizice în cadrul exploataţiilor noncomerciale de subzistenţă, înregistrate în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor – SNIIA, precum și de deținătorii de porcine în sensul art. 2 lit. h) din lege.

(3) Persoanele fizice care doresc să crească porcine exclusiv pentru consum familial, în gospodării țărănești și în alte gospodării ale populației, nu sunt obligate să obțină atestatul de producător și carnetul de comercializare, ci doar eliberarea unei Adeverințe de către medicul veterinar.

 (4) Porcinele pot fi crescute pentru îngrăşare și comercializare de către persoane fizice, fiind permisă reproducţia în aceste exploataţii, iar carnea şi produsele din carne rezultate în urma sacrificării acestora pot fi  destinate consumului în gospodăria proprie și se pot comercializa, cu respectarea normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, precum şi cu respectarea normelor de biosecuritate şi bunăstare. Aceste persoane fizice nu se vor autoriza și înregistra fiscal și nu se vor înregistra în SNIIA.”

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (2) din Constituția României, republicată.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Europarlamentarul Claudiu Târziu, liderul grupului AUR din Parlamentul European și Președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor vizitează în cursul acestei săptămâni mai multe județe din sudul țării afectate de seceta severă din acest an și de pesta micilor rumegătoare. Scopul turneului este […]
Claudiu Târziu, liderul europarlamentarilor AUR și președintele Consiliului Național de Conducere al partidului, a lansat un manifest pentru salvarea sistemului de educație din România. În prima zi a noului an școlar, eurodeputatul Claudiu Târziu solicită Ministerului Educației elaborarea unei strategii de combatere a analfabetismului la nivel […]
”Economia României, sub conducerea tandemului format din Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, traversează una dintre cele mai dificile perioade din ultimii ani. Datele economice recente reflectă o serie de provocări majore, cu perspective îngrijorătoare pentru evoluția viitoare. În al doilea trimestru al anului 2024, economia românească […]
Astăzi, în jur de 3 milioane de elevi au început școala, dintre care 180.000 de elevi au început clasa Pregătitoare, fiecare dintre aceștia având propriile vise și aspirații privind viitorul lor de oameni mari, năzuințe pe care statul român ar fi trebuit să le susțină cu […]
În calitate de europarlamentar român și de membru al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European, merg pe teren să discut cu agricultorii despre seceta catastrofală de anul acesta și dezastrul provocat de pesta oilor. Trebuie să identificăm și să aplicăm rapid soluțiile de […]
“Prețul fiecărui obiect care se produce în România și al fiecărui serviciu pe care o companie românească îl face este influențat în mod determinant de costul finanțării și cel al energiei. Companiile românești plătesc cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană la creditele pe care le […]