Georgel Badiu – Propunere legislativă pentru modificarea art. 5  din  Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente.

  CĂTRE,

                                      BIROUL PERMANENT AL SENATULUI

În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1) și ale art. 75 din Constituția României, republicată și cu prevederile art. 92 alin. (1) din Regulamentul Senatului, republicat, cu modificările și completările ulterioare, vă înaintăm ” Propunerea legislativă pentru modificarea art. 5  din  Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente”, spre dezbatere și adoptare.           

În temeiul art. 113 din Regulamentul Senatului, republicat, cu modificările și completările ulterioare, solicităm procedura de urgenţă pentru această iniţiativă legislativă.

De asemenea, adresăm rugămintea de a solicita, în cel mai scurt timp, punctul de vedere al Guvernului şi avizul Consiliului Legislativ.

PENTRU INIȚIATORI:

1. DEPUTAT  GEORGE NICOLAE SIMION                    

2. DEPUTAT GEORGEL BADIU                                  

EXPUNERE DE MOTIVE

În 2009, președintele României a convocat un referendum cu două întrebări. Prima întrebare era dacă românii își doresc să aibă un parlament unicameral, a doua era dacă ar trebui redus numărul de parlamentari la maximum 300. Ambele întrebări au primit răspunsul covârșitor DA, 89% din electorat dorind maximum 300 de parlamentari și 78% dorind un parlament unicameral.

Avem în vedere că în Constituția României este specificat numărul de camere ale parlamentului și acesta nu poate fi modificat decât prin modificarea legii fundamentale.

Numărul maxim de parlamentari se stabilește prin lege și poate fi modificat de Parlament.

În prezent, România are 465 de parlamentari, fiind a 6-a țară din UE după numărul de parlamentari. Bugetul parlamentului a crescut în fiecare an. Din 2015 și până acum, statul româna dublat cheltuielile cu parlamentul.

Poate și din acest motiv, legislativul nu se afla pe un loc onorabil în topul încrederii cetățenilor români în instituțiile statului.  

Pe aceste considerente, ca urmare a faptului că rezultatul referendumului în ceea ce privește numărul maxim de 300 de parlamentari nu se implementează, în societatea românească mocnește un profund sentiment de nemulțumire și neîncredere, iar datoria noastră este să oferim electoratului ceea ce consideră just, ceea ce consideră echitabil.

Fără a mai intra în amănuntele motivației pentru care populația a decis că dorește un număr mai mic de reprezentanți în legislativul țării, cert este că avem la îndemână pârghiile necesare pentru a repara gafa impardonabilă comisă de legislaturile anterioare, unde nu a existat voință politică pentru a se reduce numărul de deputați și senatori, neexistând interes să se respecte decizia poporului.

Constituția României prevede, la art. 62 (3): ”Numărul deputaților și al senatorilor se stabilește prin legea electorală, în raport cu populația țării.”

Pentru reprezentarea electoratului în Parlament, Constituția României nu impune un număr exagerat de aleși, aspect vizibil și în majoritatea statelor lumii, unde numărul parlamentarilor este cu mult mai mic decât cel din țara noastră raportat la o populație mai numeroasă.

Problema este doar în ceea ce privește numărul aleșilor, așa cum este el impus prin legea electorală, nu prin Constituție. Este dovedit faptul că un număr superior de parlamentari nu determină neapărat o creștere a calității actelor legislative inițiate și votate, iar componența stufoasă a comisiilor creează mai degrabă dificultăți de organizare decât performanță în domeniul de referință.

Ca atare, am decis formularea acestui proiect de lege, prin care să se reducă în mod considerabil numărul de parlamentari, modificându-se cota de reprezentare și propunem o cotă de reprezentare de 90.000 de voturi pentru un deputat și 210.000 voturi pentru un senator.

În prezent cota este de 73.000 voturi pentru un deputat și 168.000 voturi pentru un senator, deci schimbarea pe care o preconizăm este consistentă.

Trebuie să reținem că, la recensământul din 2011 au fost luate în evidență 20.121.641 persoane, ca populație stabilă. Cei plecați din țară au fost recenzați în număr de 727.500, însă această cifră este îndoielnică, pentru că numărul românilor plecați peste hotare este mult mai mare.

Ultima informație venită pe căile oficiale indică un număr de peste 6 milioane de cetățeni români plecați peste hotare, dar păstrându-și drepturile electorale în ceea ce privește alegerile din România.

Propunând creșterea cotelor de reprezentare, estimăm un număr de circa 225 de deputați și 95 de senatori la alegerile parlamentare din 2024, numărul exact depinzând și de prevederile legii în ceea ce privește modul de redistribuire a voturilor, astfel încât ar putea suferi mici modificări în sens crescător. Bineînțeles că avem în vedere și numărul de mandate de parlamentar pentru românii din afara granițelor țării, care la acest moment sunt doar patru de deputat și două de senator.

Acest număr trebuie mărit, deoarece pentru cele câteva milioane de români aflați în diaspora, reprezentarea în Parlamentul României este insuficientă.

Printr-un alt proiect de lege aflat deja în circuitul legislativ, am propus o creștere a mandatelor pentru aleși, în Circumscripția pentru românii din afara granițelor țării.

Avem ferma convingere că vom găsi sprijin în cadrul tuturor formațiunilor politice reprezentate în Parlament, iar atitudinea față de aceste proiecte legislative să fie una constructivă, eventual de îmbunătățire a propunerilor noastre și nicidecum de respingere din motive politicianiste.

Ținând seama de importanța prezentei inițiative legislative și așteptările electoratului, precum și timpul scurt avut la dispoziție pentru ca legea să fie aplicată în 2024, solicităm procedura de urgență.

PENTRU INIȚIATORI:

1. DEPUTAT  GEORGE NICOLAE SIMION                    

2. DEPUTAT GEORGEL BADIU                                     

PARLAMENTUL ROMÂNIEI

Camera Deputaților                                                            Senat

LEGE pentru modificarea articolului 5 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente

    Parlamentul României adoptă prezenta lege:

ARTICOL UNIC: La articolul 5 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, cu modificările și completările ulterioare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 553 din 24 iulie 2015, alineatele (2) și (3) se modifică și vor avea următorul cuprins:

          „1.” La articolul 5 alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

          „Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaților este de un deputat la 90.000 de locuitori.”

          „2.” La articolul 5 alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:

          „Norma de reprezentare pentru alegerea Senatului este de un senator la 210.000 de locuitori.”

     Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

               Adresată de către domnul senator: Gheorghe Adrian CĂTANĂ Circumscripția electorala:  nr. 34 Sibiu Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Sedința Senatului din data de: 29.03.2023 Titlul declarației: Petre Daea, un bufon care trebuie să plece acasă. 10 milioane Euro pentru o ţară întreagă, cea mai […]
Adresată:  Domnului Nicu MARCU, președinte al Autorității Naționale de Supraveghere Financiară De către: Senator Andrei BUSUIOC Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 29/03/2023 Obiectul întrebării: Acoperirea despăgubirilor de către firmele de asigurări în situația producerii unor cutremure majore. Stimate domnule […]
Adresată: Doamnei Ministru al Educației Naționale- Ligia Deca De către: Senator Rodica Boancă Circumscripția: nr. 23, Ialomița Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Ședința Senatului din data de: 29.03.2023 Obiectul întrebării: cumulul sporului de doctorat cu cel de grad didactic în învățământul preuniversitar Stimată doamnă Ministru, […]
Adresată: Domnului Ministru al Sănătății, Alexandru Rafila De către: Senator Rodica Boancă Circumscripția: nr. 23, Ialomița Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Ședința Senatului din data de: 29.03.2023 Obiectul întrebării: situația medicilor de familie la nivel național Stimate domnule Ministru Alexandru Rafila,                 La începutul săptămînii […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 – Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 29.03.2023 Obiectul întrebării: Situația privind importul deșeurilor Stimate domnule Ministru, Gestionarea deșeurilor reprezintă o problemă majoră pentru mediul […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 – Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 29.03.2023 Obiectul întrebării: Combaterea secetei și protejarea mediului în regiunea Valea Prutului Stimate domnule Ministru, În ultimii ani, […]