George Simion – Întrebare parlamentară – Respectarea obligației legale de a crea servicii în comunitate pentru pacienții psihiatrici

Adresată:

Domnului Alexandru-Florin ROGOBETE, Ministrul Sănătății

De către: Deputat George-Nicolae SIMION

Circumscripția electorală: nr. 42 București

Grup parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Ședința Camerei Deputaților din data de: 02.07.2025

Obiectul întrebării: Respectarea obligației legale de a crea servicii în comunitate pentru pacienții psihiatrici

 

Domnule Ministru,

Conform legii sănătății mintale, Guvernul României, prin instituțiile sale abilitate, are obligația de a întreprinde măsuri pentru promovarea și apărarea sănătății mintale, prevenirea și tratamentul tulburărilor psihice, Ministerul Sănătății fiind autoritatea competentă pentru organizarea și controlul activității de ocrotire a sănătății mintale a populației.

Starea sistemului medical din România este una critică – subfinanțare, politizare masivă în detrimentul profesionalismului, sinecurism – iar în ceea ce privește situația pacienților care sunt afectați de boli psihice, situația este cu mult mai gravă – autoritățile sunt depășite de situație, angajații direcțiilor de specialitate sunt puțini și prost plătiți, posturile blocate, iar perspectivele se pierd în noianul de promisiuni electorale.

Prin urmare, domnule Ministru, vă rog să îmi transmiteți, punctual, următoarele:

1. În ce stadiu de aplicare se află Programul național de sănătate mintală și profilaxie în patologia psihiatrică, corespunzător cerințelor de sănătate ale populației?

2. Care este numărul echipelor terapeutice din România, care asigură asistența medico-psihiatrică a pacienților aflați în spitalizare continuă sau discontinuă, compuse din psihiatru, specialist medicină internă sau medicină de familie, psiholog, asistent medical specializat, asistent social, ergoterapeut și personal paramedical? Care este deficitul de personal, defalcat, pe specialități, al acestor echipe, pentru fiecare județ al țării, respectiv pentru municipiul București?

3. Având în vedere obligația statului român, așa cum reiese ea din legea sănătății mintale, de a crea servicii în comunitate pentru pacienții psihiatrici – câte astfel de centre au fost create până în prezent, unde se află acestea, ce resurse bugetare au fost alocate, în anul 2025, pentru funcționarea lor, dar și pentru înființarea unora noi?

4. Care este numărul de pacienți psihiatrici din România, defalcat, pe categorii de vârstă?

Solicit răspuns în scris.

Distribuie acest articol!