George Simion – Întrebare parlamentară – Există un plan de reconversie profesională, pe banii statului român, pentru ca profesorii să nu rămână fără catedre, după aplicarea noilor planuri cadru

Adresată:

Domnului Daniel-Ovidiu DAVID, Ministrul Educației și Cercetării

De către: Domnul Deputat George-Nicolae SIMION

Circumscripția electorală: nr. 42 București

Grup parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Ședința Camerei Deputaților din data de: 05.03.2025

Obiectul întrebării: Există un plan de reconversie profesională, pe banii statului român, pentru ca profesorii să nu rămână fără catedre, după aplicarea noilor planuri cadru

 

Domnule Ministru,

Se pare că fiecare ministru al educației post-decembrist se visează un nou Spiru Haret – de 30 de ani sistemul educațional românesc este, în continuu, bulversat, sacrificându-se generații întregi de elevi și profesori, doar pentru a satisface tot felul de hachițe politice, ultima dintre ele fiind programul ”România Educată”.

Conform noillor planuri cadru – apărute și puse în dezbatere și ele, cu mare întârziere – la liceu, elevii vor avea mai multe discipline în curriculum la decizia elevului din oferta școlii (CDEOȘ) decât există în prezent, iar profesorii trebuie să creeze aceste oferte de discipline. În ciuda asigurărilor politicianiste pe care le-ați oferit, conform cărora, pe sistem, numărul de norme nu scade, iar profesorii titulari, în principiu, nu vor fi afectați, se pare că, începând de la clasele XI-XII vor apărea, totuși, unele schimbări, existând posibilitatea, pentru cadrele didactice, de a face o recalificare, o formare care să le asigure un supliment de ore.

Prin urmare, domnule ministru, vă rog să îmi transmiteți dacă există un plan de reconversie profesională pentru cadrele didactice, dar finanțat de statul român, ci nu din fondurile proprii ale profesorilor, pentru ca aceștia să rămână, în continuare, la catedră și să nu pierdem și puținii oameni dedicați pe care îi mai avem în sistem.

De asemenea, domnule ministru, vă rog să îmi precizați, în contextul aplicării noilor planuri cadru, câți profesori estimați că vor rămâne fără loc de muncă și cum se va reuși crearea unei catedre doar din opționale.

În plus, cum noile planuri-cadru pentru liceu vor fi implementate din 2026, care sunt experții internaționali consultați de Minister, care este aportul acestora, efectiv, la realizarea planurilor și ce cheltuieli au presupus aceste consultări.

Solicit răspuns în scris.

Comments are closed

MAI MULTE ARTICOLE

România se află din nou în fața unui scandal uriaș de corupție și incompetență guvernamentală, […]
Parlamentarii AUR vor depune un proiect legislativ pentru modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea și […]
Pe 26 martie, de la ora 17:30, ne vedem în Piața Victoriei, la București! Îl […]
Senatorul AUR, Niculina Stelea, consideră că decizia recentă a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) […]