Adresată de către domnul senator: Ştefan Geamănu, membru al Comisiei pentru sănătate, din Senatul României
Circumscripția electoral: Nr. 43 Circumscripţia electorală pentru românii cu domiciliul în afara României
Grupul Parlamentar : Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
Titlul declaraţiei politice: – Societățile românești, tot mai aproape de colaps economic în anul 2025!
Numărul societăților care și-au suspendat activitatea în ianuarie 2025 a fost de 1.706, în scădere cu 30,37% comparativ cu perioada similară al anului 2024, dar conform datelor publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, cifra este destul de îngrijorătoare. Cele mai multe companii care și-au suspendat activitatea au fost din București, respective 192, capitala fiind urmată de județele Cluj, cu 96 societăți suspendate, Bihor 95, Iași 78, Prahova 73, și Suceava 69, Gorj 14, și multe alte județe.
Pe domenii de activitate, cele mai multe suspendări s-au înregistrat în comerțul cu ridicata și cu amănuntul, transporturile, repararea autovehiculelor și motocicletelor, respectiv 301, construcții 169, în activități profesionale, științifice și tehnice 136, și multe alte domenii de activitate fiind suspendate.
Un număr de 6.327 societăți au fost radiate la nivel național, în ianuarie 2025, conform statisticilor Oficiului National al Registrului Comerțului, iar numărul societăților radiate, dizolvate sau în insolvență a crescut dramatic, din anul 2024, depășind chiar nivelul din 2020, din anul pandemiei. Suntem într-o situație fără precedent, din această perspectivă, iar statistica specialiștilor economici, din anul 2024, arată că au fost dizolvate 46.205 societăți, de peste zece ori mai multe decât în 2008, la precedenta criză economică.
Peste 155.000 de societăți românești sunt în dificultate de la începutul anului 2025, fiind un record negativ recent, și vor continua să crească, iar specialiștii economici menționează o estimare a depășirii a 170.000 de societăți românești până la finalul anului 2025.
Lipsa investițiilor și creșterea datoriilor contribuie la un iminent efect de domino economic. Societățile suspendate sunt afectate puternic de inflație, de creșterea taxelor și impozitelor, iar scăderea vânzărilor a accentuat și mai mult problemele mediului de afaceri, amplificând riscul economic pentru anul 2025.Datoria guvernamentală a urcat, în decembrie 2024, la 964,345 miliarde de lei, de la 936,995 miliarde de lei în luna precedentă, conform datelor Ministerului Finanțelor.
Situația precară a economiei românești a fost penalizată recent de agenția de evaluare Moody’s, care a păstrat ratingul țării noastre, însă a schimbat perspectiva de la „stabilă” la „negativă”, semnalând apropierea periculoasă de un rating nerecomandat pentru investiții.
Marile companii se confruntă cu dificultăți majore: unele disponibilizează sute sau zeci de angajați, altele își suspendă activitatea, iar o parte dintre societăți își închid complet operațiunile. Datoria publică a explodat la 6 miliarde de euro doar într-o lună, iar insolvențele vor afecta marile societăți în anul 2025!
Creșterea datoriei publice a fost imposibil de stăpânit de guvernele care s-au succedat la Palatul Victoria, astfel că în ultimii cinci ani aceasta a crescut cu 591,4 miliarde de lei, iar ca procent în PIB, ea a urcat de la 35% la finalul anului 2019 la 54,6% din PIB la finalul 2024, fără perspectiva de a mai reveni la situația din 2019.
Guvernarea de coaliție P.S.D.-P.N.L-U.D.M.R., a lăsat în urmă un derapaj fiscal extrem de grav, iar declarațiile recente susținute de prim-ministrul Marcel Ciolacu la începutul ședinței de guvern din data de 16.04.2025, nu sunt susținute de măsuri concrete de redresare economică, astfel că, economia românească se află pe marginea prăpastiei.
Comments are closed