Forumul Aleșilor Locali „Redefinirea Administrației Publice locale – Eficiență, Transparență, Inovație” – ediția a doua

Forumul Aleșilor Locali cu tema „Redefinirea Administrației Publice locale – Eficiență, Transparență, Inovație” a reunit la Palatul Parlamentului aleși locali de la toate partidele din România, invitați străini și specialiști în domeniul administrației publice.

Acest forum a fost conceput ca o platformă de dezbatere extinsă și esențială, menită să faciliteze o mai bună înțelegere a problemelor complexe cu care se confruntă administrația locală și a necesității de a redefini administrația publică.

Președintele AUR, George Simion, a declarat, în cadrul discursului susținut la Parlament la Forumul Aleșilor Locali – ediția a doua, că România are prea multe instituții, prea multe legi, un hățiș birocratic care împiedică poporul român să respire. Potrivit acestuia, propunerea AUR este aceea de a reduce două treimi din instituțiile de la nivel local și, cel mai important, de la nivel central.

„Avem prea multe instituții, avem prea multe legi. Avem un hățiș birocratic care împiedică poporul român să respire. Este nevoie să mai tăiem din instituții, este nevoie să mai tăiem din legi, este nevoie să mai tăiem, deși am prieteni aici primari, mulți pe funcție, e nevoie să mai tăiem și din primari. Sunt prea mulți 3300. Mult prea mulți. 1141 este propunerea pe care noi o facem. Vă punem la dispoziție documentele care stau la baza acestei propuneri. Dar, înainte de a ne grăbi să tăiem din primari, câțiva și de pe aici din sală, trebuie să tăiem din parlamentari. Și cred că sunteți de acord cu mine. (…) Noi am venit în programul de guvernare cu o variantă în care reducem două treimi din instituțiile de la nivel local și, cel mai important, de la nivel central”, a spus președintele AUR.

George Simion a precizat că „trebuie să avem mai puțini primari, trebuie să avem mai puțini viceprimari, trebuie să avem mai puțini parlamentari, trebuie să avem mai puțini secretari de stat”, subliniind că „e nevoie de curaj, e nevoie de viziune, e nevoie să înțelegem unde vor fi comunitățile noastre de mâine”.

Antonio Andrușceac, deputat AUR și președintele Comisiei de Constituționalitate din Camera Deputaților, a subliniat că rolul crucial al consilierilor locali și județeni în legătura directă cu cetățenii și a subliniat necesitatea unei reforme în administrația publică.

“Rolul acestui forum este de a dezbate, de a găsi modalități de îmbunătățire în ceea ce înseamnă activitatea consilierilor în cadrul Consiliilor Locale, Consiliilor Județene, pentru că dumneavoastră sunteți cei care aveți prima interacțiune cu cetățenii”, a spus Antonio Andrușceac.

Acesta a arătat că AUR este interesat în dezvoltarea unui corp de adevărați profesioniști în cadrul Consiliilor Locale, precizând că reforma în administrația publică pe care AUR o va face va însemna și profesionalizarea consilierilor locali și județeni, îndepărtarea de decizia politică având în vedere măsura în care acest lucru a adus România în situația ca în multe UAT-uri să nu existe finanțări, inclusiv pentru proiecte europene, doar pentru că primarii de acolo, cum este și cazul primarului AUR din Amara, are o altă culoare politică decât cea a conducerii Consiliilor Județene.

Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR, a vorbit despre provocările și oportunitățile administrației publice locale. El a subliniat necesitatea unei abordări mai proactive și eficiente în ceea ce privește accesarea fondurilor disponibile pentru dezvoltare.

Acesta a menționat că, deși există fonduri semnificative disponibile pentru autoritățile locale, birocrația și lipsa de experiență pot împiedica accesarea acestora. “Astăzi sunt foarte mulți bani la dispoziție, însă și birocrația este mare”, a declarat Lulea.

El a subliniat că majoritatea autorităților locale din România nu reușesc să rămână cu bani din sursele proprii pentru a face investiții majore. În schimb, există surse județene și naționale, precum și fonduri europene și din PNRR, care pot fi accesate.

Cu toate acestea, Marius Lulea a criticat autoritățile centrale pentru întârzierea publicării ghidurilor de finanțare, ceea ce împiedică accesarea fondurilor. “Nu e normal să avem 3 ani întârziere la ciclul bugetar 2014 – 2020”, a spus acesta.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat astăzi, la Bruxelles, că au trecut trei zile de la închiderea urnelor și, totuși, președintele AEP Toni Greblă refuză să explice de ce nu se anunță rezultatele finale. „Încercăm să înțelegem cum e posibil ca […]
Adrian Axinia, deputat AUR, a atras atenția, în cadrul unei declarații susținută la Bruxelles, asupra numărului uriaș de voturi declarate nule atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele locale. „România este un stat capturat, iar puterea politică de la București, efectiv, a asasinat democrația. Spun […]
Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, susține că democrația este pusă sub semnul întrebării, în contextul în care 5% din voturile românilor exprimare la alegerile europarlamentare au fost anulate. „Într-un stat condus de hoți, nu se putea altfel decât ca aceste alegeri să fie fraudate, pornind de la […]
AUR a reușit la alegerile din 9 iunie un scor istoric. După doar 4 ani de la înființare, AUR este a doua forță politică a României după alianța comasaților. Am reușit ca în 4 ani de zile aproape să ne triplăm numărul de voturi obținute, de […]
Au trecut mai bine de 15 ore de când s-au închis urnele, iar Biroul Electoral Central refuză să publice rezultate parțiale oficiale. Între timp, sunt răspândite date neverificate, care induc intenționat lumea în eroare. Pe site-uri specializate sunt încărcate procese verbale neverificate, fără să se fi […]
Georgiana Teodorescu, candidat AUR, a prezentat duminică, 9 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, susținută la sediul din Alianței pentru Unirea Românilor, noi informații privitoare la fraudele electorale care se află astăzi în desfășurare. ”Prima și cea mai gravă despre care am aflat recent și […]