Forumul Aleșilor Locali „Redefinirea Administrației Publice locale – Eficiență, Transparență, Inovație” – ediția a doua

Forumul Aleșilor Locali cu tema „Redefinirea Administrației Publice locale – Eficiență, Transparență, Inovație” a reunit la Palatul Parlamentului aleși locali de la toate partidele din România, invitați străini și specialiști în domeniul administrației publice.

Acest forum a fost conceput ca o platformă de dezbatere extinsă și esențială, menită să faciliteze o mai bună înțelegere a problemelor complexe cu care se confruntă administrația locală și a necesității de a redefini administrația publică.

Președintele AUR, George Simion, a declarat, în cadrul discursului susținut la Parlament la Forumul Aleșilor Locali – ediția a doua, că România are prea multe instituții, prea multe legi, un hățiș birocratic care împiedică poporul român să respire. Potrivit acestuia, propunerea AUR este aceea de a reduce două treimi din instituțiile de la nivel local și, cel mai important, de la nivel central.

„Avem prea multe instituții, avem prea multe legi. Avem un hățiș birocratic care împiedică poporul român să respire. Este nevoie să mai tăiem din instituții, este nevoie să mai tăiem din legi, este nevoie să mai tăiem, deși am prieteni aici primari, mulți pe funcție, e nevoie să mai tăiem și din primari. Sunt prea mulți 3300. Mult prea mulți. 1141 este propunerea pe care noi o facem. Vă punem la dispoziție documentele care stau la baza acestei propuneri. Dar, înainte de a ne grăbi să tăiem din primari, câțiva și de pe aici din sală, trebuie să tăiem din parlamentari. Și cred că sunteți de acord cu mine. (…) Noi am venit în programul de guvernare cu o variantă în care reducem două treimi din instituțiile de la nivel local și, cel mai important, de la nivel central”, a spus președintele AUR.

George Simion a precizat că „trebuie să avem mai puțini primari, trebuie să avem mai puțini viceprimari, trebuie să avem mai puțini parlamentari, trebuie să avem mai puțini secretari de stat”, subliniind că „e nevoie de curaj, e nevoie de viziune, e nevoie să înțelegem unde vor fi comunitățile noastre de mâine”.

Antonio Andrușceac, deputat AUR și președintele Comisiei de Constituționalitate din Camera Deputaților, a subliniat că rolul crucial al consilierilor locali și județeni în legătura directă cu cetățenii și a subliniat necesitatea unei reforme în administrația publică.

“Rolul acestui forum este de a dezbate, de a găsi modalități de îmbunătățire în ceea ce înseamnă activitatea consilierilor în cadrul Consiliilor Locale, Consiliilor Județene, pentru că dumneavoastră sunteți cei care aveți prima interacțiune cu cetățenii”, a spus Antonio Andrușceac.

Acesta a arătat că AUR este interesat în dezvoltarea unui corp de adevărați profesioniști în cadrul Consiliilor Locale, precizând că reforma în administrația publică pe care AUR o va face va însemna și profesionalizarea consilierilor locali și județeni, îndepărtarea de decizia politică având în vedere măsura în care acest lucru a adus România în situația ca în multe UAT-uri să nu existe finanțări, inclusiv pentru proiecte europene, doar pentru că primarii de acolo, cum este și cazul primarului AUR din Amara, are o altă culoare politică decât cea a conducerii Consiliilor Județene.

Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR, a vorbit despre provocările și oportunitățile administrației publice locale. El a subliniat necesitatea unei abordări mai proactive și eficiente în ceea ce privește accesarea fondurilor disponibile pentru dezvoltare.

Acesta a menționat că, deși există fonduri semnificative disponibile pentru autoritățile locale, birocrația și lipsa de experiență pot împiedica accesarea acestora. “Astăzi sunt foarte mulți bani la dispoziție, însă și birocrația este mare”, a declarat Lulea.

El a subliniat că majoritatea autorităților locale din România nu reușesc să rămână cu bani din sursele proprii pentru a face investiții majore. În schimb, există surse județene și naționale, precum și fonduri europene și din PNRR, care pot fi accesate.

Cu toate acestea, Marius Lulea a criticat autoritățile centrale pentru întârzierea publicării ghidurilor de finanțare, ceea ce împiedică accesarea fondurilor. “Nu e normal să avem 3 ani întârziere la ciclul bugetar 2014 – 2020”, a spus acesta.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR plângere la Parchetul General Klaus Iohannis
În AUR vii să dai, nu să iei. Este sloganul nostru încă din momentul în care mișcarea AUR de redeșteptare națională a apărut în spațiul politic românesc. De 4 ani de zile am rezistat în fața tuturor încercărilor făcute de diverse grupuri de interese de a […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a dat startul vineri, 1 martie, campaniei de strângere de semnături pentru susținerea candidaților pentru Alegerile Europarlamentare. Dis de dimineață, încă de la ora 8:00, ora României, și 7:00 la Bruxelles, chiar în fața Parlamentului European, primii români au semnat pe […]
alegeri comasate
Odată cu comasarea total neconstituțională, coaliția a decis ca alegerile prezidențiale să aibă loc în luna septembrie, nu în noiembrie așa cum prevede legea în vigoare. Iar Kelemen Hunor, disperat să revină la guvernare, face jocurile partidului unic PNL-PSD. La Camera Deputaților a ajuns un proiect […]
CĂTRE, BIROUL PERMANENT AL SENATULUI           În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1)  și ale art. 75 din Constituția României, republicată, precum și cu prevederile art. 92 alin. (2) și (4) din Regulamentul Senatului, republicat, vă înaintăm propunerea legislativă „Lege pentru modificarea și completarea Legii […]
CĂTRE, BIROUL PERMANENT AL SENATULUI În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1) și ale art. 75 din Constituția României, republicată și cu prevederile art. 92 alin. (2) și (4) din Regulamentul Senatului, republicat, vă înaintăm propunerea legislativă intitulată„LEGE pentru completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul […]
CĂTRE, BIROUL PERMANENT AL CAMEREI DEPUTAȚILOR În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1) și ale art. 75 din Constituția României, republicată, și cu prevederile art. 92 alin. (1) din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat, vă înaintăm propunerea legislativă intitulată „Lege pentru modificarea art. 16 alin. (1) […]