Către: Ministrul Energiei
Domnului Virgil-Daniel Popescu
De la: Dumitru-Viorel Focșa,
Deputat AUR, circumscripția electorală Constanța
Subiectul interpelării: Finanțarea firmei GSP Power prin PNRR
Stimate Domnule ministru,
În urmă cu aproximativ o săptămână, mass-media aducea la cunoștința opiniei publice un fapt revoltător, cu posibile conotații penale: selectarea, fără licitație, a firmei GSP Power ca beneficiară a unor sume cuprinse în Planul Național pentru Redresare și Reziliență.
În acest fel am aflat că asocierea Romgaz – GSP Power va primi 320.000.000 milioane euro pentru construirea unei instalații de gaz cu capacitate instalată de 159 MW (135 milioane de euro), un parc fotovoltaic de 100 MW (70 milioane de euro), o instalație de producere a hidrogenului verde (55 milioane de euro) și o instalație de captare a dioxidului de carbon (60 milioane de euro) la Mehedinți și 265 de milioane de euro pentru o instalație de gaz cu capacitatea de 158 MW (în valoare de 135 milioane de euro), un parc fotovoltaic de 20 MW (15 milioane de euro), o instalație de producere a hidrogenului verde (55 milioane de euro) și o instalație de captare a dioxidului de carbon (60 milioane de euro) la Constanța.
În total, 585.000.000 euro, din bani europeni, pentru o asociere din care face parte firma omului de afaceri Gabriel Comănescu, susținător al actualului primar al municipiului Constanța, liberalul Vergil Chițac.
Evident, prezența firmei GSP Power în PNRR miroase a clientelism politic, a recompensă dată de Guvernul PNL omului de afaceri Gabriel Comănescu pentru implicarea sa în câștigarea fotoliului de primar al municipiului Constanța de către apropiatul său, Vergil Chițac.
Pentru a înțelege mai bine ce caută firma lui Gabriel Comănescu în PNRR și nu altă firmă privată românească, vă solicit să îmi comunicați care au fost criteriile care au condus la introducerea GSP Power ca beneficiară a sumei de 585.000.000 euro, în parteneriat cu Romgaz. Mai limpede: de ce GSP Power și nu altă firmă?
De asemenea, vă solicit să îmi comunicați care este valoarea centralei electrice de la Halânga, construită de același parteneriat, Romgaz-GSP Power, și cine anume finanțează această investiție.
Nu există răspunsuri