Către: Prim-Ministrul României
Domnului Florin Cîțu
De la: Dumitru-Viorel Focșa,
Deputat AUR, circumscripția electorală Constanța
Subiectul interpelării: Lipsa de transparență privind abrogarea Legii nr.173/13 august 2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică
Stimate Domnule prim-ministru,
Pe data de 3 februarie a.c., adică în urmă cu exact o săptămână, Guvernul României a adoptat un proiect prin care dorește legiferarea trădării de țară. Mă refer la abrogarea Legii nr.173/13 august 2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică, care interzicea pentru o perioadă de 2 ani înstrăinarea acțiunilor deținute de stat la companiile și societățile naționale, la instituții de credit, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de capital social deținută.
Pe data de 2 februarie, la secțiunea Comunicate și acte ședință de guvern de pe site-ul www.gov.ro – Agenda ședinței de Guvern din data de 3 februarie -, era menționat un singur proiect de lege, și anume cel pentru ratificarea Deciziei (UE, EURA TOM) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene și de abrogare a Deciziei 2014/335/UE, Euratom, adoptat la Bruxelles. A doua zi, după ședința de Guvern, pe același site la aceeași rubrică, apare și titlul proiectului de lege sus-amintit ca fiind aprobat, dar fără conținut. De data aceasta nu a fost „noaptea, ca hoții”, ci ziua.
Domnule prim-ministru Florin Cîțu, mă întreb și vă întreb: de ce ați ascuns atât intenția, cât și textul vânzării de țară? V-a fost frică de reacția cetățenilor, de proteste în stradă, v-a fost teamă că românii patrioți își vor apăra „sărăcia, nevoile și neamul” în fața Guvernului pe care îl conduceți împotriva țării?
Având în vedere că adoptarea proiectului de lege care face obiectul prezentei interpelări s-a făcut fără publicarea anterioară pe site-ul Guvernului, nu este exclus ca acesta să conțină și alte prevederi contrare interesului național, motiv pentru care vă solicit publicarea integrală a proiectului de lege privind abrogarea Legii nr.173/2020 și vă rog respectuos să răspundeți la următoarele întrebări:
- Care sunt măsurile prin care Guvernul pe care îl conduceți protejează și încurajează companiile cu capital integral sau majoritar de stat?
- Există deja vreo intenție de achiziționare din partea companiilor private românești sau străine a unui pachet de acțiuni la companiile cu capital integral sau majoritar de stat?
- Având în vedere importanța geo-strategică a mai multor companii cu capital integral sau majoritar de stat, pe care doriți să le scoateți la vânzare, ați avut vreun dialog cu cel mai important partener din cadrul NATO, Statele Unite ale Americii, cu privire la acest proiect de lege?
Solicit răspuns în scris și oral pentru fiecare punct în parte în termenul prevăzut de lege.
Nu există răspunsuri