Focșa Dumitru – întrebare către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului – Are industria de apărare românească suficientă pulbere pentru a acoperi necesarul de producție al muniției?

Către: Domnul Ștefan-Radu OPREA, Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului

Domnul Emanuel IOANA, director general ROMARM

 De la: Domnul Dumitru-Viorel FOCŞA, deputat în circumscripția electorală nr.14, Constanța

Obiectul întrebării: Are industria de apărare românească suficientă pulbere pentru a acoperi necesarul de producție al muniției?

Domnule ministru,

Domnule director,

Cu un conflict deschis la granițe și cu o armată cu dotări minime, România se află într-o situație delicată în ceea ce privește măsurile luate de guvernanți în ceea ce privește pregătirile pentru un eventual răspuns în cazul unei agresiuni. Din contră, la fel ca înainte de al doilea război mondial, se pare că dacă se pot face niște afaceri pe spinarea apărării naționale, cu atât mai bine!

Țara noastră nu are nici măcar o fabrică de pulberi în prezent, ceea ce consider că ar putea să reprezinte o vulnerabilitate gravă la adresa Armatei Române în caz de conflict. Vă reamintesc că ultima instalație de pulberi, cea  de la Făgăraș, care funcționa de un secol, a fost tăiată și vândută la fier vechi de către autoritățile locale în anul 2004 pentru o datorie de doar 200.000 de euro!

Actualele achiziții de pulberi din Serbia reprezintă și ele încă o vulnerabilitate!

Prin urmare, domnule ministru, vă rog să îmi precizați de ce, până în prezent, România nu deține o fabrică de pulberi funcțională, precum și ce măsuri ați luat în anul 2023 pentru a da în folosință cât mai rapid o asemenea facilitate. De asemenea, vă rog să îmi precizați ce sume a investit ministerul pe care îl conduceți, în anul 2023, pentru realizarea unei fabrici noi de pulberi.

Domnule director, vă rog să îmi transmiteți dacă, în acest moment, industria de apărare românească are suficientă cantitate de pulbere pentru a acoperi necesarul de producție al muniției, precum și cum explicați faptul că prețul de vânzare al pulberii din stocurile strategice românești către EMCO Bulgaria este mai mic decât prețul de achiziție al pulberii din Serbia. De ce insistați cu obstinație pentru realizarea acestei tranzacții? Nu cumva pentru a o recumpăra prin intermediul ROMARM din Serbia sau Bulgaria?

Comments are closed

MAI MULTE ARTICOLE

Niculina Stelea, senator AUR, atrage atenția asupra faptului că Guvernul PSD – PNL – UDMR […]
Senatorul Aur, Petrișor Peiu, trage un semnal de alarmă cu privire la haosul bugetar generat […]
Adresată: Domnului Alexandru RAFILA, Ministrul Sănătății De către: Deputat Cristina Emanuela DASCĂLU Circumscripția electorală: nr. […]
Adresată: Domnului Tánczos BARNA, Ministrul Finanțelor De către: Deputat Cristina Emanuela DASCĂLU Circumscripția electorală: nr. […]
Adresată: Domnului Daniel Ovidiu DAVID, Ministrul Educației și Cercetării De către: Deputat Cristina Emanuela DASCĂLU […]
Adresată: Domnului Attila CSEKE, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației De către: Deputat Cristina Emanuela […]