Către: Domnul Marian-Cătălin PREDOIU, viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne
De la: Domnul Dumitru-Viorel FOCŞA, deputat în circumscripția electorală nr.14, Constanța
Obiectul întrebării: Abuzuri incalificabile ale poliției române
Domnule ministru,
Pentru liniștea guvernării și transmiterea unei iluzii de pace socială într-o Românie aflată în pragul disperării, instituțiile de forță intimidează cetățenii nemulțumiți într-o manieră care ne amintește de anii de dinainte de 1989!
Iar recentele proteste îndreptățite ale agricultorilor, dovedesc cel mai bine acest lucru: intervenții politice pentru a leza drepturi constituționale, intimidări incompatibile cu un stat democratic – amenințarea unui cetățean din Constanța cu o pușcă, în contextul în care, în mașină se afla și un copil, fabricarea de dosare aiuristice pentru ”instigare la violență”, cu o viteză amețitoare, în contextul în care poliția română nu e în stare să eradicheze traficul de droguri din centrul Bucureștiului vizibil cu ochiul liber pentru oricine, dar nu și pentru autorități, iar exemplele negative pot continua!
În acest context, ridicarea cu mandat de aducere de la altă adresă decât cea din cartea de identitate, precum și conducerea la secția de poliție, iar, ulterior, ”plimbarea” pentru intimidare între secțiile de poliție a unui cetățean român sub acuzația de instigare publică, ridică numeroase semne de întrebare.
Prin urmare, ca reprezentant al cetățenilor acestei țări, indiferent de etnie sau opțiune politică, văzând gravitatea acestor fapte și posibilitatea repetării lor într-un nou caz ”10 august”, vă solicit să îmi răspundeți punctual următoarelor întrebări:
1.Considerați că o postare pe Facebook prin care s-a pus o întrebare, până la urmă legitimă, dar și retorică, în același timp, anume cum ar trebui să reacționeze populația dacă poliția iese cu trupele speciale și amenință explicit cu arma protestatarii pașnici, poate instiga la violență și alte tulburări sociale?! În cazul unui răspuns afirmativ, specificați-mi care sunt acele elemente explicite de instigare, de genul îndemnurilor, amenințărilor nominale ori la adresa unor instituții etc. și cum ați subordonații dumneavoastră au dat dovadă de o operativitate de neimaginat față de cazurile când sunt chemați să rezolve problemele adevărate ale cetățenilor, spre exemplu.
- Cum motivați urgența pentru care cetățeanul Angi Șerban a fost ridicat cu mandat de aducere, dacă procedura presupune trimiterea unei înștiințări prin care presupusul instigator este convocat la o dată și o oră stabilită de poliție, în vederea clarificării situației?
3.De ce a fost nevoie de o ”plimbare” intimidantă între două secții de poliție și de ce a fost nevoie de două percheziții umilitoare? Care este justificarea celei de-a doua percheziții? A existat intenția reținerii?
4.Care au fost costurile totale operațiunii?
5.De ce nu ați procedat în mod identic în fiecare dintre cele 24 de dosare pentru instigare deschise până acum? În continuare, toți presupușii instigatori din cele 24 de dosare, vor fi amprentați, măsurați, fotografiați și înregistrați în registrul cu criminali?
Nu există răspunsuri