În declarația mea politică de azi, vreau să aduc un omagiu unui om simplu, care a fost înmormântat ieri, 18.04.2023.
Nenea Miron Flucuș, cunoscut de localnici ca Mironu’ lu Gheț, s-a născut în comuna Șinca Nouă din Țara Făgărașului.
A absolvit patru clase la școala din sat, iar apoi, când era adolescent și-a completat studiile până la ……….. clase.
Deși nu avea școală multă, a făcut o pasiune din citit și și-a dezvoltat astfel un nivel de cultură peste media localnicilor.
A studiat în amănunțime sistemul de Carte Funciară austro-ungar după ale cărui reguli era cadastrată zona noastră și care astfel este și azi în vigoare.
Pe parcursul vieții a demonstrat că are o personalitate puternică și un spirit de voluntariat ieșit din comun.
În anul …….. a fost luat în armată. La acel moment, tinerii militari din satele făgărășene nu primeau arme, deoarece proveneau dintr-o zonă rebelă, iar comandanții se temeau că, odată înarmați, ar fi putut să le scape de sub control. În aceste condiții, tinerii din satele noastre erau aduși în armată la munci, fiind dotați cu baroase, târnăcoape și lopeți. Nea Miron, în calitate de militar, a participat la construcția barajului Vidraru, alături de alți tineri din sat.
Deplasarea în formație a soldaților la locul de muncă, precum și întoarcerea de la locul de muncă se făcea cu cântec. Toți soldații cântau, doar Miron refuza să cânte.
Fiind scos la raport în fața comandantului și întrebat de ce refuza să cânte, Miron a răspuns senin că el cântă doar când e odihnit și că după o zi de muncă grea nu mai poate cânta. Uimit de sinceritatea lui, comandantul unității i-a permis de atunci să nu mai cânte.
Întors acasă, a cerut permisiunea primarului de atunci să copieze arhiva de carte funciară a localității, pentru că atunci când regimul comunist se va sfârși și va cădea, dacă cineva va distruge arhiva, el să aibă o copie pentru sat, pentru ca proprietățile să poată să fie construite sau reconstruite în mod corect.
Evident că la început a fost refuzat. După insistențe îndelungate, conducerea primăriei i-a dat acceptul ca duminica să poată intra în arhiva și să o copieze.
În fiecare duminică, nea Miron pleca cu bicicleta 15 km până la centrul de comună, intra în arhivă și începea să transcrie cu pixul hărțile și înscrisurile de carte funciară. A fost o muncă colosală. Pe vremea aceea nu existau copiatoare și chiar dacă ar fi fost nu era voie să copiezi.
Fiecare familie din sat avea mai multe cărți funciare și fișe de posesie cadastrală. Multe din aceste documente erau scrise în limba maghiară, iar nea Miron le copia pe toate, chiar necunoscând limba. După peste 25 de ani de muncă, a reușit să termine, având informații transcrise într-un număr impresionant de caiete.
După 1990, când regimul comunist a căzut, toți oamenii din sat care doreau să găsească acte pentru proprietățile lor mergeau acasă la nea Miron. Acesta căuta în caietele lui, mergea în urmă cu câteva generații, găsea de la ce străbunic a plecat terenul și oferea toate informațiile în mod gratuit concetățenilor lui.
Atunci când eu am candidat pentru prima dată pentru funcția de primar al comunei, aveam 36 de ani și eram socotit de localnici a fi cam prea tânăr. La o ședință desfășurată la căminul cultural, nea Miron s-a ridicat și a spus următoarele cuvinte „Avram Iancu la 25 de ani conducea revoluția românilor din Transilvania de la 1848, Napoleon la 31 de ani era împărat – Mitruț e bun de primar!” Aceste cuvinte au convins oamenii prezenți și nimeni nu a mai spus că sunt prea tânăr.
Pe parcursul activității mele de primar, timp de 19 ani, nea Miron s-a remarcat participând la toate activitățile și acțiunile comunității. Mereu venea cu idei pentru binele public și făcea zile întregi de muncă voluntară.
A fost un exemplu pentru mine cum un om simplu și anonim, fără să se laude sau să încerce să iasă în evidență, fără să aibă interese personale, a făcut o muncă voluntară constantă ani de zile, pentru satul și pentru țara lui.
Era convins că poporul și țara noastră vor avea un viitor frumos!
Nea Miron a plecat la cele veșnice în Săptămâna Luminată, având vârsta de 84 de ani.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Nu există răspunsuri