Adresată către: Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii
De către senator: Evdochia Aelenei
Data: 26.05.2021
Obiectul interpelării: Bisericile Rupestre abandonate din Dobrogea
Stimate domnule Ministru,
Am vizitat Biserica rupestră din Dumbrăveni, județul Constanța, o adevărată comoară a țării. Aceasta este amplasată într-o zonă de veche tradiție monahală. Într-una dintre văile de aici a fost identificat un complex monahal paleocreștin, locuit în perioada romano-bizantina în secolele IV-VII și timpuriu medievală, în secolele IX-XI. Este cea mai veche mănăstire descoperită până în prezent pe teritoriul țării noastre, alături de cea de la Slava Rusă din județul Tulcea din secolele IV-VI.
În Dobrogea se află mai multe așezăminte de acest fel, toate lăsate de izbeliște, nefiind promovate ca și atracții turistice. De exemplu, Complexurile rupestre de la Murfatlar, Canaraua Fetii, Basarabi și peștera Sihastrilor .
Complexul rupestru nu este o atracție turistică promovată și nici amenajată, astfel că nu există un drum până la canionul în care au fost săpate lăcașurile de cult.
Conform legii nr. 5/2000, art.3 „Lucrările de salvare, protejare şi de punere în valoare a patrimoniului din zonele protejate sunt de utilitate publică, de interes naţional.”
Vă rog, domnule Ministru, să ne comunicați ce măsuri intenționați să luați pentru a salva aceste comori și pentru a le transforma în atracții turistice de interes național.
Vă mulțumesc!
Aștept răspuns scris.
Nu există răspunsuri