Adresată: Către Sebastian-Ioan BURDUJA – Ministrul Energiei;
De către: Senator AUR Evdochia Aelenei ;
Circumscripția electorală: nr. 14 Constanța;
Şedinţa Senatului Romaniei din data de: 12.03.2024;
Obiectul înterpelării:Ce implicații are în România hotărârea UE de a renunța la Tratatul internațional cu privire la energie (Cartea energiei 1998)?
Domnule Ministru,
Am aflat săptămâna trecută dintr-un comunicat Reuters că țările UE au convenit să renunţe la un tratat internaţional cu privire la energie din cauza temerilor că acesta subminează eforturile de combatere a schimbărilor climatice.
Tratatul, pe numele său, Carta Energiei din 1998, permite companiilor energetice să dea în judecată guvernele pentru politicile care dăunează investiţiilor lor. Acest document a fost folosit în ultimii ani pentru a contesta măsurile care necesită închiderea fabricilor de combustibili fosili.
Comunicatul spune că miniştrii din ţările UE au convenit să renunţe la tratat la o întâlnire la Bruxelles, iar decizia va ajunge acum la Parlamentul European pentru a solicita acordul parlamentarilor. Acordul este foarte probabil deoarece adunarea UE a cerut anterior să părăsească tratatul printr-o ieșire coordonată.
Domnule ministru, avem nevoie de informații mai multe de la oficialii români pentru a ne face o idea despre această decizie a UE. Este aceasta o dovadă că statul este la cheremul marilor companii energetice?
Care a fost poziția României în această chestiune, întrucât nu toate statele au agreat de la început ieșirea de sub prevederile tratatului, așa cum nu știm care vor fi implicațiile negative/pozitive ale acestei măsuri asupra economiei românești și asupra politicilor energetice și de mediu.
Doresc să analizați aceste aspecte ale problemei și să faceți un comunicat pentru a afla și cetățenii români de la dumneavoastă ce se poate întâmpla în această situație.
Aștept, în conformitate cu regulamentele parlamentare, răspunsul scris la Senatul României.
Nu există răspunsuri