Evdochia Aelenei – Declarație politică – Vulnerabilități ale agriculturii romînești!

Adresată de către doamna senator: Evdochia  AELENEI

Circumscripţia electorală: Nr. 14 Constanța

Colegiul electoral: –

Grupul Parlamentar:  AUR

Şedinţa Senatului din data de: 07.11.2023

Titlul declaraţiei politice:  Vulnerabilități ale agriculturii romînești!

Doamnelor și domnilor senatori,

     În contextul cerinței siguranței alimentare pe plan mondial, al rarirății și scumpirii produselor agroalimentare în întreaga lume, păstarea și dezvoltarea potențialului agriculturii românești, a producțiilor agrozootehnice, a fost și rămâne o direcție strategică de importanță și siguranță națională.

     Să asigurăm hrană sănătoasă pentru cetățenii români, să avem rezerve pentru export, să transformăm actualul deficit între importul și exportul de  mâncare în excedent, având în vedere creșterea numărului populației pe glob, iată care ar trebuie să fie prioritățile politicii de dezvoltare agrară a României.

     Adaug la această introducere în temă și grija statelor UE pentru susținerea unei agriculturi viabile în țările membre. Suntem înconjurați de o agricultură europeană modernă, dezvoltată, rentabilă cantitativ și valoroasă din punct de vedere calitativ.

     Cu toate aceste considerații principale, cunoscute de mai toată lumea, în agricultura noastră stăruie o serie de vulnerabilități, care nu permit valorificarea întregului potențial natural al acestui sector de activitate.

     Săptămâna trecută, Ziarul Financiar a publicat unele date ale INS despre sectorul agricol. Frapează aportul redus al acestuia, de sub 5%, la creșterea ecomomică. În condițiile atenției deosebite de care se bucură agricultura  pe plan european, nu am o explicație a faptului că agricultura noastră regresează.

     Citez câteva din datele INS:Producția agricolă în anul 2022 a scăzut față de anul precedent cu 15.8%. Cea mai mare diminuare a valorii a fost înregistrată în sectorul vegetal (-22.8%), în timp ce sectorul serviciilor prestate în agricultură a marcat o creștere de 29.2%. Șapte regiuni au consemnat valori negative per total, afectate de condițiile meteo neprielnice, excepția fiind regiunea Sud-Muntenia, care a obținut un avans de 1%. Contribuția sectorului agricol la creșterea economica in anul 2022 a fost de 4.9%, ceea ce reprezintă o scădere sub pragul de 5%, înregistrat ultima oara in anul 2013 si o diminuare a trendului ascendent care a fost remarcat în perioada 2019-2021. (Sursa: Financial Intelligence).

     Sunt semne că și anul 2023  va fi unul cu un slab aport la PIB.

     Agricultura românească suferă de câteva vulnerabilități bine cunoscute, de altfel, de mult timp.

     Eu mă întreb și îi întreb pe cei care se ocupă, răspund și cunosc domeniul, de ce nu reușim să depășim handicapul din calea dezvoltării agriculturii?

     Mă voi referi doar la trei factori cu efecte de blocaj. De exemplu, fărâmițarea suprafețelor de teren arabil, la care se adaugă seceta și inundațiile. Pe de altă parte, observ că țările cu agricultură modernă, dezvoltată, au găsit în bună parte soluții pentru realizarea unor ferme mai puternice cu suprafețe de teren mai mari; mărimea medie a fermelor din UE este dublă față de mărimea medie a fermelor din agricultura României.

     Avem încă milioane de exploatații agricole mici, sub 3 ha și cu un slab randament pe hectarul lucrat. E drept,  s-a greșit modul de desființare a vechilor CAP- uri și IAS –uri, dar, în 34 de ani, greșelile se mai puteau corecta. Deocamdată rămânem blocați: nici nu adaptăm agricultura la fermele mici, nici nu avem politici de comasare a suprafețelor de teren în ferme mari. Acestea se lasă așteptate, iar pînă atunci importăm.

     În ceea ce privește lupta cu seceta și cu inundațiile, am constatat că programele politice de campanii electorale au fost și sunt pline de propuneri și angajamente privind sistemele de irigații și de investiții împotriva inundațiilor. Cu toate acestea, agricultura noastră bate pasul pe loc sau regresează din cauza secetei.

     Vine anul electoral 2024. Simultan se desfășoară și anul agricol, iar românii ar trebui să fie atenți și exigenți.

     Cei care au guvernat până acum nu s-au ridicat la înălțimea datoriei de a da țării politici pentru o agricultură pe măsura potențialului realist evaluat. O agricultură mai puțin fărâmițată, mai puțin meteo dependentă, aptă să asigure hrana românilor.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Democrația a fost oficial ucisă de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, disperați să rămână la putere pentru următorii 10 ani de iluzorie stabilitate. Ce nu înțeleg ei este că românii s-au săturat de cele două partide care au nenorocit România timp de 34 de ani și […]
AUR a luat act de protestele românilor în privința amplasării statuii Hidra a sculptorului contemporan Costin Ioniță în fața grupului statuar al Voievozilor Români, lucrare de artă de for public, din perioada interbelică, șapte dintre statui fiind incluse în lista monumentelor istorice. Întrebarea legitimă este cine […]
Demiterea șefului APIA, Ionuț Lupu, după doar două luni de mandat, pe motiv că ar fi blocat banii pentru fermieri nu este altceva decât o mascaradă făcută de ministrul PSD al agriculturii, Florin Barbu, nimeni altul decât marioneta lui Paul Stănescu, doar pentru a ascunde adevăratul […]
Alături de activistul Tiberiu Boșutar, dăm startul celui mai important proiect inițiat împotriva mafiei pădurilor. AUR înființează Departamentul „Legea Codrului de AUR”, prin care vrem să aducem investigații de proporții despre jaful făcut asupra resurselor țării de șmecheri protejați la nivel local chiar de cei care […]
Alianța pentru Unirea Românilor îi îndeamnă pe românii patrioți, indiferent de culoarea politică, să se alieze la alegerile locale împotriva reprezentanților PNL-PSD, care țin România în subdezvoltare de mai bine de 30 de ani. „Având în vedere graba guvernării de a face alegeri comasate, ne schimbăm […]
Adresată: Domnului Tudorel ANDREI, Președinte al Institutului Național de StatisticăDe către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țăriiCircumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţăriiObiectul întrebării: Datele recensămintelor generale ale populației României privind […]