Evdochia Aelenei – Declarație politică – Vulnerabilități ale agriculturii romînești!

Adresată de către doamna senator: Evdochia  AELENEI

Circumscripţia electorală: Nr. 14 Constanța

Colegiul electoral: –

Grupul Parlamentar:  AUR

Şedinţa Senatului din data de: 07.11.2023

Titlul declaraţiei politice:  Vulnerabilități ale agriculturii romînești!

Doamnelor și domnilor senatori,

     În contextul cerinței siguranței alimentare pe plan mondial, al rarirății și scumpirii produselor agroalimentare în întreaga lume, păstarea și dezvoltarea potențialului agriculturii românești, a producțiilor agrozootehnice, a fost și rămâne o direcție strategică de importanță și siguranță națională.

     Să asigurăm hrană sănătoasă pentru cetățenii români, să avem rezerve pentru export, să transformăm actualul deficit între importul și exportul de  mâncare în excedent, având în vedere creșterea numărului populației pe glob, iată care ar trebuie să fie prioritățile politicii de dezvoltare agrară a României.

     Adaug la această introducere în temă și grija statelor UE pentru susținerea unei agriculturi viabile în țările membre. Suntem înconjurați de o agricultură europeană modernă, dezvoltată, rentabilă cantitativ și valoroasă din punct de vedere calitativ.

     Cu toate aceste considerații principale, cunoscute de mai toată lumea, în agricultura noastră stăruie o serie de vulnerabilități, care nu permit valorificarea întregului potențial natural al acestui sector de activitate.

     Săptămâna trecută, Ziarul Financiar a publicat unele date ale INS despre sectorul agricol. Frapează aportul redus al acestuia, de sub 5%, la creșterea ecomomică. În condițiile atenției deosebite de care se bucură agricultura  pe plan european, nu am o explicație a faptului că agricultura noastră regresează.

     Citez câteva din datele INS:Producția agricolă în anul 2022 a scăzut față de anul precedent cu 15.8%. Cea mai mare diminuare a valorii a fost înregistrată în sectorul vegetal (-22.8%), în timp ce sectorul serviciilor prestate în agricultură a marcat o creștere de 29.2%. Șapte regiuni au consemnat valori negative per total, afectate de condițiile meteo neprielnice, excepția fiind regiunea Sud-Muntenia, care a obținut un avans de 1%. Contribuția sectorului agricol la creșterea economica in anul 2022 a fost de 4.9%, ceea ce reprezintă o scădere sub pragul de 5%, înregistrat ultima oara in anul 2013 si o diminuare a trendului ascendent care a fost remarcat în perioada 2019-2021. (Sursa: Financial Intelligence).

     Sunt semne că și anul 2023  va fi unul cu un slab aport la PIB.

     Agricultura românească suferă de câteva vulnerabilități bine cunoscute, de altfel, de mult timp.

     Eu mă întreb și îi întreb pe cei care se ocupă, răspund și cunosc domeniul, de ce nu reușim să depășim handicapul din calea dezvoltării agriculturii?

     Mă voi referi doar la trei factori cu efecte de blocaj. De exemplu, fărâmițarea suprafețelor de teren arabil, la care se adaugă seceta și inundațiile. Pe de altă parte, observ că țările cu agricultură modernă, dezvoltată, au găsit în bună parte soluții pentru realizarea unor ferme mai puternice cu suprafețe de teren mai mari; mărimea medie a fermelor din UE este dublă față de mărimea medie a fermelor din agricultura României.

     Avem încă milioane de exploatații agricole mici, sub 3 ha și cu un slab randament pe hectarul lucrat. E drept,  s-a greșit modul de desființare a vechilor CAP- uri și IAS –uri, dar, în 34 de ani, greșelile se mai puteau corecta. Deocamdată rămânem blocați: nici nu adaptăm agricultura la fermele mici, nici nu avem politici de comasare a suprafețelor de teren în ferme mari. Acestea se lasă așteptate, iar pînă atunci importăm.

     În ceea ce privește lupta cu seceta și cu inundațiile, am constatat că programele politice de campanii electorale au fost și sunt pline de propuneri și angajamente privind sistemele de irigații și de investiții împotriva inundațiilor. Cu toate acestea, agricultura noastră bate pasul pe loc sau regresează din cauza secetei.

     Vine anul electoral 2024. Simultan se desfășoară și anul agricol, iar românii ar trebui să fie atenți și exigenți.

     Cei care au guvernat până acum nu s-au ridicat la înălțimea datoriei de a da țării politici pentru o agricultură pe măsura potențialului realist evaluat. O agricultură mai puțin fărâmițată, mai puțin meteo dependentă, aptă să asigure hrana românilor.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Astăzi a fost depusă de către Partidul Oamenilor Tineri cererea de suspendare a uzurpatorului democrației de la Cotroceni. 161 de parlamentari de la AUR, POT și SOS au semnat cererea. În aceste condiții de profundă criză politică și constituțională, poporul român, prin organul său reprezentativ suprem, […]
“PSD-PNL-UDMR nu par să priceapă absolut nimic. După ce în 2023 au încercat să limiteze folosirea numerarului, dar au renunțat ca urmare a reacției românilor, aceiași iresponsabili aflați la guvernare vor acum să vină cu un nou proiect pentru limitarea plăților cash. În 2023, AUR a […]
“Un nou episod de “vânzare pe bucăți” a resurselor României se conturează sub ochii noștri. După controversata propunere de tranzacție a EON România de către o firmă ungurească, acum asistăm la un nou scenariu ce pune în pericol industria românească. Firma Diana Exploatări Miniere SRL, controlată […]
Filosofia și practica politică a clasei conducătoare din ultimii 15 ani par a fi confiscate total gândirii de tip „trenuleț”, gândire îndelung exersată în țară după lansarea sa pe piață de renumitele „școli de științe politice” marca PSD și PNL. Politica de tip „trenuleț” a devenit, […]
„Majorarea de la 19 la 21% a TVA devine pe zi ce trece tot mai probabilă, în ciuda tatuajului făcut de Marsel Ciolacoo. Până și BNR a ajuns să accepte ideea, chiar dacă asta va afecta stabilitatea prețurilor și, în cascadă, va determina reducerea consumului, deci […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus astăzi solicitarea pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului în perioada 20-24 ianuarie 2025. Scopul acestei solicitări este acela de a cere socoteală unui guvern care s-a dovedit o simplă mascaradă a aceleiași guvernări nefaste PSD-PNL care a prăbușit […]