Evdochia Aelenei – Declarație politică – “România Educată”- Eșec Național

Adresată de către: senator Evdochia Aelenei

Circumscripția electorală: nr 14, Constanța

Grupul Parlamentar: AUR

Ședința Senatului din data de: 11.10.2023

Titlul interpelării: “România Educată”- Eșec Național

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Ziua Educației, sărbătorită anual pe 5 octombrie ar fi trebuit să fie un prilej de bucurie și recunoștință pentru toți cei care contribuie la educarea copiilor și tinerilor din România.

Ce a fost de fapt? Un prilej de reflecție și de constatare a faptului că marele proiect de țară „ România Educată” este un eșec lamentabil.

 După ani de tergiversări în care proiectul a stat prin sertarele miniștrilor, proiectul Legilor Educației, adoptat anul acesta, este atât de mediocru, atât de lipsit de o construcție solidă, atât de rupt de realitate și de problemele adevărate din școlile românești, încât  îl putem numi fără nicio reținere: România Eșuată.

Este o lege fără viziune, incapabilă să acopere multele deficiențe și probleme cu care se confruntă școala românească, care par să stagneze de 30 ani fără niciun semn de progres și îmbunătățire.

Situația dezastruoasă, de țară de lumea a treia, în ceea ce privește educația, nu o semnalez  doar eu, sau colegii din partidul pe care îl reprezint în Parlament, ci este consemnată în amănunt prin numeroase documente oficiale, studii și statistici.

Ce va reține istoria din acest final de mandat al președintelui Iohannis și a promisiunilor mincinoase privind România Educată? Va reține că în 2023:

  1. România este pe primul loc în Europa la abandon școlar pe fondul sărăciei și a lipsei de facilități pentru copiii din categorii sociale vulnerabile.
  2. România este pe primul loc în Europa în privința tinerilor care nu sunt încadrați profesional și care nu urmează nici vreo școală cu o rată de aproximativ 20%
  3. Profesorii din România sunt printre cei mai prost plătiți din Europa.
  4. Formarea cadrelor didactice oferă foarte puțină pregătire în domeniile principale ale pedagogiei iar salariile scăzute au făcut ca această profesie să fie tot mai puțin atractivă.
  5. România pe ultimul loc în Europa la competențe digitale, la educație financiară, domenii care arată cât de rupt este sistemul românesc de nevoile educaționale și de pe piața muncii în secolul XXI.
  6. Țara noastră rămâne la coada clasamentului când vine vorba de finanțarea învățământului, ca procent din PIB și ca investiții în infrastructură, digitalizare sau campanii pentru reducerea abandonului școlar.
  7. România e fruntașă, pe locul trei european și la fenomenul violenței în școli cu o creștere alarmantă a cazurilor de acte de agresiune între elevi sau între elevi și cadrele didactice.

Oare mai are rost să continui? Suntem după cum vedeți, fruntași la cele rele și codași la tot ce înseamnă inovație, modernism, calitate în educație.

Este trist și dezarmant că acesta este viitorul pe care guvernarea PSD-PNL îl așterne în fața tinerilor. Și este revoltător faptul că această coaliție nu înțelege că tinerii de azi vor fi cetățenii maturi de mâine, cei pe care ar trebui să ne bazăm pentru prosperitatea și dezvoltarea durabilă României.

De Ziua Educației le spun la mulți ani și multă putere de muncă (pentru că au nevoie) tuturor dascălilor care în ciuda condițiilor vitrege se ambiționează să se dedice profesiei, tuturor elevilor care, în ciuda neajunsurilor din școli, reușesc să ne facă mândri prin rezultatele excepționale la olimpiade și concursuri internaționale.

Este strict meritul lor și rezultatele propriilor eforturi, fără sprijinul celor aflați la putere, care și-au uitat promisiunile electorale și care emit programe de guvernare ce rămân doar niște hărtii fără valoare.

Anul viitor va veni și vremea decontării pentru toată incompetența, delăsarea și bătaia de joc la adresa EDUCAȚIEI. Și poate, cu ajutorul bunului Dumnezeu, Alianța pentru Unirea Românilor și proiectele pe care le avem pregătite pentru Educație ne vor da prilejul ca data de 5 Octombrie să fie cu adevărat motiv de sărbătoare.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Democrația a fost oficial ucisă de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, disperați să rămână la putere pentru următorii 10 ani de iluzorie stabilitate. Ce nu înțeleg ei este că românii s-au săturat de cele două partide care au nenorocit România timp de 34 de ani și […]
AUR a luat act de protestele românilor în privința amplasării statuii Hidra a sculptorului contemporan Costin Ioniță în fața grupului statuar al Voievozilor Români, lucrare de artă de for public, din perioada interbelică, șapte dintre statui fiind incluse în lista monumentelor istorice. Întrebarea legitimă este cine […]
Demiterea șefului APIA, Ionuț Lupu, după doar două luni de mandat, pe motiv că ar fi blocat banii pentru fermieri nu este altceva decât o mascaradă făcută de ministrul PSD al agriculturii, Florin Barbu, nimeni altul decât marioneta lui Paul Stănescu, doar pentru a ascunde adevăratul […]
Alături de activistul Tiberiu Boșutar, dăm startul celui mai important proiect inițiat împotriva mafiei pădurilor. AUR înființează Departamentul „Legea Codrului de AUR”, prin care vrem să aducem investigații de proporții despre jaful făcut asupra resurselor țării de șmecheri protejați la nivel local chiar de cei care […]
Alianța pentru Unirea Românilor îi îndeamnă pe românii patrioți, indiferent de culoarea politică, să se alieze la alegerile locale împotriva reprezentanților PNL-PSD, care țin România în subdezvoltare de mai bine de 30 de ani. „Având în vedere graba guvernării de a face alegeri comasate, ne schimbăm […]
Adresată: Domnului Tudorel ANDREI, Președinte al Institutului Național de StatisticăDe către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țăriiCircumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţăriiObiectul întrebării: Datele recensămintelor generale ale populației României privind […]