Adresată de către: senator Evdochia Aelenei
Circumscripția electorală: nr 14, Constanța
Grupul Parlamentar: AUR
Ședința Senatului din data de: 11.10.2023
Titlul interpelării: “România Educată”- Eșec Național
Domnule președinte,
Stimați colegi,
Ziua Educației, sărbătorită anual pe 5 octombrie ar fi trebuit să fie un prilej de bucurie și recunoștință pentru toți cei care contribuie la educarea copiilor și tinerilor din România.
Ce a fost de fapt? Un prilej de reflecție și de constatare a faptului că marele proiect de țară „ România Educată” este un eșec lamentabil.
După ani de tergiversări în care proiectul a stat prin sertarele miniștrilor, proiectul Legilor Educației, adoptat anul acesta, este atât de mediocru, atât de lipsit de o construcție solidă, atât de rupt de realitate și de problemele adevărate din școlile românești, încât îl putem numi fără nicio reținere: România Eșuată.
Este o lege fără viziune, incapabilă să acopere multele deficiențe și probleme cu care se confruntă școala românească, care par să stagneze de 30 ani fără niciun semn de progres și îmbunătățire.
Situația dezastruoasă, de țară de lumea a treia, în ceea ce privește educația, nu o semnalez doar eu, sau colegii din partidul pe care îl reprezint în Parlament, ci este consemnată în amănunt prin numeroase documente oficiale, studii și statistici.
Ce va reține istoria din acest final de mandat al președintelui Iohannis și a promisiunilor mincinoase privind România Educată? Va reține că în 2023:
- România este pe primul loc în Europa la abandon școlar pe fondul sărăciei și a lipsei de facilități pentru copiii din categorii sociale vulnerabile.
- România este pe primul loc în Europa în privința tinerilor care nu sunt încadrați profesional și care nu urmează nici vreo școală cu o rată de aproximativ 20%
- Profesorii din România sunt printre cei mai prost plătiți din Europa.
- Formarea cadrelor didactice oferă foarte puțină pregătire în domeniile principale ale pedagogiei iar salariile scăzute au făcut ca această profesie să fie tot mai puțin atractivă.
- România pe ultimul loc în Europa la competențe digitale, la educație financiară, domenii care arată cât de rupt este sistemul românesc de nevoile educaționale și de pe piața muncii în secolul XXI.
- Țara noastră rămâne la coada clasamentului când vine vorba de finanțarea învățământului, ca procent din PIB și ca investiții în infrastructură, digitalizare sau campanii pentru reducerea abandonului școlar.
- România e fruntașă, pe locul trei european și la fenomenul violenței în școli cu o creștere alarmantă a cazurilor de acte de agresiune între elevi sau între elevi și cadrele didactice.
Oare mai are rost să continui? Suntem după cum vedeți, fruntași la cele rele și codași la tot ce înseamnă inovație, modernism, calitate în educație.
Este trist și dezarmant că acesta este viitorul pe care guvernarea PSD-PNL îl așterne în fața tinerilor. Și este revoltător faptul că această coaliție nu înțelege că tinerii de azi vor fi cetățenii maturi de mâine, cei pe care ar trebui să ne bazăm pentru prosperitatea și dezvoltarea durabilă României.
De Ziua Educației le spun la mulți ani și multă putere de muncă (pentru că au nevoie) tuturor dascălilor care în ciuda condițiilor vitrege se ambiționează să se dedice profesiei, tuturor elevilor care, în ciuda neajunsurilor din școli, reușesc să ne facă mândri prin rezultatele excepționale la olimpiade și concursuri internaționale.
Este strict meritul lor și rezultatele propriilor eforturi, fără sprijinul celor aflați la putere, care și-au uitat promisiunile electorale și care emit programe de guvernare ce rămân doar niște hărtii fără valoare.
Anul viitor va veni și vremea decontării pentru toată incompetența, delăsarea și bătaia de joc la adresa EDUCAȚIEI. Și poate, cu ajutorul bunului Dumnezeu, Alianța pentru Unirea Românilor și proiectele pe care le avem pregătite pentru Educație ne vor da prilejul ca data de 5 Octombrie să fie cu adevărat motiv de sărbătoare.
Nu există răspunsuri