Evdochia Aelenei – Declarație politică – Prețurile tot mai mari ale alimentelor!

Adresată de către doamna senator: Evdochia  AELENEI

Circumscripţia electorală: Nr. 14 Constanța

Grupul Parlamentar:  AUR

Şedinţa Senatului din data de: 12.03.2024

Titlul declaraţiei politice:  Prețurile tot mai mari ale alimentelor!

Doamnelor și  domnilor senatori!

     Îi auzim aproape zilnic pe guvernanții noștri că se îngrijesc să crească puterea de cumpărare și să îmbunătățească prosperitatea românilor.

     Dar nu știu cum se face că lucrurile le ies tocmai invers. Măsuri se iau, dar puterea de cumpărare scade.

     Acest proces socio-economic și politic se vede cel mai bine în prețurile alimentelor. În lumea mare, pe plan internațional, se aplică politici care conduc la cheltuieli mai mici cu mâncarea. La noi, dimpotrivă.

     Acest mers contradictoriu al politicilor naționale în raport de cele internaționale, observat de multă vreme, m-a pus în încurcătură săptămâna trecută când am luat la cunoștință de un studiu care arăta că (voi cita): Prețurile mondiale la produsele alimentare au scăzut.

     Astfel, îmi imaginam situația în care voi citi și un studiu românesc care să ne spună că scad și la noi prețurile la produsele alimentare. Dumneavoastră credeți că se poate întâmpla la noi așa ceva? Pentru că, de crescut, nu contenesc să crească.

     Pare că trăim în altă lume atunci când aflu din datele publicate de Organizația Națiunilor Unite pentru a Agricultură și Alimente (FAO) că preţurile înregistrate la un coş de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr au scăzut în luna februarie cu aproape 1% raportat la prețul din luna ianuarie, iar față de acum 12 luni, indicele prețului la alimentele amintite este cu 10%  mai redus.

     Surpriza este cu atât mai mare cu cât scăderea nu este una de moment, pentru că indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut pentru a şaptea lună consecutiv până în februarie 2024. În tot acest interval de timp, prețurile alimentelor în țara noastră au crescut lună de lună.

     Se ridică și întrebarea ce fel de economie de piață avem dacă nu ține cont de mersul pieței globale și nici de ceea ce se întâmplă în agricultura mondială, acolo unde recoltele au fost bune în ultimii ani, iar prognoza pentru acest an este încurajatoare.

     În același timp, agricultorii români alături de cei europeni fac demonstrații cu utilajele din dotare, cer subvenții și intervenții de la stat, livrând, împreună cu procesatorii, în schimb produse scumpe, peste prețurile practicate pe piața internațională.

     Situația aceasta oarecum paradoxală și poate avea mai multe explicații.

     Explicația mea este aceea a precarității atât a guvernărilor din anii postdecembriști, cât și a agriculturii naționale și a industriei alimentare. În acord cu această explicație cred că românii vor continua să trăiască în sărăcie, să cumpere alimente scumpe, să cheltuiască cea mai mare parte a veniturilor pe mâncare atât timp cât vom fi guvernați de incompetenți profesional și politic.

     România are nevoie de un guvern care să investească inteligent în capacitatea productivă a agriculturii, în industria de prelucrare agroalimentară și mai puțin în industria de război a altora.

     Vorbesc de un guvern național care să se îngrijească în primul rând de asigurarea hranei cetățenilor la prețuri suportabile, la prețurile practicate pe marile piețe, nu la cele speculative, bișnițărești, umflate artificial din  piețele și supermarketurile de la noi.

     Fac această declarație politică și din motivul că la acest început de campanie electorală nu am auzit de vreo ofertă electorală cu această temă, politica agroalimentară, de interes pentru fiecare cetățean.

     Doar că politicienii care se zbat să fie puși pe vreo listă și aleși numai de interesul cetățenilor, de puterea lor de cumpărare și de bunăstarea lor  nu se preocupă.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

După eșecul confirmat al ”României Educate”, dublat de eșecul simulării examenelor naționale căruia îi putem adăuga, liniștiți, și nebunia burselor de ”merit” pentru medii de 3 și 4 – o advărată mită electorală din bani publici, pseudoministrul educației, doamna Ligia Deca, recidivează, considerând că examenul de […]
Instituţia militară nu trebuie să fie în topul știrilor!. Cu cât se dă mai puţin în spectacol, cu atât este mai bine pentru ea şi pentru ţară. Calitatea ei se apreciază nu după cum se prezintă în faţa camerelor de luat vederi sau în paginile jurnalelor, […]
O statistică sumbră a Ministerului Sănătății și autorităților locale ne arată că după Revoluția din 1989, construcția de noi spitale este doar promisiune electorală și atât. În campania care l-a scos victorios pe Dragnea, acesta promitea românilor 8 spitale regionale, iar la 8 ani distanță, românii […]
Marcel Boloș refuză să vină în Parlament pentru a da explicații cu privire la situația economică dezastruoasă și la ultimele măsuri luate de ministerul de Finanțe, care nu fac decât să îi sărăcească și mai mult pe români. Concret, ministrul de Finanțe ar fi trebuit să […]
George Simion Meritocratia AUR
Peste 700 de români, specialiști în domenii cheie pentru țară, au aplicat pe LinkedIn la programul „Meritocrația conduce România”, lansat în urmă cu doar trei zile de președintele AUR, George Simion. Sunt români specializați în tehnologie, educație, sănătate, oameni cu experiență vastă, care vor să dea […]
claudiu-tarziu
Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, critică în termeni foarte duri “Codul de conduită pentru prevenția și sancționarea xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură”, document adoptat de Ministerul Educației și intrat recent în vigoare. “Conform prevederilor acestui document, […]