Evdochia Aelenei – Declarație politică – O problemă socială: locuințe pentru tineri!

Adresată de către doamna senator: Evdochia  AELENEI

Circumscripţia electorală: Nr. 14 Constanța

Grupul Parlamentar:  AUR

Şedinţa Senatului din data de: 23.04.2024

Titlul declaraţiei politice:  O problemă socială: locuințe pentru tineri !

Doamnelor și  domnilor senatori!

     Pornesc de la ideea că o țară părăsită de tinerii săi nu este tocmai raiul pe pământ. Trebuie să fie aici cauze mai adânci pe care avem obligația să le dezvăluim.

     Din acest motiv îmi propun să abordez în prezenta declarație politică o problemă socială care încă nu-și găsește rezolvarea corespunzătoare, deși este cunoscută și trenează de multă vreme.

     Mă refer la problema locuințelor pentru tineri. Aceasta mi se pare că ar trebui dezbătută și soluționată cu atât mai  mult cu cât ne aflăm într-o perioadă de campanii electorale, când se gândesc strategii și oferte electorale adresate diferitelor categorii sociale și sunt frapată că nu o găsesc pe cea invocată printre temele abordate de partidele  și candidații la fotolii de primari și consilieri locali sau județeni.

     De ce este aceasta o problemă? În primul rând pentru că tinerii fără posibilități financiare prea mari, cum este majoritatea acestora, se găsesc prinși în capcana întinsă de locuințele prea scumpe pentru a putea fi cumpărate de către ei. Iar creșterea chiriilor, mai ales în marile orașe, unde se află și cei mai mulți tineri în fața formării propriei familii reprezintă un obstacol în calea lor.

     Astfel că pentru a cumpăra un metru pătrat  dintr-o locuință nou construită un tânăr trebuie să muncească și să pună de-o parte 4-5 luni din salariu.Se ajunge ca un apartament de 65 mp să-l coste pe tânăr peste 300 de luni de muncă sau peste 25 de ani. Iar aceste economii și le pot premite doar tinerii cu salarii mai mari, cei cu salariul minim nici nu se pot gândi la o astfel de afacere. Rămâne varianta închirierii unei locuințe, dar, și pentru aceasta, salariul minim nu este suficient.

     Problema locuințelor pentru tineri are nevoie de o politică dedicată, diferită de politicile aplicate până în prezent de către dezvoltatorii imobiliari, de către administrațiile locale și de către guvernanți. Dacă vrem să avem tineri în țară, care să învețe, să muncească și să trăiască în România se impune o politică a locuințelor ieftine pentru tineri.

     Acestora să li se ofere și să li se permită să cumpere o locuință sau să poată plăti și trăi cu chirie. La prețurile actuale cei mai mulți tineri de vârsta căsătoriei nu-și pot permite acest confort minim.

     Statului, în parteneriat cu dezvoltatorii imobiliari, îi revine misiunea de a elabora pe termen lung o astfel de politică. Până în prezent, de la revoluție încoace, statul nu a construit decât puține locuințe, iar speculanții și dezvoltatorii imobiliari au profitat și câștigă enorm de pe urma celor nevoiți să-și procure o locuință.

     Acestă situație nu mai poate continua decât cu pierderea și a tinerilor care ar mai putea rămâne în țară. Vreau să găsesc în ofertele electorale ale primarilor de mari orașe soluții locale la acestă problemă. Primarii în funcție de mai mulți ani ar trebui întrebați ce au făcut în acestă direcție ca să mai fie votați din nou.

     Mai lăsați bordurile și armamentul scump și construiți locuințe pentru tineri! Aceștia vor dezvolta și apăra țara.

     Toate domeniile activității și vieții social economice sunt în deficit de forță de muncă. România are nevoie de o schimbare majoră a politicilor sociale pentru a-și asigura creșterea natalității și necesarul de forță de muncă calificată.

     Scumpetea și raritatea locuințelor pentru tineri nu fac decât să agraveze deficitele de resurse umane, cel mai valoros capital la ora actuală.

     Tot mai mulți tineri din România constată că devine tot mai dificil să spere la o locuință. Prețurile proprietăților rezidențiale din toată țara au crescut în mod constant în ultimii 15 ani, se arăta într-un raport al platformei imobiliare.ro. 

     Iar această tendință, valabilă și în cazul chiriilor, nu dă semne să se oprească de la sine, așa că a devenit o problemă politică.

     Nici băncile nu se arată prea  generoase cu credite pentru locuințe.

     Tocmai ce s-a anunțat că în 2023 băncile din România au realizat un profit istoric. Date ale BNR arată că bucureștenii fac primul credit ipotecar la vârsta mediană cea mai înaintată din țară, de  35,2 ani.

     Ceea ce ne spune o dată în plus că locuințele în  București sunt scumpe. Experiența de până acum ne arată că investitorii privați nu construiesc din proprie inițiativă locuințe ieftine pentru tineri.

     Autoritățile locale, comunitățile, guvernul, statul sunt chemate să intervină pentru a ușura accesul tinerilor la o locuință.

     Până când  piața va regla cererea și oferta de locuințe mai ieftine statul ar putea să intre în parteneriat cu dezvoltatorii, oferindu-le de exemplu, teren de construție a locuințelor oferite tinerilor, să construiască el, statul, mai multe locuințe sau să subvenționeze o parte din chirie.

     Astfel de soluții se aplică și în alte orașe europene. Conform Ziarului Financiar, administrația municipală a Vienei ” investește anual aproximativ 500 de milioane de euro în construcția și reabilitarea locuințelor”.

     Mă opresc aici cu sugestiile. Experiențe de reușite cu locuințe sociale sunt destule. Tinerii ne spun: avem această problemă, vrem soluții!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru a prezenta candidații la alegerile din data de 9 iunie, a fost prezentă, luni seară, în Suceava, la Cetatea de scaun! Candidații AUR la alegerile europarlamentare, dar și la cele locale, alegeri comasate neconstituțional de frica AUR, au […]
Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, prezent duminică, 19 mai, la Baia Mare, în Maramureș, în cadrul Caravanei Patrioți în Europa, prin care AUR își prezintă candidații la alegerile din data de 9 iunie, a subliniat importanța acestor alegeri și diferențele dintre ceea […]
Sfânta zi de Duminică, 19 mai, a prilejuit oprirea Caravanei Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, în județul Maramureș, la Baia Mare. Sute de oameni au participat la Baia Mare la prezentarea unora dintre candidații AUR la alegerile […]
Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a fost sâmbătă, 19 mai, pentru toată ziua, în județul Bistrița-Năsăud. În Bistrița, după un flashmob în parcul unde se regăsește și Cetatea Bistriței, o parte dintre candidații la alegerile europarlamentare […]
Cristian Terheș, europarlamentar, cel care deschide lista Alianței AUR pentru alegerile europarlamentare din data de 9 iunie, lansează un apel urgent către cetățeni în contextul investigațiilor desfășurate de Parchetul European (EPPO) asupra președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Cristian Terheș critică vehement protejarea continuă a […]
Între 27 mai și 1 iunie, la Geneva, va avea loc cea de-a 77-a adunare a Organizației Mondiale a Sănătății care, potrivit tuturor informațiilor disponibile până la acest moment, prin adoptarea Tratatului de Pandemie Globală, urmărește să instaureze o nouă formă de control la nivel global. […]