Adresată de către doamna senator: Evdochia AELENEI
Circumscripţia electorală: Nr. 14 Constanța
Grupul Parlamentar: AUR
Şedinţa Senatului din data de: 14.05.2024
Titlul declaraţiei politice: Libertatea sau supraviețuirea mass mediei ?
Doamnelor și domnilor senatori!
Comisia europeană anunță că din 7 mai a intrat în vigoare primul cadrul legal destinat să protejeze independența și pluralismul mass media.
Despre noua lege și despre problemele mass media din statele Uniunii s-au pronunțat comisarii europeni cu atribuții în domeniu. Aceștia au explicat motivele adoptării actului normativ, subliniind că se au în vedere:
- garanții împotriva ingerințelor politice în deciziile editoriale;
- garanții împotriva supravegherii jurnaliștilor;
- asigurarea independenței și finanțării stabile a instituțiilor publice mass media;
- transparența privind proprietatea asupra organizațiilor de media,precum și urmărirea cheltuielilor cu publicitatea de stat.
Reprezentanți de la vârful organismelor europene au cerut statelor membre să aplice cât mai repede noile norme.
O schimbare în bine în domeniul cheltuielilor cu publicitatea guvernamentală și în ceea ce privește transparența proprietății asupra organelor de presă ar fi nimerite și pe piața românească a mass media, unde banii publici îi asigură supraviețuirea.
Deși vine foarte târziu, e bine că apare la nivel europen o asemenea reglemantare.
Aceasta ar putea fi un bun prilej pentru o dezbatere politică asupra cum se prezintă lucrurile pe piața media din România.
Ca parlamentar din opoziție eu am criticat de multe ori de la tribuna Senatului, prin declarații politice și interpelări starea precară din mai multe puncte de vedere în care se găsește presa din țara noastră.
Pentru remedierea acesteia sunt necesare decizii politice și reforme curajoase. Presa din România supraviețuiește într-o măsură mare cu banii veniți de la partide care la rândul lor vin de la bugetul de stat, așa că despre ce fel de independență este vorba, mai ales în privința posturilor TV?!
Sunt sceptică în raport cu opiniile care suțin că noua lege europeană ne va ajuta să avem o presă de calitate și care să se bucure de o mai mare încredere din partea audienței, dar sunt favorabilă oricărei inițiative care să aducă mai multă claritate, transparență și încredere în canalele de comunicare și informare ale cetățenilor și instituțiilor din societatea românească. Canalele comunicării de masă sunt necesare democrației, societății, cetățenilor cu toate păcatele lor.
Avem nevoie în viața publică și privată de presă. Vorba ceea: rău cu rău dar mai rău fără rău.
Cu toate că nu îmi fac iluzii prea mari cu privire la îmbunătățirea calității mass media, aștept totuși din partea Guvernului, a Ministerului Culturii proiecte de legi care să transpună normele europene în regulamente naționale.
De fiecare dată, alinierea la legislația europeană ne-a adus și beneficii. Ceea ce se poate întâmpla și de data aceasta.
Nu există răspunsuri