Evdochia Aelenei – Declarație politică – Greva  din  sănătate  și  buna  credință  guvernamentală!

Adresată de către doamna senator: Evdochia  AELENEI

Circumscripţia electorală: Nr. 14 Constanța

Grupul Parlamentar:  AUR

Şedinţa Senatului din data de: 19.03.2024

Titlul declaraţiei politice:  Greva  din  sănătate  și  buna  credință  guvernamentală!

Doamnelor și  domnilor senatori!

Avertizarea cu o grevă sanitară generală este o provocare foarte serioasă. La starea de sănătate a românilor, la cea socială și la situația precară a sistemului nostru de sănătate, un stres în plus indus de greva personalului sanitar ar avea urmări dramatice, pe care nu știu cine și le poate permite.

De aceea eu solicit o negociere responsabilă a părților pentru evitarea declanșării și derulării unei greve generale în domeniul serviciilor medicale. Și fără aceasta avem o rată a mortalității foarte ridicată la toate categoriile de vârstă a populației.

În 11 martie a.c., prin protestul câtorva mii de anagajați ai spitalelor din fața parlamentului, a  guvernului și a ministerelor cu atribuții în rezolvarea solicitărilor prezentate de protestatari, s-a parcurs o fază pregătitoare, iar opinia publică și autoritățile statului au fost atenționate cu intenția declanșării conflictului de muncă cel mai sever, dacă solicitările personalului medical nu vor fi tratate cu seriozitate.

După cum am fost informați de sindicatele din sănătate, salariul reprezintă principalul motiv de nemulțumire al angajaților din acest domeniu. Aici se întâmplă ceva asemănător cu ceea ce s-a petrecut cu sarabanda legislației pensiilor: guvernanții tot amăgesc diferite categorii de salariți cu  o nouă lege a salarizării, cu eliminarea inechităților și cu înlăturarea unor nedreptăți cuprinse în lagislația în vigoare privind salarizarea.

Creșterea exagerată a prețurilor din ultimile luni a făcut ca angajații mai multor instituții bugetare să nu mai aibă răbdare și au ieșit în stradă să-și strige nemulțumirile.

Mai toate protestele sunt legate de scăderea puterii de cumpărare pe fondul inflației galopante, întreținută și aceasta mai mult de motive artificiale, administrative și mai puțin obiective, așa cum guvernanții ar vrea să ne facă să credem.

Din acest motiv și pe baza măsurilor fiscal-bugetare guvernamentale, pe fondul creșterii continue a prețurilor la bunurile de consum curent, nemulțumirea salariaților este de înțeles.

Este un adevăr că puterea de cumpărare se află de ceva timp pe un trend descendent. În tot acest timp a lipsit dialogul între partenerii sociali. Angajatorii, fie cei de stat, fie cei privați, trebuie să țină cont de această realitate, să reia dialogul social și să îmbunătățească salarizarea personalului.

În acest sens sunt criticate și noile modificări legislative. Protestul de săptămâna trecută era  îndreptat și împotriva ultimei  forme ai Ordonanței de Urgență privind unele creșteri salariale în sănătate, pe care protestatarii au taxat-o ca fiind o ordonanță a inechității și a nepriceperii emitenților. 

Prin această OUG  nu sunt rezolvate cererile, ci sun create noi probleme, care agravează unele din cele preexistente.

Mă întreb de ce nu au fost consultate sindicatele din sănătate atunci când s-a elaborat proiectul de ordonanță. Dacă nici de această dată solicitările nu le vor fi luate în calcul, sindicaliștii avertizează că urmează greva generală.  Procedura pentru grevă și demonstrațiile din 11 martie sunt ultimele acțiuni înaintea grevei.

Se solicită o majorare a salariilor cu 26%. Fără a avea datele în față nu pot aprecia dacă e mult sau puțin.

În schimb cer și eu o reluare a dialogului dintre minister și sindicate, o negociere responsabilă și să ne vedem fiecare de treaba care ne revine.

Ministerul Sănătății, prin vocea domnului ministru Alexandru Rafila, s-a arătat dispus să rezolve problemele care se pot rezolva în acest moment și a invocat buna–credință. Mai rămâne problema banilor. Fără bani nu vor funcționa nici dialogul, nici buna credință.

Să sperăm că partenerii sociali se vor înțelege și vor găsi cele mai bune soluții până la greva generală.

Nu am fost destul de critică în acestă declarație tocmai pentru  că mă aștept la o soluție negociată și agreată de toate părțile.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Nicușor Dan fuge de promisiunile electorale din 2020
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, însoțit de membri AUR din București, s-au prezentat la sediul Prefecturii București unde Nicușor Dan își depunea candidatura pentru un nou mandat, pentru a-i aminti acestuia de promisiunile neonorate. Astfel, aceștia au afișat mai multe pancarte uriașe cu promisiunile […]
Stadionul Cotroceni Muzeului Risipirii Banului Public
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria București, a prezentat un nou exponat din cadrul Muzeului Risipirii Banului Public: stadionul Cotroceni, evaluat la zeci de milioane de euro și abandonat de 15 ani. La inaugurare au participat Lidia Vadim Tudor, candidatul AUR pentru Primăria Sectorului 5, Monica […]
Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Naţional de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, anunță Conferința “Make Europe Great Again” din acest weekend de la Palatul Parlamentului ca fiind cel mai mare si mai important eveniment al mișcării conservatoare organizat până acum în România.   “Institutul Conservator […]
Mihai Enache AUR Primăria capitalei provocare
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, a vorbit, în cadrul unei conferințe de presă, despre noii candidați ai Coaliției PSD-PNL pentru postul de primar al Bucureștiului. Acesta a subliniat că acum, în loc de un candidat pierzător Coaliția are doi candidați pierzători și a detaliat: […]
Claudiu Târziu președintele CNC al AUR
Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, a vorbit, în cadrul conferinței de presă a AUR de marți, 23 aprilie, despre evenimentul M.E.G.A., cel mai mare eveniment conservator desfășurat vreodată pe pământ românesc. ”Partidul AUR prin Institutul pentru Studii Politice […]
Deputatul AUR Adrian Axinia atrage atenția că România s-ar putea confrunta în acest an cu o situație economică fără precedent, din cauza măsurilor luate de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. „Este o nebunie ce vedem în momentul de față. Practic, cu banii împrumutați, Guvernul încearcă să creeze […]