Dorel Acatrinei – interpelare către Guvernul României – Cine răspunde de moartea pacienților în urma infecțiilor nosocomiale din Spitalul Județean Suceava?

Adresată: Domnului Marcel CIOLACU, Prim-Ministrul României
De către: Deputat Dorel-Gheorghe ACATRINEI, circumscripția electorală nr. 35, Suceava
Obiectul interpelării: Cine răspunde de moartea pacienților în urma infecțiilor nosocomiale din Spitalul Județean Suceava?


Domnule Prim-Ministru,


Spitalul Județean Suceava este un spital greu încercat în ultimii ani.
În pandemie a fost adusă o conducere militară ce a luat ca primă măsură blocarea străzii de acces către spital pentru ca sucevenii să nu ia covidul trecând cu mașina prin fața spitalului, în timp ce Gheorghe Flutur se furișa într-o rezervă a spitalului în halatul de „doctor” pentru a beneficia preferențial de analize și
tratament pentru Covid 19.
În „numele” acestui spital, în anul electoral 2024, atât PNL prin Gheorghe Flutur cât și PSD prin Vasile Râmbu, revendică legitimitatea ocupării funcției de președinte al Consiliului Județean, respectiv de primar pentru că „au făcut investiții în spital”.
Cu alte cuvinte, dacă mori, mori cu pereții zugrăviți în alb și cu aparate medicale performante la căpătâi. Nimic despre faptul că sucevenii și-au înmormântat părinții în saci de plastic în vremea pandemiei, că majoritatea doctorilor erau în concediu medical, că în primele zile ale pandemiei, asistentele puneau dimineața tratamentul pentru Covid 19, în pungi de plastic și mai deschideau ușa a doua zi
să vadă cine mai trăiește, nimic despre faptul că la UPU se stă și câte 6-8 ore, că

parcarea costă 5 lei/oră, că investițiile necorespunzătoare au generat incendii grave, că șpaga pentru un post de asistentă ajungea la 10.000 euro, că directorul spitalului a fost implicat într-un triunghi amoros afectând serviciul de cardiologie intervențională, etc.
Bomboana de pe colivă este că Spitalul Județean din Suceava este prima unitate sanitară de stat din România care este condamnată pentru ucidere din culpă și a fost condamnat la o amendă penală de 280.000 lei plus daune morale de 800.000 euro după moartea unui bebeluș care s-a îmbolnăvit în maternitate, expertiza judiciară dovedind că infecțiile nosocomiale au fost cauza decesului.
„Pe 17 februarie 2016, într-o zi friguroasă, soții Ana Maria și Ovidiu Manea primeau vestea cea mare: al doilea copil al familiei, un băiețel, se năștea sănătos la maternitatea din Suceava. Avea aproape patru kilograme și primea nota 9 la naștere.
L-au botezat Alexandru Teodor.
După trei zile în spital, timp în care starea sa de sănătate a fost bună, bebelușul a fost dus acasă de părinți. Familia locuia într-un apartament cu trei camere din municipiul Suceava, în nordul țării. Pe 29 februarie, Alexandru Teodor a început să se simtă rău – era letargic, avea febră, iar capul i se umflase. La spitalul din Suceava bebelușul a fost diagnosticat cu „infecție acută a căilor respiratorii superioare”. Familia a cerut transferul la un spital din Iași, aflat la circa 150 de kilometri, pentru a-l salva.
Bebelușul a ajuns la Iași cu ambulanța, în comă. Pe 1 martie 2016, la ora 21:30, a murit.
Ce nu știa la acel moment familia Manea – dar avea să afle după ce și-a îngropat copilul – e că, cu câteva zile înainte ca Alexandru Teodor să se stingă, un alt bebeluș murise la maternitatea Spitalului Județean din Suceava.
Vasile, băiatul familiei Haidamac, trăise doar 27 de ore.

La câteva luni după aceste două decese, a murit al treilea nou-născut adus pe lume la aceeași maternitate. Lucas a trăit zece zile.
Spital modernizat, curățenie asigurată neconform.
Ce a determinat, așadar, moartea subită a trei bebeluși veniți pe lume în saloanele aceleași maternități?
Mai ales că Secția de obstetrică-ginecologie, unde se întâmplaseră nenorocirile, era proaspăt modernizată – printr-un proiect al Băncii Mondiale – condițiile fiind, teoretic, cu mult peste cele din alte spitale din țară.
În acea primăvară, Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Suceava a efectuat o investigație la maternitate. Din cele 20 de probe recoltate din secțiile de obstetricăginecologie și neonatologie, 12 era neconforme – conțineau bacteria Pseudomonas spp (pioceanic).

Din apă au fost recoltate șapte probe – șase conțineau aceeași bacterie.
Neregulile de igienă din maternitate aveau să-i șocheze pe inspectori:

 • instrumentele folosite la naștere erau ținute într-o baie dezafectată, laolaltă cu găleata cu mop;
 • chiuvetele nu aveau săpun;
 • apa din sălile de naștere nu era sterilă, ci doar filtrată;
 • mopurile și lavetele cu care angajații ștergeau pe jos în secția de neonatologie erau curățate în chiuveta în care medicii și asistentele să spălau pe mâini;
 • aceleași mopuri erau folosite și pe holuri, și în sălile de operație.
  Concluzia epidemiologilor a fost că maternitatea din Suceava fusese infectată cu pioceanic din cauza instalației de apă. Angajații spitalului „nu au dispus verificarea calității apei potabile din secțiile neonatologie și obstetrică, deși apa trebuia testată microbiologic permanent, conform zonei de risc”,
  au atras atenția experții DSP.
  În aprilie 2016, Direcția de Sănătate Publică Suceava îi informa pe părinții îndoliați: „Contaminarea mediului de spital cu microorganisme cu potențial nosocomial ar fi putut favoriza infectarea nou-născutului”.
  Din acel moment, pentru familia Manea era clar că Alexandru Teodor murise din cauza unei infecții intraspitalicești.
  Fie că infestarea apei a fost făcută în afara spitalului, în urma investițiilor la conducta de apă de pe bulevardul 1 MAI nr.18 (de către ACET) fie că apa a fost contaminată în spital, Gheorghe Flutur trebuie să răspundă cu funcția pentru că, atât ACET-ul, cât și Spitalul, au reprezentanți ai Consiliului Județean în conducere.
  Gluma că infecțiile nosocomiale nu au existat în primul mandat al lui Gheorghe Flutur au apărut în mandatul următor și au dispărut în 2016, este regizată electoral de oameni care ne cred proști.
  Pe de altă parte, este știut că Vasile Râmbu conducea cu mână de fier spitalul și nu delega nici o decizie. În mod evident a avut rezultatele apei în urma analizelor făcute de DSP și nu a luat nici o măsură, favorizând moarte pacienților în spital.
  O singură dată a putut fi dovedită cu expertiză judiciară legătura dintre infecțiile nosocomiale și moartea unui bebeluș. În foarte multe cazuri nu a existat proba dar infecțiile nosocomiale din spitalul sucevean omoară oameni în fiecare zi.

  Pe cadavrele acestor pacienți se urcă astăzi Gheorghe Flutur și Vasile Râmbu să se aleagă în funcții pentru că, nu-i așa, sucevenii mor în saloane zugrăvite în alb și au la căpătâi aparate medicale performante.
  Față de această situație solicităm să răspundeți la următoarea interpelare:
 • La ce dată vor răspunde Gheorghe Flutur și Vasile Râmbu pentru moartea pacienților cauzată de infecțiile nosocomiale din Spitalul Județean Suceava?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Marcel Boloș refuză să vină în Parlament pentru a da explicații cu privire la situația economică dezastruoasă și la ultimele măsuri luate de ministerul de Finanțe, care nu fac decât să îi sărăcească și mai mult pe români. Concret, ministrul de Finanțe ar fi trebuit să […]
George Simion Meritocratia AUR
Peste 700 de români, specialiști în domenii cheie pentru țară, au aplicat pe LinkedIn la programul „Meritocrația conduce România”, lansat în urmă cu doar trei zile de președintele AUR, George Simion. Sunt români specializați în tehnologie, educație, sănătate, oameni cu experiență vastă, care vor să dea […]
claudiu-tarziu
Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, critică în termeni foarte duri “Codul de conduită pentru prevenția și sancționarea xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură”, document adoptat de Ministerul Educației și intrat recent în vigoare. “Conform prevederilor acestui document, […]
AUR Chișinău candidații la alegerile europarlamentare
Alianța pentru Unirea Românilor și-a prezentat duminică, 21 aprilie, la Chișinău, în Republica Moldova, într-un eveniment inedit, o parte dintre candidații pentru alegerile europarlamentare care se vor desfășura pe data de 9 iunie 2024. La evenimentul organizat la Chișinău, la care au participat peste 300 de […]
AUR mașini medici mediul rural
Alianța pentru Unirea Românilor pune la dispoziția medicilor de familie 40 de mașini pe care să le folosească pentru deplasările în teritoriu. Primele două mașini au fost deja redirecționate medicilor de familie din Mureș și Teleorman, în cadrul unui eveniment care a avut loc în fața […]
Regimul de la Kiev, prin intermediul serviciului său de spionaj militar HUR, se amestecă grosolan în treburile interne ale României, în campania electorală în curs. Totodată, Kievul urmărește și intimidarea românilor din Ucraina, precum și intimidarea Patriarhiei Române. Presa de la Kiev, citând ca sursă serviciul […]