Adresată de către doamna senator Evdochia AELENEI
Circumscripţia electorală: Nr. 14 Constanța
Grupul Parlamentar: AUR
Şedinţa Senatului din data de: 26.03.2024
Titlul declaraţiei politice: Cu oferta de candidați ”La paravan” !
Doamnelor și domnilor senatori!
Cei care dintre domniile voastre ați avut prilejul să vedeți emisiunea La paravan, îmi veți da deptate atunci când fac o analogie cu tacticile unor partide din România de a-și prezenta lista cu candidați pentru cele mai importante funcții în administrația locală și pentru Parlamentul European.
În emisiunea respectivă, prezentatorul acesteia încearcă să prilejuiască o întâlnire dintre două persoane de sex opus și doritoare să-și găsescă perechea potrivită.
Pentru ca șocul primei întrevederi să fie mai atenuat, cei doi jucători stau aproape unul de altul, își vorbesc unul altuia, se chestionează reciproc dar nu se văd decât în final, când paravanul se dă la o parte, dacă se conving că merită să se vadă.
Exact în același mod, domnii Ciolacu și Ciucă, liderii partidelor din coaliția de guvernare, vor să procedeze cu ofera de primar general și cu lista de consilieri generali pentru București și sectoarele Capitalei, precum și cu lista de candidați pentru Parlamentul European.
Pun în față, cu rol de paravan, o personalitate eligibilă, eventual un medic cu notorietate, un arhitect, un lăudăros fost primar, un diplomat, fie și un avocat bun de gură sau cu ceva procese câștigate, iar în spatele acestora se încolonează o suită de nulități politice și administrative cu carnet de membru de partid. În felul acesta electoratul nu numai că este mai puțin șocat de ofertă, dar este speculată și slăbiciunea acestuia, știut fiind că alegătorii se uită în primul rând la cine este în capul listei.
Între alegeri partidele au ca principală sarcină organizaorică și de cadre să pregătescă din toate punctele de vedere candidații pentru alegeri, cu deosebire pentru alegerile locale. În mod normal, primarii performanți în funcție, precum și liderii organizațiilor locale ar trebui să fie primii pe lista cu oferta de resursă umană a partidului.
Lucrul acesta nu prea se întâmplă. Se ridică întrebarea de ce sunt lăsați în fruntea organizațiilor de partid locale sau județene dacă nu sunt eligibili pentru cetățenii din arealul respectiv?
Cum funcționează circulația valorilor în partide? Valoarea ofertei resursei umane a partidelor reflectă cel mai bine calitatea/capacitatea acestora. Or, acestă ofertă este slabă din moment ce nici în două partide mai mari nu s-a găsit un candidat de partid, ci se recurge la societatea civilă ca să le ofere un câștigător.
Cum partidele nu se ocupă de acestă sarcină a formării propriilor candidați până în preziua campaniei de alegeri, se intră în panică, se dă din colț în colț, se improvizează, ca în cele din urmă să se repeadă la un candidat de ocazie, cu rol de paravan.
Iată cum superficialitatea, amatorismul, improvizația și lichelismul din viața partidelor se regăsesc în slăbiciunile și ineficiența administrării statului.
Tactica ofertei La paravan are și riscuri: personalitatea alesă drept paravan poate avea propria agendă care să intre în conflict cu agenda celor care au propus-o sau ca în spatele pravanului să tragă sforile cine nu te aștepți. Paravanul nu scutește partidele de responsabilitatea realizării programului prezentat în campanie.
Pentru o administrație mai bună la toate eșaloanele avem nevoie de partide și lideri politici mai responsabili, mai competitivi în profil local, național și european. Succesul acestei tactici-paravan este incert.
Avem totuși un electorat cu experiență în alegeri. De aceea nu cred că se va lăsa păcălit ușor de paravanele puse de partide între el și întreaga ofertă de candidați.
Mi-aș dori ca de această dată alegătorii să aibă mână bună, să se felicite pentru ce au ales, nu să trăiască încă o dezamăgire. Baftă la vot!
Nu există răspunsuri