Potrivit studiilor Uniuni Europene, jud.Teleorman se afla pe primele locuri în ţară privind sărăcia, contribuţia acestui județ la PIB este printre cele mai mici din țară, rata somajului este de 9,88% în luna ianuarie 2025, Teleormanul având la aceasta oră 10.617 şomeri.
Judeţul Teleorman, practic, nu mai are industrie, combinatul chimic Turnu Măgurele este închis, Intreprinderea de Mașini Electrice Turnu Magurele este închisă, Fabrica de Vagoane Roșiori de Vede este închisa, Fabrica de panglici Zimnicea este inchisă, Fabrica de Rulmenți Koyo Alexandria lucrează cu 1000 de muncitori, dintr-un total de 5000 de oameni. Dintre toate acestea as vrea sa ma opresc la Combinatul Chimic de la Turnu Magurele, un gigant al industriei chimice romanesti.
Acest obiectiv de importanta națională este, de doi ani și jumatate, în faliment. La masa credală a acestui obiectiv, cu o datorie de aproximativ 100 milioane de Euro, s-au strâns: ANAF, FONDUL DE MEDIU, care sunt reprezentanții statului român și care au un procent de 70% din masa credală. Ceilalți creditori mărunţi (Primăria Turnu Măgurele, Bănci și angajații), reprezintă 30%.
Pe parcursul ultimilor 2 ani s-au încercat 6 tentative de organizare a licitației de vânzare a combinatului. La ultima, combinatul a fost adjudecat de un SRL care a oferit preţul cel mai mare, adică 15,5 milioane euro, fiind sprijinit de Fondul de Mediu care a reuşit să strângă in jurul său 51% din masa credala. Recent, ANAF a contestat licitația. Și, de aici, începe spectacolul dat de cei doi reprezentanti ai statului român care, in loc sa facă front comun și să valideze rezultatul licitației și combinatul ar fi urmat să fie pornit, lucru asteptat cu nerăbdare de întreaga comunitate, s-au aşezat pe cele doua baricade si se razboiesc în instanţele de judecată, lucru ce va dura ani intregi.
Și, atunci, se nasc urmatoarele intrebari:
1. Nu era normal acei bani obţinuţi din vânzare, să meargă la bugetul de stat și la bugetul Administraţiei Locale?
2. Nu era benefic pentru Administratia Locală (respectiv Primăria Municipiului Turnu Măgurele), ca acest obiectiv să lucreze și de la începutul anului 2026, să înceapă sa curgă impozitele si taxele locale?
3. Nu era important ca acest obiectiv sa aibă, la această oră, sute de angajaţi pentru că se stie că 60% din impozitul pe venit/angajat, statul îl virează autorităţii locale?
Domnilor guvernanţi treziţi-vă structurile si angajaţii, pentru că aşa cum se spune in popor, boii trag unii ,,hăis” și alții ,,cea”.
Domnilor angajaţi ai statului român, bugetul de stat este sursa veniturilor dumneavoastră, aşteaptă banii de acolo de unde trebuie luaţi, ci nu din împrumuturi pe dobânzi mari şi din banii aceia trăiţi și dumneavoastră… şi trăiţi bine, puneţi-va la masă şi lucraţi pentru statul român, ci nu pentru orgolii sau alte interese.
Comments are closed