Adresată: Ministrului Transporturilor și Infrastructurii,
Sorin Mihai GRINDEANU
De către: Dumitrina MITREA,
Deputat AUR, circumscripția nr. 29 Neamț
Data: 25.01.2023
Obiectul sesizării: Clarificări asupra situației lucrărilor la Autostrada A7
Stimate Domnule Ministru,
Conform informațiilor publice, cunoaștem că Asocierea S.C. SA & Pe Construct S.R.L. – S.C. Spedition UMB S.R.L. – S.C. Tehnostrade S.R.L. a câștigat 10 dintre cele 13 loturi scoase până acum la licitație pe autostrada A7, Ploiești-Siret, iar aceste societăți ar urma să construiască autostrada între Buzău și Pașcani, pe o lungime de 255,73 de kilometri.
Dar, la începutul acestui an, au fost formulate contestații vis—a- vis de acestă licitație, prin intermediul cărora se contestă capacitatea acestor societăți de a se mobiliza simultan rezonabil pe toate tronsoanele câștigate. De altfel, o asociere anonimă din județul Neamț, Danlin XXL-InterTranscom Impex, a depus contestație pe 10 ianuarie pe toate cele trei tronsoane câștigate de asocierea mai sus menționată între Bacău și Pașcani, motivând că executantul, constructorul UMB nu are resursele tehnice necesare pentru a lucra simultan pe cele 10 loturi ale Autostrăzii Moldovei.
Temerea multor actori din domeniu construcțiilor este generată de faptul că UMB ar urma să neglijeze celelalte șantiere pe care are angajate lucrări, acesția susținând că resursele tehnice, utilajele și echipamentele propuse de către ofertantul Asocierea SA&PE Construct SRL – Spedition UMB – Tehnostrade nu dovedesc capacitatea tehnică a acestuia de a realiza în mod simultan mai multe contracte care se execută în același timp.
Ținând cont de cele mai sus menționate, dublate de faptul că proiectul Autostrăzii A7 este imperios necesar a fi finalizat, cu atât mai mult cu cât de ruta de la Ploiești până la Pașcani (circa 335 de km) a fost prinsă pe finanțare prin PNRR, iar asta înseamnă că, pentru a nu pierde finanțarea, toate tronsoanele trebuie construite contra-cronometru – să fie gata până în 2026, vă solicit să îmi răspundeți la următoarele întrebare:
- Garantați că nu vor exista întârzieri în efectuarea lucrărilor la toate tronsoanele licitate si adjudicate?
- Garantați că societatea declarată câștigătoare în urma procedurii de licitație iși va putea onora în integralitate si la timp obligatiile, inclusiv pe toate celelate șantiere unde are agrenate lucrări?
- În situația in care vor apărea probleme, precum cele expuse anterior cine va fi responsabil, dacă sunt luate deja în calcul a se lua măsuri pentru astfel de situații neconforme si care vor fi aceste măsuri?
Nu există răspunsuri