Adresată: Doamnei Ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanșe
Gabriela FIREA
De către: Dumitrina MITREA,
Deputat AUR, circumscripția nr. 23 Neamț
Obiectul întrebării: Măsuri ce pot fi luate pentru a putea fi pus în aplicare un titlu executoriu
Stimată Doamnă Ministru,
În calitate de deputat ales în Circumscripția 23 Neamț, dar nu în ultimul rând ca părinte, deopotrivă, vă aduc la cunoștință o situație care mi-a fost sesizată de către o mamă disperată, care nu poate avea, de mai mult de un an de zile, contact cu fetița sa, cu toate că, în urma divorțului pronunțat față de tatăl biologic al fetiței și consemnat prin Convenția nr. 1721/14.02.2020, întocmită şi autentificată de SPN Coste Ştefan & Asociaţii din Mun. Iaşi, jud. Iaşi, mama a primit custodia minorei.
Conform Convenției prin intermediul căreia s-a parafat divorțul și consemnat cu acordul de voință al celor două părți, copilul o urmează pe mamă, oriunde îşi stabileşte aceasta reşedinţa în ţară, fiind necesară doar informarea tatălui (doar pentru deplasarea în străinătate fiind cerută de lege o declaraţie autentificată notarial, prin care tatăl să-şi dea acordul).
Ulterior pronunțării divorțului și în urma încercărarilor repetate ale tatălui fetiței de a împiedica existența raporturilor parentale civilizate și pentru a pune mai presus de orice interesul superior al copilului, mama a făcut toate demersurile (cu un consum de timp destul de consistent, cât și de resurse financiare, asemenea) și a fost încheiat un acord de mediere care prevede drept de vizitare: un week-end în fiecare lună, o vacanţă de 30 de zile în perioada iulie-august a fiecărui an şi, alternativ, sărbătorile de Crăciun şi cele de Paşti, pe care minora să le petreacă cu tatăl. De asemenea, tatăl o poate vizita pe minoră de fiecare dată când se află în actuala localitate de domiciliu a mamei, cu informarea prealabilă a acesteia, cu cel puţin 24 de ore înainte.
Conform acordului de mediere, tatăl a venit să-și viziteze fiica în data de 18.03.2021, iar în urma discuțiilor purtate, mama a convenit să încheie o declarație semnată de ambii, prin care tatăl se angaja să țină minora la el, în Iași, până pe 10.04.2021, iar la ora 20:00 a acelei zilei să o aducă la domiciliul mamei. La data convenită să aducă acasă minora, tatăl acesteia a ales să-și încalce angajamentul asumat și să o țină pe fetiță în mod abuziv, încălcând astfel convenția de desfacere a căsătoriei, cât si acordul de mediere. Începând cu acea dată, mamei nu i-a mai fost permis să-și vadă fetița, tatăl blocând cvasi-total contactul acesteia cu minora.
Mama s-a văzut pusă în situația de a investi sume considerabile de bani în reprezentarea necesară apărării pozițiilor sale procesuale prin achitarea contravalorii serviciilor avocațiale, demersuri judiciare, în urma cărora s-a încuviințat executarea silită, iar pe 02.09.2021 a mers să ia fetița de la locuința tatălui, împreună cu executorul judecătoresc și un psiholog de la DGASPC; tatăl s-a opus și nu a permis fetiței să vorbească sau să relaționeze cu mama în vreun fel.
Din acel moment, în urma celor trei încercări de punere in aplicare a titlului executoriu, mama fetiței a primit doar răspunsuri evazive, fapt care i-a așternut disperarea pe chip. Ulterior, mama fețiței a continuat demersurile în justiție, iar Judecătoria Iași-Secția Civilă, la data de 29 decembrie 2022 prin Încheierea 2498/2022 constată și reține că minora nu este alienată parental având in vedere reacția ei față de mamă,aceasta nu a prezentat nicio clipă aversiune sau teamă față de mamă, executorul având convingerea că, în cazul în care ar fi fost lăsată, aceasta ar fi mers la mamă. De asmenea, instanța a reținut faptul că, atât timp cat prin Convenție locuința minorei a fost stabilită la locuința mamei, care la acel moment era în Municipiul Iași, faptul că în prezent locuința mamei este în altă localitate nu atrage nevalabilitatea Convenției ce reprezintă titlul executoriu.
Ținând cont de cele mai sus menționate vă rog să îmi răspundeți la următoarea întrebare, solicitare dublată de aceea a necesității dispunerii unui control din partea ministerului pe care îl conduceți la instuțiile cu atribuții de serviciu, care țin de suportul ce este necesar a fi acordat în vederea soluționării acestui caz:
- Care sunt măsurile ce pot fi luate pentru a putea fi pus in aplicare titlul executoriu pentru cazul mai sus menționat?
Nu există răspunsuri