Dragoș Coman (deputat AUR): „Între divertisment și identitate națională: cazul Beach, Please! și responsabilitatea culturală a Statului Român”

Deputatul AUR Dragoș Coman a transmis astăzi o scrisoare deschisă ministrului Culturii, András István Demeter, în care atrage atenția asupra evenimentelor de la festivalul Beach, Please! care au depășit sfera divertismentului, devenind expresia unei subculturi dominate de exces și superficialitate. Deputatul solicită necesitatea implementării de politici culturale care să fie adresate tinerilor pentru promovarea valorilor românești, a responsabilității și identității naționale. 

„Scrisoare deschisă

Între divertisment și identitate națională: cazul Beach, Please! și responsabilitatea culturală a Statului Român

Stimate domnule ministru,

Stimați reprezentanți ai Ministerului Culturii,

Subsemnatul, Dragoș Florin Coman, deputat AUR, vă adresez această scrisoare deschisă din convingerea că România are nevoie de o regândire profundă și curajoasă a politicilor culturale dedicate tinerei generații.

Evenimente precum festivalul Beach, Please!, devenit un fenomen național, ridică mari semne de întrebare cu privire la direcția, valorile și cultura contemporană. Ceea ce ar trebui să fie un cadru al expresiei artistice și al bucuriei colective s-a transformat, în mod vizibil, într-o manifestare a excesului, a vulgarității și a unei subculturi care promovează superficialitatea, evadarea din realitate și lipsa de responsabilitate morală. Mai mult, chiar dacă, numărul incidentelor a fost redus, atunci când viața unui singur om este pusă în pericol, autoritățile competente trebuie să își pună semne de întrebare. Și, aici, nu discutăm despre încălcarea regulilor de construcție a unei scene, ci de un lucru mult mai grav, respectiv: influențarea comportamentului unui adolescent de către un artist, în urma căruia viața i-a fost pusă în pericol.

Un aspect care merită atenție este legată de faptul că, în prezent, cultura tinerilor este modelată nu de valori, ci de figuri publice care manifestă control, imagine și putere de influență semnificativă. Însă, atunci când vorbim despre capacitatea de influențare și persuasiune a oricărei persoane publice trebuie să avem în vedere și responsabilitatea asociată acestui statut. Responsabilitate care include și răspunderea publică.

Tinerii simt nevoia de apartenență, în special în contextul actual, marcat de zgomot mediatic, presiuni sociale și modele adesea superficiale. Nu este vorba doar de dorința de distracție, ci de o nevoie reală de conexiune, de identitate și de direcție. Înțelegerea acestor nevoi este esențială pentru orice demers cultural care își propune să fie relevant și viu. Cultura nu poate răspunde acestor așteptări dacă nu le recunoaște și nu li se adresează cu responsabilitate.

Cultura relevantă trebuie încurajată, iar acest lucru se poate face doar prin implicarea directă și pro-activă a Ministerului Culturii. Consider, totodată, că o parte din veniturile provenite din taxele și impozitele generate de marile festivaluri ar trebui direcționată, prin mecanisme bugetare adecvate, către finanțarea instituțiilor culturale publice, precum teatrele, muzeele și centrele culturale. Într-un cadru echitabil și coerent al politicilor culturale, este esențial ca formele de divertisment cu impact comercial major să contribuie la susținerea segmentelor culturale care îndeplinesc o funcție educativă, identitară și formativă în societate.

În acest sens, vă aduc în atenție o serie de aspecte, respectiv:

  1. Realizarea unei analize obiective privind impactul social și cultural al marilor festivaluri asupra tinerilor;
  2. Sprijinirea organizării de evenimente alternative, care să cultive creativitatea autentică, arta cu mesaj, muzica de calitate și valorile românești în forme contemporane;
  3. Lansarea unui program național de reconectare a tinerei generații la cultura română vie, prin inovație, colaborări interdisciplinare și implicarea artiștilor autentici;
  4. Implementarea unui cadru legislativ care să permită Ministerului Culturii să devină parte activă a festivalurilor desfășurate pe teritoriul României, astfel încât divertismentul sau diversele forme de artă să producă efectele pentru care au fost organizate și nicidecum traume sau drame în rândul participanților.
  5. Crearea unui mecanism legislativ care să permită redirecționarea unei părți din taxele și impozitele generate de marile festivaluri către finanțarea instituțiilor culturale publice, în vederea susținerii unei culturi echilibrate, cu rol educativ și identitar, într-un cadru coerent al politicilor culturale naționale.

Sub nicio formă nu susțin cenzura. Dimpotrivă, cred într-o cultură liberă, vie și pluralistă. Dar tocmai libertatea impune și responsabilitate. Iar Ministerul Culturii are responsabilitatea de a analiza și reacționa la aceste fenomene cu o abordare pro-activă, pentru a apăra și promova identitatea națională.

România are nevoie de cultură vie, conectată la realitatea tinerilor, dar și responsabilă. Iar festivalurile sunt un teren fertil pentru acest echilibru, dacă ne dorim cu adevărat o cultură care educă, nu doar distrează.

Cu respect și încredere,
Dragoș Florin Coman
Deputat AUR – Alianța pentru Unirea Românilor”

Distribuie acest articol!