Adresată: Doamnei Raluca Turcan, Ministrul Muncii și Protecției Sociale
De către senator: Dorinel Cosma
Ședința Senatului din data de: 14.04.2021
Obiectul interpelării – Situația actualizată privind inserția pe piața muncii a persoanelor cu handicap
Stimată doamnă Ministru,
Întrucât inserția socială și profesională reprezintă o prioritate în societatea românească, legislația-cadru instituie o serie de obligații privind angajarea persoanelor cu handicap. Așadar, în confomitatea cu prevederile art. 78 alin. (2) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare, autoritățile și instituțiile publice, respectiv persoanele juridice din domeniul public sau privat care au cel puțin 50 de angajați, cu excepția instituțiilor publice de apărare națională, ordine publică și siguranță națională, au obligația de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați.
Totodată, conform alin. (3) al aceluiași articol, societățile și instituțiile care nu doresc angajarea persoanelor cu handicap, au două opțiuni pentru îndeplinirea obligațiilor legale: plata lunară către bugetul de stat a unei sume ce reprezintă 50% din salariul de bază minim brut pe țară înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap sau achiziționarea, pe bază de parteneriat, de produse sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate în unități protejate autorizate, în suma echivalentă cu suma datorată la bugetul de stat în condițiile legii.
Față de cele prezentate mai sus, vă adresez rugămintea de a-mi răspunde la următoarele întrebări:
1. Câți angajatori din domeniul privat cu peste 50 de salariați există la momentul actual în România?
2. Care este numărul persoanelor cu handicap angajate în cadrul acestor firme de la intrarea în vigoare a acestor prevederi legale?
3. Câte persoane cu dizabilități sunt la acest moment în țară?
4. Câte persoane cu handicap sunt înscrise în prezent în baza de date a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă și care este rata de inserție a acestora pe piața muncii?
În acest sens, solicit prezentarea unei situații detaliate referitoare la evoluția anuală a numărului de persoane cu handicap încadrate în muncă, începând cu anul 2006 până în prezent.
5. Care este numărul persoanelor cu dizabilități angajate în cadrul unor instituții publice de la intrarea în vigoare a acestor prevederi legale?
6. Câte unități protejate autorizate există în acest moment în România și care este numărul persoanelor angajate în acest sector? Câte dintre aceste unități au încheiat parteneriate cu societăți comerciale și câte cu instituții publice?
7. Care sunt politicile publice promovate și implementate de actualul Guvern pentru facilitarea încadrării în muncă a persoanelor cu handicap?
Vă solicit răspuns scris.
Vă mulțumesc!
Nu există răspunsuri