Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat marți, 23 ianuarie, dezbaterea cu tema „Sistemul public de sănătate românesc, între nevoie de reformă și colaps. Soluții pentru salvarea sistemului public de sănătate”. Acest eveniment a vizat sublinierea nevoilor din sistemul public de sănătate din România, deficiențele acestuia și faptul că AUR este singurul partid din România care, în acest moment, caută soluții concludente pentru rezolvarea problemelor din sistemul sanitar românesc.
Senatorul AUR, Sorin Lavric, a prezentat o serie de deficiențe ale sistemului public de sănătate, după cum urmează: „În primul rând, subfinanțarea. De aproape 3 ani de zile, de când sunt în Comisia de Sănătate de la Senat, din 10 proiecte legislative, 9 dintre ele se învârt în jurul banului. Întotdeauna, marele necaz este lipsa banilor și subfinanțarea. Apoi, infrastructura veche, spitale foarte vechi. Spitale în care infecțiile nosocomiale fac ravagii – intri cu o boală și ieși cu 3, dacă mai ieși. Managementul politizat, lipsit de performanță, apoi deficitul de personal medical. Exodul acesta îngrozitor de medici în străinătate. Prevenția la noi este una cât se poate de deficitară, investițiile sunt insuficiente, inegalitățile sociale și teritoriale în ceea ce privește accesul la asistența medicală sunt izbitoare”, a transmis acesta.
Toate aceste lipsuri și nereguli culminează cu lipsa unei strategii de resurse umane în sănătate. Totodată, instituțiile principale ale statului, printre care Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Agenția Națională a Medicamentului nu își fac treaba, a mai transmis senatorul AUR.
Adrian Axinia, deputat AUR, a realizat o analiză detaliată asupra stării precare a sistemului sanitar din România. Totodată, acesta a arătat faptul că Alianța pentru Unirea Românilor, în contrast cu celelalte partide, caută soluții active și strategii de reformă reală a sistemului sanitar românesc: „Am participat și eu la Caravana medicală a AUR şi am văzut cu ochii mei oameni care povesteau că nu au mai fost consultaţi de un doctor, de orice tip, de 10 – 15 – 20 de ani. De unde concluzia, poate brutală, este că plasa sistemului sanitar românesc nu acoperă toată România şi că taman oamenii care ar avea cea mai mare nevoie de astfel de servicii de sănătate sunt în imposibilitatea de a beneficia de ele. Odată cu această criză generată de ministrul PSD-ist al Sănătăţii, Alexandru Rafila, în rândurile medicilor de familie, lucrurile se vor înrăutăţi semnificativ”, a declarat acesta.
În ceea ce privește finanțarea, deputatul AUR a spus că, acceptând că ea este scăzută, se pune întrebarea unde se duc banii. „Spre exemplu, anul acesta avem aproape 20 de miliarde de euro pentru sănătate. De la reforma băsistă din 2011 şi până acum, au fost cam 145 de miliarde de euro care au intrat în acest sistem, iar lucrurile sunt mult mai rele decât pe vremea lui Ceauşescu. Problema nu este doar una de bani, ci şi de hoţie şi management deficitar. Dau un exemplu cu care cred că putem fi de acord cu toţii în lumina ultimelor evenimente: cu banii cheltuiţi în pandemie pe tot felul de prostii puteam reface sistemul spitalicesc din România. Cu banii pe vaccinuri pe care ni-i cere Pfizer, compania americană care a dat în judecată statul român, puteam face măcar două spitale regionale. Şi culmea este că avem experţi în ţară care s-ar putea ocupa de proiecte de infrastructură de o asemenea anvergură, dar ei sunt fie ocoliţi, fie marginalizaţi”, a precizat Adrian Axinia.
În completare, doctorul Ștefan Oprea a arătat că „sănătatea este printre cele mai reformate domenii din România. Care este astăzi efectul acestor reforme pe termen scurt? Un amalgam de strategii, instituții și legi din care nu mai înțelege nimeni nimic și care macină sistemul din interior”.
„Cel mai lung interval de timp în care s-a pus în practică o strategie legată de domeniul medical în țara noastră a fost mandatul de patru ani al unui ministru”, mai spus acesta.
Nu există răspunsuri